Regija
GRADSKO VIJEĆE GRADA ĐAKOVA

12 ruku “za” odobrilo
reprogram kredita
Objavljeno 31. listopada, 2014.

ĐAKOVO – S 12 ruku “za”, šest “protiv” i jednom “suzdržanom” Gradsko vijeće Đakova dalo je suglasnost na reprogram dugoročnog kredita koji je u iznosu od 17,9 milijuna kuna Grad Đakovo podigao kod Hypo Alpe Adria banke. Uz tu točku, na dnevnom redu našlo se i izvješće Mandatne komisije, prijedlog Odluke o povjeravanju obavljanja djelatnosti javne rasvjete na temelju ugovora, Izmjene i dopune pravilnika o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parkiralištima... No “vruće” je postalo i prije aktualnog sata kada nisu prihvaćene tri točke dnevnog reda čije je uvrštavanje tražio vijećnik SDP-a Josip Matkov. Smatrajući ih od izuzetne važnosti, nakon što su odbijene, Matkov i saborski zastupnik te stranke Damir Tomić u vrijeme zatražene stanke održali su konferenciju za novinare.

– Smatraju kako će megaprojekt gradske vlasti s neplaćanjem dvije kune za prvi sat parkiranja na tržnici uštedjeti građanima u prosjeku dvije kune mjesečno, što je kompenzacija za 60-postotno poskupljenje cijene odvoza smeća. SDP je danas ponovno pokušao biti konstruktivan nakon niza prijedloga i pomoći ovom gradu da u onim segmentima u kojima to može izađe iz gliba u koji je upao kao najgori grad za življenje u ovoj državi prema mnogim statistikama. Stoga smo predložili ponajprije prijenos osnivačkih prava Đakovačkih ljekarni sa Županije na Grad, čime bismo sredstva zadržali u našem gradu. Potom smo zatražili rješavanje gradnje Ekonomske škole te na kraju, valjda smo jedini grad u okruženju, čak i kada govorimo o općinama, koji nije u stanju imenovati ni direktora Poduzetničkog centra - kazao je Damir Tomić.

Tijekom aktualnog sata gradonačelniku Vinkoviću postavljena su brojna pitanja poput onoga kada će biti sagrađena kuća oproštaja u Budrovcima, na što je odgovorio kako je pitanje “zapelo” na HEP-u, koji je tražio gradnju zasebne trafostanice, što je, kako je reko, riješeno. Bilo je govora i o sanaciji krova na zgradi vrtića Vila, zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta i stanju na računu Grada. Gradonačelnik Vinković kazao je kako Grad trenutačno ima sedam milijuna kuna obveza, a potražuje 28 milijuna kuna. Prokomentirao je i dobivenu suglasnost na reprogram. – Zahvaljujem vijećnicima na savjesti. Suodgovornost preuzimam ja, a s druge strane ovo je izlaz kako bi Grad prebrodio teško stanje. Grad kreće u naplatu svojih potraživanja, rekao sam da tu nema ni oprosta ni zastare. Nakon odluke o reprogramu kredita po istim uvjetima se kreće u razgovor s poslovnom bankom. Ondje će se definirati rok reprograma, kamata ne smije biti viša od one sadržane u osnovnom ugovoru, riječ je o odgodi plaćanja obaveza po kreditu. Moram reći da već danas ili sutra s računa Grada ide 700.000 kuna za ratu glavnice koja je dospjela - kazao je Vinković.M.Muškić

KAKO SU GLASALI

Inače, za reprogram je uz šest vijećnika HDSSB-a i dva Laburista, glasao Goran Primorac, Florijan Eberhardt, Tomislav Vuković i Goran Soldo. Protiv su bili vijećnici HDZ-a i koalicije SDP-HSU, dok je suzdržana bila vijećnica HNS-a.

17,9

milijuna kuna je iznos kredita

Možda ste propustili...

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad