Osijek
NOĆ OTVORENIH CRKVI

Raspored misa i blagoslova grobova
Objavljeno 31. listopada, 2014.

Vezani članci

SVE SLUŽBE SPREMNE ZA BLAGDAN SVIH SVETIH

GPP pojačao više linija prema grobljima, policija će regulirati promet

Ove godine katolički blagdan Svih svetih, kada se spominjemo svih svetaca, pada u subotu, a mnoge obitelji upravo na ovaj blagdan posjećuju grobove svojih najmilijih i to iz praktičnih razloga, jer je u većini kršćanskih zemalja 1. studenoga neradni dan. No, Katolička Crkva podsjeća kako se u stvarnosti na taj dan spominjemo samo svetaca koji su naši zagovornici na nebesima, a tek drugog dana studenoga, na Dušni dan, spominjemo se naših pokojnih kroz poseban blagdan i liturgijski spomen na misi i u molitvi. Većina će osječkih crkvi na blagdan Svih svetih mise služiti kao i nedjeljom. Istoga dana svete mise će se služiti i na većini osječkih groblja, gdje će svećenici obavljati i blagoslov grobova, i to prema sljedećem rasporedu:

GROBLJE SVETE ANE

l U subotu su svete mise u 11 i 16 sati. Blagoslov grobova započinje od 13.30 sati, a tko želi blagoslov neka podigne ruku kada vidi svećenika i zatraži blagoslov. U 15.30 sati zajednička je molitva za sve pokojne kod središnjeg križa. Kod ove molitve pjevat će pjevačko društvo Zrinski, a nakon molitve sveta misa je u 16 sati. Na Dušni dan, u nedjelju, svete su mise na groblju sv. Ane u 11 i 16 sati. Blagoslov grobova bit će od 14 do 16 sati. Na svetkovinu Svih svetih đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić predvodit će večernje misno slavlje u 18.30 sati u osječkoj konkatedrali.

DONJOGRADSKO GROBLJE

l Na blagdan Svih svetih svečane svete mise na groblju bit će u 11 sati, a nakon nje bit će održana i zajednička molitva za pokojne te pojedinačni blagoslov groba. U nedjelju na Dušni dan sveta misa na Donjogradskom groblju je u 15 sati. Nakon mise također je i mogućnost za blagoslov groba. Na večernjoj svetoj misi u župnoj crkvi od 18.30 sati vjernici će zapalit svijeće za sve one do čijih grobova nisu došli, ili su daleko, a služit će se i svečani reqiem za sve pokojne.

NOVOGRADSKO GROBLJE

l U subotu na svetkovinu Svih svetih sveta misa na groblju je u 9.30 sati. Poslije mise mogućnost je za blagoslov grobova do 12.30 sati i poslije podne od 14 do 16 sati. U nedjelju na Dušni dan misa na groblju je u 17 sati.

RETFALAČKA GROBLJA

l U subotu na svetkovinu Svih svetih u 14 sati zajednička je molitva kod križa na Retfalačkom groblju, a nakon toga slijedi pojedinačni blagoslov grobova. Bit će nekoliko svećenika, a ove godine s blagoslovom grobova započinje se od ulaza i izlaza prema sredini. Svete mise su u župnoj crkvi u 8, 10 i 18.30 sati. U nedjelju na Dušni dan na groblju Mađarska Retfala zajednička je molitva u 14 sati kod križa, a potom slijedi pojedinačni blagoslov grobova.

CENTRALNO GROBLJE

l Na blagdan Svih svetih blagoslov grobova je od 9.30 do 12.30 sati i od 13.30 do 16 sati. Blagoslov počinje u 9.30 zajedničkom molitvom kod središnjeg križa za sve pokojne koje počivaju na ovom ili drugim grobljima, za sve one za koja se nitko ne moli i čiji su grobovi nepoznati, napose za branitelje iz Domovinskog rata. Na Dušni dan blagoslov grobova je od 15.30 do 16.30 dani.

KATOLIČKO GROBLJE U ČEPINU

l Na blagdan Svih svetih svete mise su u 10 i 17 sati, a zajednički blagoslov grobova u 16 sati bit će podijeljen kod središnjeg križa. Na Dušni dan sveta misa na groblju bit će u 10 i 17 sati.

VIŠNJEVAČKO GROBLJE

l Na blagdan Svih svetih zajednička molitva i blagoslov grobova počinju u 15 sati kod središnjeg križa. Na Dušni dan mise su samo u župnoj crkvi.

VOJNA KAPELANIJA

l U vojnoj kapelaniji sv. L. B. Mandića (objekt vila Dobriše Cesarića 1), u nedjelju, u 10 sati, bit će služena sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Svetu misu služit će vojni kapelan vlč. Ante Mihaljević.N.Z.Eberhard

Župa sv. Ćirila i Metoda, a kojoj se ove godine pridružila i župa sv. Josipa Radnika u Industrijskoj četvrti, organiziraju molitveno druženje pod nazivom Noć otvorenih crkvi, koja je prije svega namijenjena mladim ljudima i to s ciljem da ih se potakne da umjesto Noći vještica slave molitvu i Boga. Tako u petak uvečer, 31. listopada, uz pjesmu, molitvu i klanjanje molitveno bdijenje na Sjenjaku počinje od 18.30 i traje do 24 sata. Župa sv. Josipa Radnika organizira molitvu pod nazivom “Holywin” (svetost pobjeđuje), a molitva počinje u 19 sati i traje do 24 sata.

Možda ste propustili...

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike