Kultura
21. FESTIVAL GLUMCA U OTOKU URUČENE NAGRADE LAUREATIMA

Najbolja predstava “Sada je, zapravo, sve dobro”
Objavljeno 31. listopada, 2014.
Domaćin 22. Festivala glumca 2015. godine bit će grad Vukovar

Završnom svečanosti dodjele nagrada najboljima i odigravanjem predstave “Bogi Ivač znova” kajkavskom komedijom u režiji Ljubomira Kerekeša, Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin spušten je zastor na 21. Festival glumca, nacionalnu manifestaciju kazališnih i glumačkih ostvarenja, a grad domaćin bio je Otok.

Selektor 21. Festivala glumca, kazališna redateljica Aida Bukvić, od 60 prijavljenih projekata izabrala je 16 predstava. Prvi put u 20 godina održavanja, Festival glumca je prekinut nakon samo četiri dana zbog katastrofalnih poplava. Umjesto svečanosti glume krenulo se u akciju pomoći stradalim područjima, od financijske do humanitarne pomoći. Međutim ostala je obaveza da se 21. Festival glumca privede kraju, što je i učinjeno.

Ocjenjivački sud u sastavu: Ivana Buljan-Legati, Alen Liverić i Dubravko Miletić pogledao je sve predstave i donio svoje odluke. Predstave su održavane u domicilnim kazalištima koji su prihod od ulaznica donirali za stradale u poplavama.

Na početku svečanosti dodjele nagrada i priznanja odana je počast preminulom prvom predsjedniku Festivala glumca, Zvonimiru Torjancu. Umjesto minute šutnje imali smo minutu pljeska za sve što je napravio Zvonimir Torjanac.

Nagrada "Vanja Drach" za najbolju predstavu na 21. Festivalu glumca dodijeljena je predstavi “Sada je, zapravo, sve dobro” u režiji Olje Lozice i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih. Nagrada “Fabijan Šovagović” za najbolju glumicu festivala pripala je Jasni Palić Picukarić za ulogu Beth u predstavi “Plemena” Nine Raine u režiji Slavice Knežević i koprodukciji Kazališta Planet Art i Teatra Exit iz Zagreba, te Neli Kocsis za ulogu Lidije u “Finim mrtvim djevojkama" Mate Matišića i režiji Dalibora Matanića te izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba. Kao najbolji glumac nagrađeni su Marko Torjanac za ulogu Christophera u predstavi “Plemena” i Filip Juričić za ulogu Petruccija u predstavi “Ukroćena goropadnica”, u režiji Nine Kleflin i produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta "Komedija". Marko Torjanac je nakon što je primio nagradu rekao kako svoju nagradu posvećuje svom ocu Zvonimiru, te da mu ova nagrada puno znači.

Nagradu “Nevenka Filipović” za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobio je Luka Dragić za ulogu Princa u predstavi “Kreket” Davida Mameta u režiji Renea Medvešeka i koprodukciji Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Gradsko kazalište - Scena Gorica i Teatra Exit iz Zagreba, a nagrada ”Ivo Fici” za najboljeg mladog glumca ili glumicu do 28 godina dodijeljena je Slavenu Španoviću za ulogu Billyja u predstavi “Plemena”.

Festival su zajednički zatvorili Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, Josip Šarić, gradonačelnik Grada Otoka, i Boris Svrtan, predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika i predsjednik Festivalskog odbora Festivala glumca.

Sljedeće godine 22. Festival glumca putuje Vukovarsko-srijemskom županijom, te je domaćin grad Vukovar.

Mario KOKAJ

Najbolji glumci su Jasna Palić Picukarić, Nela Kocsis, Marko Torjanac i Filip Juričić

Priznanja Bašiću i Bahertu

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika dodijelilo je priznanje Relji Bašiću, osnivaču, glumcu i umjetničkom ravnatelju “Teatra u gostima” za izniman doprinos hrvatskom glumištu, kazališnoj umjetnosti i hrvatskoj kulturi u cjelini, te Stjepanu Bahertu, suosnivaču, glumcu i organizatoru “Teatra u gostima” za izniman doprinos hrvatskom glumištu, kazališnoj umjetnosti i hrvatskoj kulturi u cjelini.

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

Najčitanije iz rubrike