Osijek
SVE SLUŽBE SPREMNE ZA BLAGDAN SVIH SVETIH

GPP pojačao više linija prema
grobljima, policija će regulirati promet
Objavljeno 30. listopada, 2014.
Od petka do ponedjeljka ujutro privremeno će biti otvorena cesta Osijek - Klisa

Vezani članci

NOĆ OTVORENIH CRKVI

Raspored misa i blagoslova grobova

Upravo kako je i sam direktor Tržnice Ante Šimić zaključio, osječka tržnica nikada nije ljepša nego uoči blagdana Svih svetih.

I doista, jučer su deseci prodavača u ponudi imali šarolike i raznovrsne krizanteme u kaliću, ali i već napravljene aranžmane. I dok je cijena onih u kaliću od 25 do 50 kuna, ovisno o vrsti i veličini, cijena aranžmana nešto je skuplja (i do 180 kuna), no prodavači su doista bili kreativni i maštoviti pa će svaki kupac bez sumnje ondje pronaći nešto što mu odgovara. Učinio je to i direktor Šimić, a na zadovoljstvo svih kupaca koji dolaze automobilom, ovisno o gužvi, Tržnica će kao i jučer podići rampe i omogućiti slobodan prolaz.

- Kolona automobila dugačka je, a u petak i subotu također očekujemo veliku gužvu. U takvim situacijama podizat ćemo rampu kako bi protočnost bila što bolja. Inače, osobno sam zadovoljan ponudom cvijeća na tržnici i tradicionalno, cijene su pristupačne i kupaca je mnogo - zaključio je Šimić. I GPP je izišao ususret putnicima pojačavši vozne redove, posebice prema Centralnom groblju. Direktor Alan Brezovac tako kaže da će već danas (petak) GPP pojačati brojne linije, točnije tri dodatna vozna reda prema Centralnom groblju, a i ostali vozni redovi, dodaje, svakako će zadovoljiti potrebe putnika s obzirom na očekivano pojačan broj. Cjelokupnu gužvu kako automobila tako i pješaka nadgledat će i policija. Od Darija Premeca, glasnogovornika PU osječko-baranjske, doznajemo da će pojačane aktivnosti biti posebice u zonama groblja.

- Već smo u četvrtak poslijepodne počeli s pojačanom regulacijom prometa. Inače, iz Hrvatskih cesta dobili smo i obavijest da će se od danas (petak), u 16 sati, pa sve do 3. studenoga u 7 sati, privremeno otvoriti zatvorena državna cesta Osijek - Klisa. Radovi nisu gotovi pa će se promet odvijati prema posebnoj regulaciji prometa - najavio je Premec.

Naposljetku, i tvrtka Unikom pojačat će svoje aktivnosti u nedjelju poslijepodne kad se očekuje i smanjenje broja posjetitelja na grobljima. Radit će i interventna ekipa Unikoma, a 2. studenoga uvečer radit će se na pojačanom čišćenju Anine i ostalih ulica pokraj grobalja. Inače, na osječkim grobljima sve je spremno za dolazak desetaka tisuća posjetitelja, a direktor Saša Ljubojević podsjeća na besplatni telefon 0800-9992.

- Sve su naše službe spremne i očekujem da će sve proteći u miru i dostojanstveno - poručio je Ljubojević.

Marija MIHELIĆ
Promet tramvaja i autobusa

GPP obavještava putnike da će se danas, 31. listopada, tramvajska linija Zeleno polje - Višnjevac odvijati prema ustaljenim voznim redovima za radni dan, a 1. studenoga prema voznom redu za subotu. Linija 2 - Velebitska - Trg A. Starčevića, u petak i subotu odvijat će se kao radnim danom, dok će autobusne linije imati dodatne privremene vozne redove i to:

l Polazak od MIO-a svakih 60 minuta, prvi polazak u 6.55 sati, posljednji 16.55 sati, a s Centralnoga groblja svakih 60 minuta, prvi polazak u 7 sati, posljednji u 18.20 sati

l vozni red 35 Mačkamama - Centralno groblje - Mačkamama, polazi svakih 20 minuta, s Mačkamame prvi polazak je u 6.50 do 18.20 sati, a s Centralnoga groblja u 7 do 18.20 sati.

l vozni red 38 Jug 2 - Donjogradsko groblje - Jug 2 svakih 30 minuta - prvi polazak s Juga u 6.30 do 18.30 sati, a s Donjogradskog groblja u 6.45 do 18.45 sati.

0800-9992

dežurni je broj Ukopa za sve intervencije i eventualne pritužbe

Korisni savjeti iz policije

Kako bi se izbjegle nepotrebne kolone i zastoji, u PU osječko-baranjskoj savjetuju vozačima da prate zapovijedi koje će im izdavati policijski službenici.

- Sugeriramo građanima dolazak do groblja pješice, ili gradskim prijevozom, a vozače molimo da izbjegavaju dolaske vozilima pred ulaze u groblja, jer će ih policijski službenici preusmjeriti dalje u prometu. Također, vozači trebaju parkirati vozila na obližnjim parkiralištima ili ulicama, a upućujemo poseban oprez pri kretanju pješaka i biciklista u zonama groblja - stoji u priopćenju PU osječko-baranjske, kao i to da će se samo vozačima koji prevoze nemoćne osobe omogućiti kratko zaustavljanje na kolniku ispred groblja zbog izlaska putnika i njihove pratnje iz vozila. Podsjećaju građane i da torbice, mobitele i druge predmete ne ostavljaju na vidljivom mjestu kako ne bi bile mamac kradljivcima.

Razgled Mađarskog groblja

Već tradicionalno, devetu godinu zaredom, udruga Moj Osijek, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Osijeka, organizira razgled groblja za Dan mrtvih. Ovaj put zainteresirani Osječani moći će saznati po čemu je posebno Mađarsko groblje u Retfali, a s njegovim znamenitostima upoznat će ih turistički vodič Tin Kovačević, član udruge Putovanja Slavonijom. Besplatni razgled toga groblja bit će za sve naše sugrađane i goste grada u nedjelju, 2. studenoga, s početkom u 14 sati, ispred ulaza u Mađarsko groblje u Ulici Šandora Petefija. Iako je osmislio i do sada vodio sve razglede osječkih grobalja, turistički vodič Vlado Pest ovaj put je poslovno spriječen, no ne sumnja da će mladi prof. Kovačević uspješno obaviti ovaj razgled, kao i sve do sada.(V.L.)

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike