Magazin
KONTROLA FINANCIJA:

Odzvonilo utajivačima poreza i tajnim računima: Hrvatska na poreznim prijevarama gubi sedam milijardi kuna
Objavljeno 31. listopada, 2014.
U suzbijanju takve prakse, Poreznoj upravi pomoći će i američki kolege koji krajem godine dolaze u Zagreb

Nakon nedavnih razgovora u SAD-u, hrvatski ministar financija Boris Lalovac sredinom idućeg tjedna odlazi u Njemačku gdje će potpisati ugovor o razmjeni podataka o financijskim računima.

Time će država dobiti pristup podacima s bankovnih računa hrvatskih građana iz 52 zemlje. To znači da Hrvatska sljedeće 2015. godine kreće u snažniju borbu protiv poreznih utaja. Jer, nisu porezne prijevare velik problem samo u SAD-u i Europi, ni Hrvatska nije izuzetak kad je riječ o novcu koji se sakrije od države, potvrđuje ministar Lalovac u razgovoru za Media servis.

- Ako uzmete samo prosjek Europske unije, ako bi primijenili taj postotak na hrvatski BDP, to bi bilo približno sedam milijardi kuna. To su golemi novčani iznosi. U nekim europskim zemljama taj postotak je veći, u nekima je manji - rekao je Lalovac.

U suzbijanju takve prakse, Poreznoj upravi pomoći će i američki kolege koji krajem godine dolaze u Zagreb na dogovor oko uspostave novog sustava protiv utaje poreza i prijevara. No prije toga ministar financija će put Berlina na potpisivanje Mnogostranog sporazuma nadležnih tijela o razmjeni informacija o financijskim računima.

- Znači, kad je riječ o iznosima i glavnice i novca koji je na računima pojedinih subjekata, imat ćemo, sukladno dogovoru, automatsku razmjenu podataka. A ne kao do sada, da morate otvoriti nekakav nalog, ili da morate imati neku određenu istragu da biste mogli doći do tih podataka. Sad ćemo do njih dolaziti automatski. Potpisivanjem tog ugovora već u 2015. i 2016. godini prikupit ćemo mnogo veće količine informacija. A zajedno s američkim kolegama, jer ubrzo potpisujemo i tzv. FATC-u sa SAD-om (Foreign Account Tax Compliance Act), i u tom dijelu bit će dvosmjerna razmjena informacija. Dakle, u 2015. dosta posla za one koji se bave utajom poreza, najavio je Lalovac.

Spomenuti američki porezni zakon, donesen početkom prošle, a u primjeni od srpnja ove godine, omogućuje suradnju s međunarodnim financijskim institucijama s ciljem suzbijanja utaja u inozemstvu otvorenih računa američkih pojedinaca i tvrtki. Iz toga i Hrvatska treba i mora izvući pouke, odnosno biti efikasnija u sprječavanje neplaćanja poreza. Javnost u Hrvatskoj posljednjih dana, pak, sa zanimanjem prati istragu nad kompletnom zagrebačkom gradskom upravom i partnerima, a posebno visoke iznose ponuđenih jamčevina. I dok se početkom godine glavni državni odvjetnik požalio da unatoč očitom nerazmjeru prihoda i imovine često nema suradnje s drugim nadležnim institucijama, u ovom konkretnom slučaju Porezna uprava sudjeluje u istrazi, a podaci su proslijeđeni policijskom USKOK-u. I ministar financija potvrđuje da dolazi vrijeme nove, snažnije suradnje.

- Mogu reći da s glavnim državnim odvjetnikom imamo izvrsnu suradnju. Sada formiramo Ured za velike porezne utaje koji svakodnevno razgovara s glavnim državnim odvjetnikom, i to se sada iz temelja mijenja. Uspostavili smo suradnju na svim razinama, ona je sada potpuno nova. I vrlo brzo pokazat ćemo rezultate obrade zahtjeva koje mi obrađujemo. Evo, pustite nas nekoliko mjeseci da vidimo, jer sad su se ekipe formirale i imaju dosta posla. Učinci će se vidjeti svakako, ako ne do Nove godine, onda početkom sljedeće, optimist je Lalovac.

Pitali smo ministra znači li to da je konačno odzvonilo izvlačenju novca i tajnim računima u inozemstvu?

- To je odzvonilo u Europi, Americi, a sad je odzvonilo i u Hrvatskoj - poručuje Lalovac svima koji raznim smicalicama izbjegavaju plaćati porez u Hrvatskoj i time oštećuju državni propračun.

Vlatka KOREN/MS

SVJETSKE AFERE
Od Ala Caponea do Lionela Messija

Nema države u svijetu, ma koliko ona bila demokratska i financijsku uređena, koja s utjerivanjem poreza nema problema. Najdalje su po tom pitanju otišli Amerikanci. U SAD-u je neplaćanje poreza najveći kazneni prekršaj koji se nemilosrdno kažnjava. I tome je tako već više od stotinu godina. Prisjetimo se samo da je i slavni gangster Al Capone, odgovoran za stotine ubojstava, završio u zatvoru samo zbog jedne sitnice - uhvatili su ga da nije platio neki sitni porez! S poreznim neplatišama neprestano ratuju i europske zemlje. Primjerice Italija, gdje zbog utaje poreza stradavaju i najslavniji, poput legendarnog reprezentativca Italije i najboljeg nogometaša svijeta 2006. godine Fabia Cannavara, koji je odnedavno pod istragom zbog sumnje da je utajio porez. Stradao je i Silvio Berlusconi. On je kažnjen s četiri godine zatvora u procesu Mediaset zbog utaje poreza i crnih fondova te njegove tvrtke. Kazna je smanjena na godinu dana društveno korisnog rada ili kućnog pritvora. U Španjolskoj, pak, s poreznim inspektorima muku muči i Lionel Messi. Možda zato igra sve slabije. Od zvučnijih imena spomenimo i slučaj bivšeg predsjednika Bayerna Ulija Hoenessa, koji je zbog utaje 27,2 milijuna eura poreza osuđen na tri i pol godine zatvora.(D.J.)

POREZNI NEMORAL
Svakog dana sve više sumnjivih

S utajivačima poreza Hrvatska se bori otkako je postala neovisna i samostalna država. O kriminalu tijekom pretvorbe mogle bi se pisati tone knjiga, a ukupno uzevši nije teško zaključiti kako je u RH porezni moral na niskim granama, unatoč zakonskim mjerama i instrumentima koje država ima na raspolaganju kako bi utjecala na smanjenje utaje poreza. Doduše, Linićev je “projekt” fiskalizacije umnogome smanjio razinu poreznih neplaćanja, no za čvrstu poreznu disciplinu potrebno je uvesti još više efikasnih preventivnih mjera, a u slučajevima prekršaja izricati veće kazne u što kraćem roku. Od aktualnih afera oko poreznih prekršaja u Hrvatskoj sad je na dnevnom redu i Milan Bandić koga se, između ostaloga, tereti i za navodno neplaćeni porez na donacije u kampanji za predsjedničke izbore 2009. godine, čime je državni proračun oštećen za više od 10 milijuna kuna. Sumnje da nisu plaćali porez prate i bračni par Mirka i Vinku Cetinski, Kerumovu sestru Nevenku Bečić, a problema je imao i Marko Perković Thompson (podmirio je porezni dug), te mnogi drugi estradnjaci, poduzetnici, sitne i krupne ribe, s kojima porezne vlasti imaju pune ruke posla.(D.J.)

Utajivačima poreza koji novac sklanjaju na račune u drugim zemljama i Hrvatska će pokušati doskočiti povezivanjem i razmjenom informacija...

Formiramo Ured za velike porezne utaje koji svakodnevno razgovara s glavnim državnim odvjetnikom, i to se sada iz temelja mijenja...

Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

JOSIP MILIČEVIĆ GLAVNI TAJNIK MREŽE MLADIH HRVATSKE

Želimo da mladi budu uključeniji u političke procese

Najčitanije iz rubrike