Ekonomija
PREDSTAVLJENA KNJIGA PROF. DR. DRAGANA KOVAČEVIĆA

Abeceda proizvodnje kulena
Objavljeno 31. listopada, 2014.
Peta je to knjiga i treći sveučilišni udžbenik iz područja kemije i tehnologije mesa i ribe prof. dr.sc. Dragana Kovačevića

Kako unaprijediti tehnologiju proizvodnje kulena, povećati proizvodne kapacitete i osigurati kontinuiranu proizvodnju i opskrbu tržišta neovisno o godišnjem dobu?

Kako standardizirati kvalitetu i otkloniti najčešće senzorske pogreške proizvoda, smanjiti gubitke zbog kvarenja kompletnih proizvodnih šarži, što učiniti s površinskim plijesnima, može li se pospješiti fermentacija, kako projektirati pogone u skladu s najvišim standardima, a kako napraviti analizu ekonomske opravdanosti ulaganja... neka su od pitanja na koja je prof. dr. sc. Dragan Kovačević, redoviti profesor osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, pokušao odgovoriti u svojoj novoj knjizi “Tehnologija kulena i drugih fermentiranih kobasica” koja je jučer promovirana u rektoratu Sveučilišta.

Autorova je to peta knjiga i treći sveučilišni udžbenik iz područja kemije i tehnologije mesa i ribe, nastala kao rezultat višegodišnjih istraživanja.

- Ovo je prvi i jedinstveni sveučilišni udžbenik u Hrvatskoj o temi fermentiranih kobasica i prva stručno-znanstvena literatura koja bi trebala pomoći našim studentima prehrambene tehnologije, agronomije i veterinarstva u pripremi ispita, ali i našim proizvođačima kojima je proizvodnja kulena izvor egzistencije i koji su svjesni da ovu tehnološki iznimno složenu proizvodnju nije moguće razvijati bez implementacije znanja i najnovijih tehnoloških dostignuća – istakao je prof. dr. sc. Kovačević dodajući kako je u Europskoj uniji zaštićeno više od 1300 tradicionalnih prehrambenih proizvoda i svi oni traže mjesto na tržištu za koje je ključni preduvjet standardizirana kvaliteta i cjelogodišnja ponuda.

- Knjiga će sigurno izazvati polemike i proizvođače neće ostaviti ravnodušnima. To nije nostalgična priča o seoskim salašima, kolinjama i obiteljskim tajnim recepturama, nego je ovo priča o svim problemima koji prate proizvodnju kulena. Nadam se da će knjiga pridonijeti razbijanju predrasuda i većoj primjeni tehnoloških dostignuća u proizvodnji kulena kao što su automatizirane komore i autohtone bakterijske starter-kulture, jer tradicija nam je dala prepoznatljiv hrvatski brand, Slavonski i Baranjski kulen, a znanje i tehnologija trebaju pomoći povećanju proizvodnih kapaciteta, standardizaciji kvalitete i konkurentnosti – zaključio je prof. dr. sc. Dragan Kovačević.

Renata PRUSINA
Jedinstveno stručno-znanstveno djelo

Recenzenti knjige, prof. dr. sc. Drago Šubarić, prof. dr. sc. Lidija Kozačinski te izv. prof. dr. sc. Jadranka Frece, ističu kako se vrijednost ove knjige ogleda u velikom broju rezultata aktualnih istraživanja na tehnologiji proizvodnje kulena, ali i u multidisciplinarnom pristupu ovog jedinstveno stručno-znanstvenog djela kojim su obuhvaćene od prehrambeno-tehnološke preko veterinarske do agronomske i drugih struka, prateći tako trend EU standarda proizvodnje “Od farme do stola”.

Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

Najčitanije iz rubrike