Kultura
NAGLA PROMJENA U GLUMAČKOM ANSAMBLU

HNK Osijek: Glavni glumac Mladen Vujčić napustio "Vučjak", mijenja ga v. d. intendanta Miroslav Čabraja
Objavljeno 30. listopada, 2014.

OSIJEK - Nepunih mjesec i pol uoči premijere drame u tri čina "Vučjak", koju na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Zlatko Sviben režira po poznatom djelu Miroslava Krleže, došlo je do važne promjene u glumačkom ansamblu. Naime, umjesto mladog glumca Mladena Vujčića, slobodnog umjetnika koji je diplomirao glumu i lutkarstvo na osječkoj Umjetničkoj akademiji, glavnu mušku ulogu, Krešimira Horvata, odigrat će Miroslav Čabraja, v. d. intendanta osječkog HNK-a.

Budući da je riječ o zasigurno najiščekivanijem osječkom kazališnom naslovu ove godine – njegovom premijerom 7. prosinca ujedno će biti obilježene dvije važne obljetnice, 25. izdanje znanstveno-teatrološke manifestacije Krležini dani i 107. obljetnica HNK-a – ta je promjena izazvala veliko zanimanje osječke kulturne javnosti i niz komentara. Prema jednoj verziji, Vujčić je navodno napustio rad na "Vučjaku" jer se nije mogao nositi sa Svibenovim teškim karakterom (premda su uspješno surađivali, recimo, na megauspješnici "Unterstadt"), prema drugima, osjetio je da nije dovoljno spreman za tako zahtjevnu ulogu, a prema trećima, Vujčića kao gosta nisu prihvatili pojedini članovi matičnog glumačkog ansambla. Mladi glumac, koji je do sada dobio niz pohvala za svoje izvedbe na osječkim pozornicama, jučer nam je samo potvrdio kako više nije dio ekipe "Vučjaka", ali nije želio ništa komentirati.

"Neka ostane na ovome. Navedene glasine su na razini trača, a o tome ne želim razgovarati. Cijelom ansamblu želim uspješan rad na predstavi", kratko je poručio Vujčić iz Zagreba, gdje inače živi i radi. Ni u kakve izjave nije se javno željelo upuštati ni nekoliko Vujčićevih nesuđenih glumačkih kolega iz "Vučjaka", a iz redatelja Svibena ipak smo uspjeli izvući nekoliko rečenica. "Ne želim komentirati gluposti, a razloge treba iznijeti sam Vujčić. Reći ću samo kako smo prije njegova odustajanja razgovarali tri i pol sata, a čekali smo dva dana da donese odluku. Ovo su normalne pojave u teatru, ne treba od toga praviti nikakvu priču. Primjerice, Rene Medvešek svojedobno je odustao od Hamleta u Dubrovniku pa su uzeli studenta treće godine glume Gorana Višnjića... Vujčiću nije bilo lako jer nije član matičnog ansambla, a istodobno igra i neke naslove u Rijeci i dalje. Meni je žao jer je on izvrstan glumac, ali što je – tu je. Idemo dalje", zaključio je Sviben. T.Levak

Miroslav Čabraja

v. d. intendanta

Izazov je velik, a rok kratak

- Od ove situacije ne treba praviti senzaciju, to je nešto što se u svim kazalištima događa. U ansamblu trenutačno nema slobodne osobe koja bi tu ulogu mogla odigrati osim mene, a nemamo vremena potpuno novu osobu uvoditi u sustav proba. A i teško je naći Horvata i glumca koji bi se prihvatio tog izazova u tako kratkom roku. Kolegi Mladenu Vujčiću izišli smo u susret zbog osobnih problema koje je naveo kao neodgodiv razlog i to poštujemo - ističe v. d. intendanta Miroslav Čabraja, koji je ulogu Horvata, kaže, prihvatio na nagovor redatelja Svibena. (N.Vek.)

Mladi je glumac trebao igrati glavnu mušku ulogu, Krešimira Horvata

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike