Magazin
KRATKO I JASNO

Zoran Milanović: Ako narod odluči drugačije, bit će drugačije!
Objavljeno 31. listopada, 2014.

Predstavnici vladajuće koalicije okupili su se na 11. redovitoj i izvještajnoj skupštini Hrvatske stranke umirovljenika. Uz premijera Zorana Milanovića, skupu je nazočio i predsjednik Ivo Josipović. U svom govoru Milanović je prokomentirao i novi model neoporezivanja:

- Dizanje praga neoporezivosti s 3400 na 3800 kuna je gesta koja nešto znači, ali i košta, na kraju krajeva, i koju treba platiti. To moram otvoreno reći, za to možete zahvaliti Silvanu Hrelji. Da nije bio dosadan tjednima, mi vjerojatno ne bismo usvojili tu mjeru - poručio je premijer.

Istaknuo je da podizanje osnovice neće promijeniti život umirovljenika, ali...

- Kada govorimo o dostojanstvenom životu umirovljenika, njega realno nije bilo ni prije, nema ga ni danas. Jer tvrditi da netko može živjeti s 2500 kuna mjesečno vrlo je ambiciozno, pretenciozno. To se ne može - dodao je Milanović.

Premijer je rekao i da građani od Vlade, na žalost, nemaju najveća očekivanja, nego sva očekivanja:

- U svakom trenutku, u svakom treptaju oka, očekivanja su usmjerena prema Vladi, Markovu trgu i Banskim dvorima. Kada nema za plaće, a ima, Vlada je odgovorna. Kada pukne parket, tko je odgovoran? Vlada. Kada se oljušti tapeta, tko je odgovoran? Vlada! Ali ne može Vlada biti odgovorna za sve - ustvrdio je premijer.

Razina odgovornosti morat će se spuštati prema regijama zajedno s novcem i obvezama, rekao je Milanović, koji se osvrnuo i na monetizaciju, sada kada je prikupljanje potpisa za referendum gotovo:

- Ako narod odluči drugačije, bit će drugačije, pa ćemo sljedećih 25 godina, četvrt stoljeća od danas, plaćati kamatu u Milano, Berlin, London, Pariz. To neće Hrvatsku upropastiti, ali će je sigurno osiromašiti. To nije pametna odluka. Nije dobro da o sudbini milijun i osamsto tisuća građana može odlučiti četiri puta manje ljudi - zaključio je Milanović.(ŽELJKA GULAN/MS)

Možda ste propustili...

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike