Magazin
SERVIS VLADAJUĆIH

Onemoćali hrvatski parlament:
Sabor je sve manje efikasno
zakonodavno tijelo, a sve više
mjesto za svađe i prozivanja
Objavljeno 31. listopada, 2014.
Ni od parlamentarne demokracije u Hrvatskoj nije ostalo gotovo niša

O visokom i veleuvaženom zakonodavnom državnom domu, Hrvatskom saboru, danas malo tko ima visoko mišljenje. Stoga niti ne čude inicijative za promjenom izbornog zakona pa bili pokretači Željka Markić iz inicijative U ime obitelji, GONG, Vlada, ili predsjednik Josipović.

Uglavnom prazna sabornica, nerad i nerijetko nered, nepripremljenost, nekompetentnost, a uz to i prevelike plaće zastupnika za ono što (ne)čine, odlike su Sabora koje se najčešće ističu. Ni od parlamentarne demokracije u Hrvatskoj nije ostalo gotovo niša. Prvo, Sabor nije prethodno slobodno izabran od građana države, nego su izabrane osobe koje su na stranačke liste postavili njihovi šefovi, predsjednici stranka, a na građanima je da se odluče samo za manje zlo. Drugo, sabornici niti ne donose odluke o glavnim političkim pitanjima, jer sve je već odlučeno u Vladi, odnosno stranačkim središnjicama čiji ministri izvršnu vlast čine. Na zastupnicima je samo to da se u što većem broju, radi većine, najčešće petkom pojave na sjednici i automatizmom dižu ruke te tako i oni predstavljaju samo glasačku mašineriju. Treće, iako je riječ o predstavničkoj demokraciji, odnosno modelu prema kojem isključivo izabrani predstavnici naroda taj narod i predstavljaju, u praksi to nije tako.

Predstavnička demokracija alternativni je oblik izravne demokracije, gdje narod izravno glasovanjem odlučuje o temeljnim političkim odlukama pa je ta alternativnost očito i bukvalno shvaćena. Ali, isto tako, u parlamentarnim demokracijama u pojedinačnim slučajevima odluke donosi biračko tijelo putem referenduma. Što se, naravno, našim političkim elitama nikako ne sviđa te se kreće i u promjenu zakona o referendumu.

Četvrto, “Sabor kontrolira vladu. Ona odabire premijera, a ponekad i druge članove vlade, a može im se izreći nepovjerenje. Vlada je odgovorna prema Parlamentu”, stoji još u definiranju parlamentarne demokracije, ali i to je samo na papiru. Peto, rasprave i donošenje odluka uvijek se odvijaju otvoreno za javnost, što u hrvatskom slučaju znači da bi bolje bilo da se ponekad “zatvore” pa da ne gledamo prazne klupe, ili ne slušamo gluparije koje s dnevnim redu nemaju nikakve veze. Šesto, zastupnici su u parlamentarnim demokracijama slobodni zastupnici naroda te su obvezni prema njima za svoje odluke, što znači da mogu od strane birača biti kažnjeni samo ne-reizborom kod sljedećih izbora. Ni to u nas ne stoji. I tako dalje, i tako dalje... Što, dakle, na to sve reći?

VIŠAK GLAVA

Hrvatski sabor može imati najmanje 100, a najviše 160 zastupnika. Danas ih je 151. Zašto ih nema 100, jer šteta bi bila manja, također je jasno - zbog stranačkog uhljebljavanja na državnim jaslama, a još imaju i imunitet nepovredivosti.

Građani se tako nakon parlamentarnih izbora ponekad nađu u situaciji da se pitaju - zašto su uopće na njih izišli. U Saboru sjede neki ljudi koje ne samo da prije nisu vidjeli, nego ih u četiri godine, koliko im traje zastupnički mandat, nisu imali prilike niti čuti - čuti za što se isti zalažu, predlažu li kakvu inicijativu, raspravljaju li o zakonskim prijedlozima i sl. Tek će u medijima ponekad osvanuti kakav, po takvog zastupnika, neugodan tekst ili prilog koji “mjeri” zastupnikovu (ne)aktivnost. No, ništa se ne mijenja, ni od vremena kada je HDZ-ov zastupnik, inače mnogo bolji glumac i redatelj, Zlatko Vitez, Sabor nazvao najobičnijim kokošinjcem, što je među njegovim kolegama izazvalo buru negodovanja. A da je riječ o mjestu gdje se ne predstavlja narod, nego stranački i osobni interesi, vrlo je brzo shvatio također HDZ-ovac, ali bolji pjevač, Miroslav Škoro, te svoj mandat dao na raspolaganje i iz Sabora pobjegao glavom bez obzira. Valjda je prebrzo ustanovio, usprkos svim odlukama i zakonima koje je Sabor donio, da je zakonodavna institucija na Markovom trgu u javnosti tretirana kao produžena ruka izvršne vlasti koja ne služi ničemu osim da izabrani zastupnici primaju dobre plaće kako bi podizali ruke i zabavljali narod svojim folklornim doskočicama, a uz to još jako malo rade. No, zastupnici rad Sabora uglavnom ocjenjuju dobrim, ali ima i kritičnijih mišljenja. Uobičajeno produžena ruka Vlade - tim su riječima, na kraju redovne parlamentrane sezone, rad Hrvatskog sabora ocijenili predstavnici HDSSB-a, SDP-a i HDZ-a.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor drži da Sabor ne treba čekati da mu Vlada šalje zakone, da sam može odlučivati o čemu će raspravljati. Sabor se, međutim, toga odriče, istaknula je Kosor, navodeći kako neki njezini prijedozi nisu ni uvršteni u saborski dnevni red, a kamoli raspravljeni. Sabor treba raditi mnogo više, ustrajala je Kosor. Za Nenada Stazića (SDP) ovogodišnji je saborski rad uobičajen, kao i ranijih godina. Bilo bi bolje da je sabornica punija, slaže se Stazić, ali i dodaje kako zastupnici imaju i drugih obveza osim onih vezanih za plenarnu sjednicu. HDZ-ov Gordan Jandroković izuzetno je kritičan prema radu Sabora. Sabor se pretvorio u produženu ruku hrvatske Vlade, posebno premijera, kaže Jandroković, zaboravivši da je tako ili još gore bilo u vrijeme mandata njegove stranke.

DOVOLJNO JE 80 ZASTUPNIKA

Što god oni rekli, većina građana danas smatra da treba stati na kraj gulikožama, izići na referendum, tražiti da se broj zastupnika smanji na 80 i svi privilegiji ukinu. Dovoljno su nas uništavali, komentirala je svojevremno jedna čitateljica istraživanje 24sata o plaćama zastupnika. Mnogi su građani postali ogorčeni visokim primanjima saborskih zastupnika, a što misle o političarima, pokazali su bojkotirajući izbore za Europarlament. Predložili su brojne sankcije za neodgovorne zastupnike i smanjenje plaća za bar 35 %, kao i ukidanje brojnih povlastica... jer unatoč lošim rezultatima zastupnici ne snose nikakve sankcije. Očajni građani, bez posla i primanja, ne mogu se načuditi kako takvi u Saboru (čast izuzecima, jer ipak ima vrijednih i vrlo konstruktivnih saborskih zastupnika), imaju obraza primati plaću i imati mnoge povlastice. Ako su ih birali, onda, kao njihov poslodavac, imaju pravo i tražiti smanjenje plaća za neučinkovit rad. To znači da bi se prosječan zastupnik s netoplaćom većom od 15.000 kuna (bez mnogih dodataka), morao odreći 5250 kuna plaće. A s plaćom od 10.000 kuna (dvije prosječne neto plaće u Hrvatskoj), o kakvoj većina hrvatskih građana može samo sanjati, i dalje se može vrlo pristojno živjeti. Tako bi oni snosili bar dio tereta krize. A red je da onda za sve propuste snose i nekakvu odgovornost. Možda s manjom plaćom, bez paušala od 1500 kuna, bez naknade za odvojeni život od 1000 kuna na mjesec te uz strožu kontrolu putnih troškova počnu nešto i raditi...

Sve u svemu, sjedeći u saborskim foteljama mnogi od njih čine uglavnom štetu društvu, nerijetko donoseći i stavljajući na snagu nebrojene zakone koji su u direktnoj suprotnosti s interesima građana. U posljednje vrijeme zamjera im se i spajanje državnih praznika i katoličkih blagdana s vikendima. Tako su za Dan neovisnosti spojili čak deset dana, a i u povodu Svih svetih neće raditi četiri dana (petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak). Ljetna stanka je dva mjeseca, zimska mjesec dana. Vikendima također ne rade, a praznika i blagdana ima pregršt. Gotovo pola godine oni ne rade!

Piše: Damir GREGOROVIĆ

PREDSJEDNIK SABORA:
Odgovornost samo prema biračima

Zbog učestale slike praznih saborskih klupa, predsjednik Sabora Josip Leko često mora komentirati sklonost zastupnika da markiraju dolazak na posao, a o bilo kakvom kažnjavanju takvog ponašanja redovito komentira riječima: "Svjesni smo raširenog dojma u javnosti o neodgovornosti pojedinih zastupnika u pogledu njihova rada na plenarnim sjednicama, no potrebno je reći da ipak većina zastupnika redovito i odgovorno sudjeluje u radu Hrvatskog sabora i njegovih 30-ak radnih tijela i brojnih izaslanstava, a njihov učinak ne može se isključivo mjeriti javljanjem za riječ na svaku točku dnevnog reda. Naime, uobičajena je praksa u svim demokratskim sustavima da klubovi zastupnika dogovaraju koji će njihovi članovi primarno zastupati stajališta kluba vezano uz određene teme u raspravi. Uz to je potrebno napomenuti kako zastupnici u Hrvatskom saboru nemaju 'imperativni mandat' te se stoga ne mogu prisiliti eventualnim kaznenim mjerama. Međutim, svakako treba reći da su, uz to što su politički odgovorni svojim biračima, zastupnici odgovorni i svojim klubovima kojima su dužni obrazložiti svaki izostanak u radu plenarne sjednice, bilo da je riječ o službenom putovanju, bolesti ili dr. U načelu, može se reći da je po pitanju promicanja odgovornijeg ponašanja pojedinih zastupnika praktično potreban konsenzus klubova zastupnika i samih zastupnika".

- Ljetna stanka je dva mjeseca, zimska mjesec dana. Vikendima također ne rade, a praznika i blagdana ima pregršt. Gotovo pola godine oni ne rade...

- 15 tisuća kuna najniža je saborska plaća bez dodataka

NAJVIŠE IZOSTAJU KARAMARKO I KERUM, ALI ŽELJKO BAR NE PRIMA SABORSKU PLAĆU

Nezavisni splitski zastupnik Željko Kerum jedan je od onih zastupnika s najmanje dolazaka u Sabor, što se moglo naslutiti još pri polaganju zakletve na koju je prvi dan zasjedanja odmah zakasnio nekoliko sati. Srećom, Kerum je jedan od rijetkih zastupnika koji nije uzeo saborsku plaću, niti je tražio naknade troškova. U Saboru uglavnom nema ni predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji svoje izostanke opetovano pravda radom na terenu radi konsolidiranja stranke.

Najčitanije iz rubrike