Regija
OSNOVNA ŠKOLA DR. FRANJE TUĐMANA

Dan posebnih odjela
Objavljeno 31. listopada, 2014.

BELI MANASTIR - Jedna od najstarijih škola za djecu s posebnim potrebama na području Osječko-baranjske županije (a možda i šire), sigurno je ona u Belom Manastiru, koja djeluje pri OŠ Dr. Franje Tuđmana. U gotovo pet desetljeća njezina postojanja pohađalo ju je na stotine učenika iz raznih krajeva Baranje, jer je dugo bila jedina u regiji između Dunava, Drave i Mađarske. Podsjetimo, prema odluci Izvršnog vijeća tadašnje Općine Beli Manastir, škola je, pri već postojećoj osnovnoj školi, tadašnjeg naziva “Jovan Lazić”, osnovana 1967. godine. Prvi odjel imao je četiri učenika, a o njima se, kao i brojnim ostalim generacijama, skrbila voditeljica Ljubica Fišeković, koja je u školi zaradila i mirovinu. Budući da su prije zakoni bili drugačiji, školu su pohađala i djeca s lakšim teškoćama, što danas nije slučaj. Stoga su nekada u tu školu znala ići i 104 učenika u jednoj generaciji, a u godinama nakon mirne reintegracije taj se broj kreće od 35 do 42.

- U ovom trenutku posebne odjele naše škole pohađa 35 učenika, nešto manje nego inače, ali treba reći da učenici koji dolaze u posljednje vrijeme imaju veće teškoće - kaže Ankica Vujaklija, djelatnica škole, naglašavajući kako u školu svakodnevno stižu učenici iz gotovo cijele Baranje. Inače, u odjele za djecu s posebnim potrebama učenici se upisuju prema rješenju stručnog povjerenstva, koje obavlja posebnu procjenu. Nakon školovanja većina ih kreće u neku od osječkih obrtničkih srednjih škola.

Djelatnici škole i učenici jučer su, peti put, obilježili Dan posebnih odjela, organiziravši štafetne igre, nogometno natjecanje i prigodni program. U goste su pozvali učenike i nastavnike škola iz Osijeka, Darde i Vukovara, a obilježavanju su nazočili i belomanastirski gradski čelnici, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Dobošem. I.Getto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike