Sport
NOGOMETAŠI OSIJEKA POBIJEDILI ZAGREB

Hrabri bijelo-plavi u dramatičnoj
utakmici do bodova s devet igrača
Objavljeno 2. studenog, 2014.
Sudac Ivan Bebek napravio je pravi nered u Gradskom vrtu

Dramatičan i posve neoubičajan bio je susret Osijeka i Zagreba. Ne zbog kvalitete igre, već zbog nemogućeg zapleta tijekom susreta. No tako je to kada u Gradski vrt svrati riječki arbitar Ivan Bebek i napravi nered.

Teško nam se sjetiti kada je Osijek na svom terenu susret završio s dva čovjeka manje, a na kraju je i pobijedio. Bila je to prevažna utakmica za Osječane, u kojoj su na kraju pobijedili nakon prave “rovovske” ali neravnopravne borbe, u kojoj su 63 minute igrali s jednim, a posljednjih desetak minuta i s dva čovjeka manje na terenu. No izdržali su Osječani sve te bočne udare i uzeli tri možda i krucijalna boda, s kojima će ogorčena bitka za opstanak ipak biti nešto lakša.

Vodstvo s čovjekom manje

Osijek je u utakmicu ušao vrlo odlučno i agresivno, a prvi put ove sezone u samom vrhu napada našao se Jasmin Mešanović. Prvih 15-ak minuta Zagreb gotovo uopće nije uspijevao prijeći na polovinu domaćina. No iz te agresije Osječani nisu izvukli nikakvu korist. Baš suprotno, u 19. minuti stvari su za njih postale vrlo loše. Perošević je na sredini terena nepotrebno i vrlo grubo startao na Jurendića, a sudac Bebek mu je odmah pokazao izravni crveni karton. Iako se sudačka odluka činila opravdanom, izazvalo je to provalu bijesa na tribinama, jer bijelo-plavi u povijesti nemaju baš dobra iskustva s riječkim arbitrom, ali povratka nije bilo, Perošević je morao izvan igrališta, a kolateralna žrtva tog događaja ostao je Zagrebov branič Jurendić, kojeg su navijači Osijeka uzeli na zub pa su se kod svakog njegovog dodira s loptom Gradskim vrtom prolamali zvižduci i ne godovanje. Osječani su se tako našli u vrlo delikatnoj situaciji, ali su reagirali dobro. Nastavili su jurišati na goste i u 31. minuti stigla je prva velika prilika za pogodak. Mišić je odlično ubacio loptu iza leđa obrane Zagreba, a Šorša je s 25 metara krenuo sam prema vratima Livakovića, ali je onda zbog samo njemu poznatih razloga počeo „kočiti“ i oklijevati pa je mu je Musa na kraju stigao blokirati udarac, a u nastavku akcije ubačaj B. Barišića slijeva Mešanović je zahvatio glavom, ali je lopta otišla pokraj lijeve vratnice. No samo minutu poslije Osijek je ipak došao u vodstvo. Mešanović je proigrao Jamaka na rubu kaznenog prostora, a on je bio uporan i, premda je baš nije idealno primio, stigao do lopte prije Livakovića, koji mu se bacio u noge, a veznjak Osijeka završio je na travi. Bebek ni ovaj put nije oklijevao te je odmah doznačio kazneni udarac i izazvao nove prosvjede, ovaj put gostiju. Jasno, ni oni nisu „upalili“, pa je Borna Barišić doveo Osječane u prednost. Do odmora gosti su preuzeli inicijativu, ali, osim dva pokušaja s poludistance koje je vratar Mikulić lako ukrotio, nisu stvarali Osječanima veće probleme.

Osijek se obranio s devetoricom

Drugo poluvrijeme protjecalo je u očekivanoj nadmoći Zagreba, ali Osijek je uspijevao i dalje držati goste bez prave prilike. Štoviše, u 61. minuti imali su bijelo-plavi novu veliku priliku koja ih je mogla riješiti dobrog dijela muka. Opet je Josip Mišić napravio najveći dio posla, poizbacivao je nekoliko igrača Zagreba i onda Šoršu gurnuo u čistu situaciju za pogodak, ali je on opet reagirao mlitavo. Imao je otvoren put prema vratima, ali je još jednom bio previše neodlučan te ga je Kolinger uspio dostići i blokirati njegov udarac. Očekivano je bilo da će se Osijek braniti u nastavku, zbog brojčanog hendikepa, ali problem je bio u tome što nikako nisu uspijevali smišljeno izići iz te obrane. Sve se svodilo na napucavanja, pa je tako pritisak Zagreba zapravo umjetno postajao sve jači, ali gosti i dalje nisu pronalazili načina na koji bi ozbiljnije ugrozili Mikulića. Međutim, sedam minuta prije kraja Osječane je snašla nova nevolja. Josip Mišić je zbog jednog bezazlenog starta zaradio drugi žuti karton, zbog koje je morao u svlačionicu. I zato su završne minute bile prava drama. Devet bijelo-plavih zbilja je iz sebe izvuklo posljednji atom snage u obrani minimalnog vodstva. Probudili su se i malobrojni navijači pružajući glasnu podršku momčadi Osijeka da izdrži u toj neravnopravnoj borbi. I izdržali su, baš Bebeku u inat!

Dalibor KELER

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme prohladno, teren dobar. Gledatelja: 800. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) - 5. Strijelac: 1:0 B.Barišić (33-11m). Žuti kartoni: B.Barišić, Mišić, Mešanović (Osijek), Kolinger, Matić (Zagreb). Crveni kartoni: Perošević, Mišić (Osijek)

IGRAČ UTAKMICE: NERMIN JAMAK (OSIJEK)

OSIJEK                                  1  (1)

Mikulić 6,5, Matas 6. Jonjić 7, Pranjić 7, B.Barišić 6, Kurtović 6,5, Šorša 5 (od 61. Škorić 6), Jamak 7 (od 86. Ugarković -), Mišić 7, Perošević 5, Mešanović 6,5 (od 70. J.Barišić 6)

ZAGREB                                      0

Livaković -, Jurendić 5,5, Musa 5,5, Kolinger 5,5, Štiglec 5, Bevab 5 (od 46. Konopek 5), Ljubičić 6 (od 63. Matić 5), Stepčić 6, Krovinović 6, Medić 5, Boban 5

HRABRA DEVETORICA

OSIJEK JE UTAKMICU ZAVRŠIO S DEVET IGRAČA ZBOG ISKLJUČENJA KOJA SU ZARADILI PEROŠEVIĆ I MIŠIĆ

PLUS

Osijek je u ključnom susretu pobijedio u nenormalnim okolnostima. Završio je susret s dva igrača manje, ali se nije predao. Herojska je to bila borba i zato su bodovi zasluženo ostali u Gradskom vrtu.

MINUS

Antonio Perošević je svojom nepromišljenošću doveo bijelo-plave u neravnopravan položaj, a poslije je prema provaliji Osječane gurnuo i sudac Ivan Bebek, koji je definitivno prestrogo isključio Josipa Mišića pokazavši mu drugi žuti karton. Osijek bi zbilja nešto morao poduzeti oko suđenja, ali i ponašanja pojedinih igrača.

1:0

Livaković je, čini se, blago zakvačio Jamaka, a Bebek je pokazao na bijelu točku. Kazneni udarac izveo je Borna Barišić, Livaković je bio na lopti, ali ona je ipak završila u desnom kutu

Najčitanije iz rubrike