Osijek
ZLOČIN IZ MRŽNJE

Mnogi se invalidi suočavaju s nekim oblikom nasilja ali ga ne prijavljuju
Objavljeno 30. listopada, 2014.
Na nama je da educiramo invalide, jer se to događa svakodnevno, a o tom se šuti, potvrdila je Slonjšak

U ovom trenutku u Osijeku je nekoliko slučajeva prijava nasilja nad osobama s invaliditetom. Potvrdila je to Anka Slonjšak, pravobraniteljica osoba s invaliditetom koja je nedavno sudjelovala na seminaru o zločinu iz mržnje gdje je naglasak stavljen upravo na edukaciju osoba nad kojima je počinjen zločin, a koji nisu prijavili.

- Ima invalida sa šireg osječkog područja koji su prijavili nasilje, a mi smo ih savjetovali te od institucija, poput policije i centara za socijalnu skrb zatražili određena očitovanja, nadzor i reakcije. Mnoge se osobe s invaliditetom suočavaju s nekim oblikom nasilja, bilo da je riječ o psihičkom ili onom najgorem - ubojstvu ili seksualnom zlostavljanju. Na seminaru smo utvrdili poraznu činjenicu da ni jedno takvo djelo nije prikazano kao zločin iz mržnje prema osobama s invaliditetom, naglasila je Slonjšak, dodajući da osobe s invaliditetom trebaju biti educirane i znati da je prijava jedna od mogućnosti da počinitelji dobiju svoju zasluženu i primjerenu kaznu. Nažalost, kaže Slonjšak, često su počinitelji osobe o kojima invalidi ovise, no pravobraniteljica ističe da to nije i ne smije biti opravdanje da bi se takvu osobu prijavilo radi zločina iz mržnje.

- Povod seminaru bila je presuda u slučaju “Đorđević protiv Hrvatske”, pravomoćna presuda Europskog suda za ljudska prava u korist invalida Dalibora Đorđevića. Znakovito je da osim tog slučaja, ni jedan drugi zločin iz mržnje nije obrađen u Hrvatskoj.

- Bitno je da je zakon to prepoznao. Na nama je da educiramo invalide, jer se to događa svakodnevno, a o tom se šuti - potvrdila je Slonjšak.M.Mihelić

Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

ROBERT SEMEŠI KOORDINATOR U MKD-U NÉPKÖR

"I ti možeš naučiti mađarski, hrvatski je neusporedivo teži"

Najčitanije iz rubrike