TvObzor
DOKUMENTARAC O NICKU CAVEU

20.000 dana na Zemlji
Objavljeno 31. listopada, 2014.
U pažljivoj i detaljnoj filmskoj kreaciji i svome prvijencu, umjetnički i redateljski dvojac Jane Pollard i Iain Forsyth stvaraju kombinaciju fikcije i stvarnosti

Brojčanik je otkucao dvadesettisućiti dan u životu Nicka Cavea. Od buđenja uz nemirne zvukove njegove budilice ujutro pa do noćne šetnje plažom nakon koncerta, film očarava svojim dinamičnim i atmosferičnim ozračjem i pjesničkim opisima lika i djela Nicka Cavea. Baršunasti bariton glazbene ikone Nicka Cavea te njegovi mračni i duhoviti tekstovi u glazbenoj fuziji sa sporim i sumornim baladama i neizostavnim post-punk šarmom stvorili su glazbeni stil koji samo i jedino možemo nazvati “caveovski“ .

U pažljivoj i detaljnoj filmskoj kreaciji i svome prvijencu, umjetnički i redateljski dvojac Jane Pollard i Iain Forsyth stvaraju kombinaciju fikcije i stvarnosti, osobnih i javnih stvari te kroz jedan izmišljeni dan dočaravaju životnu priču ovog poznatog glazbenika. Dramatizirane scene prikazuju Caveov razgovor sa psihoterapeutom o njegovu djetinjstvu ili arhivistu koji uz prisjećanje objašnjava što se sve događalo na fotografijama iz Caveovih “luđih“ godina sa svojim bendovima. One se izmjenjuju s dokumentarnim snimcima u dvoranama za probe i glazbenim studijima. Zajedno s Nickom Caveom, kolege muzičari, poput Blixe Bargelda i Kylie Minogue, prisjećaju se njihove zajedničke suradnje i nekih drugih vremena.

Pripremio: Nikola KUČAR
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

Najčitanije iz rubrike