Crna kronika
DRUGI PUT ODGOĐENA ODLUKA

Još uvijek nema potvrde
optužnice u aferi “grobari”
Objavljeno 31. listopada, 2014.
Optužno vijeće odlučilo je odgoditi odluku za ponedjeljak

OSIJEK - Ni na drugom zakazanom ročištu Optužnog vijeća u slučaju osječke afere “grobari”, nije donesena odluka o potvrđivanju optužnice. Jučer se na Općinskom sudu u Osijeku ponovno sastalo Optužno vijeće i odlučilo odgoditi odluku za ponedjeljak. Na optuženičkoj klupi trebalo bi se naći 14 grobara i nosača Ukopa.

U lipnju je zakazano prvo Optužno vijeće koje je trebalo odlučiti o pravovaljanosti optužnice, no tada ju je sud vratio Općinskom državnom odvjetništvu na doradu. Tako je, iako se očekivalo da će već tada započeti suđenje, slučaj vraćen na početak.

Pojedini odvjetnici mišljenja su da su prema stavovima iz sudske prakse stvari pronađene u grobnicama napuštene pa njihovo prisvajanje nije krađa. “Kako kvalificirati prekapanje grobova gdje su kosti stare možda i 300 godina?”, kaže nam jedan od odvjetnika, dodajući kako je moralna komponenta jedno, a pitanje je kako to pravno kvalificirati. S druge strane, neki pravnici smatraju da je riječ o teškoj krađi jer pokojnikove stvari prelaze na nasljednike.

Od lipnja je saslušan predstavnik Ukopa, što je Optužno vijeće u lipnju i zatražilo. On je, prema dostupnim informacijama, ustvrdio da u vrijeme u koje su nastala djela za koje se terete grobari i nosači, nije bilo nikakvog pravilnika koji bi pojasnio kamo s pronađenim stvarima. Isto tako nije postojao nikakav ured za pronađene stvari gdje bi se one pohranile.

Problem je i u tome što se još uvijek ne zna tko je vlasnik ukadenog nakita, satova ili zubi! Ne zna se također ni u kojim je grobnicama izvršena krađa, niti koliko je pokojnika okradeno. Pojedini odvjetnici ističu i da nije isto što su grobari uzimali stvari s mjesta na kojima su poslani da kopaju stare grobove i krađe nakita s tek preminulih osoba.

Sandra LACIĆ
KUPOVALI PIVO, ĆEVAPE...

Optužnicom se 14 grobara i nosača tereti da su u više navrata na gradskim grobljima, prilikom kopanja i zatrpavanja grobova te preslagivanja posmrtnih ostataka u grobovima u kojima su ranije pokopane osobe, s posmrtnih ostataka uzeli i zadržali za sebe veću količinu zlatnog nakita i ostalih zlatnih predmeta. Uz njih prijavljena je i izvanbračna supruga jednog od grobara koja je zlato prodavala. Prodajom su njih dvoje zaradili približno 14.000 kuna, koje su potrošili u kladionicama, na bonove za mobitel, pivo, ćevape i cigarete.

Možda ste propustili...

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

INTERVENCIJA VATROGASACA U ALJMAŠU

Požar na pomoćnoj zgradi župnog ureda

Najčitanije iz rubrike