Ekonomija
ADAM SIEKIERSK

Razvoj malih OPG-ova povećava zaposlenost, čuva kulturu i tradiciju
Objavljeno 31. listopada, 2014.
U cijeloj EU 70 posto malih je poljoprivrednih gospodarstava

Razumijem probleme u kojoj se nalazi hrvatska poljoprivreda, posebice kad je riječ o malim poljoprivrednim gospodarstvima.

Imala ih je i Poljska prije deset godina, kada smo ulazili u Europsku uniju, a određenih problema ima još uvijek. Izjavio je to, između ostaloga, jučer Czeslaw Adam Siekierski, predsjednik Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta prigodom predstavljanja Rezolucije Europskog parlamenta o budućnosti malih poljoprivrednih gospodarstava na Okruglom stolu Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora koji je jučer održan u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta Osijek i Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.

Siekierski je naveo kako u Poljskoj ima jako mnogo malih poljoprivrednih gospodarstava, a slično je i u ostalim članicama EU-a.

- Prema procjenama u cijeloj EU 70 posto je malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a najviše ih ima na jugu. Razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava od izuzetnog je značaja, jer održavaju i povećavaju zaposlenost, ali i čuvaju kulturu i tradiciju nekog područja. Stoga valja stvarati uvjete za njihov razvoj, grupirati ih da bolje funkcioniraju na tržištu. Tu treba naglasiti kako oni nisu konkurencija velikim poljoprivrednim tvrtkama već su kvalitetna nadopuna cijeloj gospodarskoj strukturi - rekao je Siekierski te dodao kako mala gospodarstva trebaju imati i nacionalnu i podršku EU-a, ali kako je ipak za uspjeh ključna njihova motivacija. Siekierski je naveo kako Austrija može poslužiti svima kao dobar primjer organiziranosti malih poljoprivrednih gospodarstava.

U nastavku brojnim nazočnima obratio se i Franjo Lucić, predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, koji je posebno naglasio kako su oranice najveće blago koje Hrvatska ima, a poljoprivreda najvažnija gospodarska grana.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Osijek Vlado Guberac nazočna je pozdravio u ime 220 djelatnika tog fakulteta i izjavio kako mu je posebno drago što su domaćini ovakovog skupa.

- Slavonija i Baranja poznate su hrvatske žitnice. Zadnjih smo godina svjedoci kako se selo okreće i drugim proizvodnjama, što je dobro. Stoga smo i mi utemeljeli sve potrebne studijske programe. Imamo ih trenutačno 10 i pokrivamo gotovo sve grane poljoprivredne proizvodnje čime i mi dajemo svoj doprinos razvoju OPG-ova - izjavio je Guberac.

Zdenka RUPČIĆ

Mala poljoprivredna gospodarstva proizvodnju obavljaju na manje od pet hektara površine, a godišnji prihod manji im je od 25.000 eura

Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike