Novosti
BILJANA BORZAN O SIGURNOSTI HRANE U EU

Može li se Hrvatska zaštititi od lošije hrane iz Amerike?
Objavljeno 30. listopada, 2014.
GMO proizvodi, ili oni tretirani kemikalijama, mogli bi stići na europske police

Jedina osječka zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, posljednjih mjeseci iznimno je, kao članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, angažirana i aktivna na temu aktualnih pregovora oko sklapanja Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganja - TTIP između Europe i Sjedinjenih Američkih Država.

Stoga smo prošlotjedni boravak na sjednici EU parlamenta u Strasbourgu iskoristili priliku za kratak razgovor s njom oko ovoga pitanja.

U kojoj su fazi pregovori oko TTIP-a i zbog čega ste se toliko i osobno aktivirali?

- Dolazim s prostora u kojemu su i proizvodnja hrane i njezina kvaliteta iznimno važni. Važno je javnost upozoriti kako je američko zakonodavstvo mnogo blaže od europskog kada je u pitanju kvaliteta hrane, a stav europskih socijaldemokrata i mene osobno jest da ovim sporazumom nikako ne smije doći do snižavanja standarda. Ovi pregovori značajni su s obzirom na moguće dugoročne posljedice i po Hrvatsku, jer uključuju i odredbe o uvozu i izvozu prehrambenih proizvoda.

Uvođenje TTIP-a znači približavanje američkim standardima?

- Ovi pregovori počeli su još u srpnju prošle godine, a sada se provodi njihov sedmi krug. U pitanju je sporazum koji može donijeti otvaranje mnogih novih radnih mjesta i porast BDP-a, ali s druge strane može donijeti i iznimno negativnu posljedicu – da genetski modificirani proizvodi ili proizvodi koji su tretirani različitim kemikalijama, koji su u SAD-u dopušteni, mogu stići na europske police. Mi to ne želimo. Problem je bio što je zapravo dosta toga bilo obavijeno velom tajni pa smo se i mi zastupnici pokušavali dovijati na različite načine da saznamo što je u tom sporazumu i hoće li biti snižavanja standarda.

I, hoće li?

-Na moje zastupničke pitanje, Europska komisija dala je jasan odgovor u kojemu je dala do znanja da do snižavanja standarda neće doći. To je institucija koja nije sklona davati paušalne izjave i stoga njezin odgovor smatram važnim. Uskoro ćemo doznati i dijelove sporazuma, premda nikada nećemo vidjeti njegove najosjetljivije dijelove. No, u svakom slučaju javnost će biti upoznata s onim što je bitno, kako se ne bi stvarala panika i da se ne bi širile dezinformacije da će se dogoditi nekakva katastrofa.

Imate li predodžbu kada bi taj sporazum trebao biti konačno izglasan?

-Koliko sam upoznata, sigurno ne još bar godinu dana. U tom sporazumu ima i drugih stavki, ne samo sigurnost i zaštita hrane, ali za Hrvatsku, posebice za Slavoniju i Baranju, ovo je krucijalno pitanje. Nama je važno da kroz ovaj sporazum zaštititimo naše poljoprivredne proizvođače koji će sa svojom domaćom i kvalitetnom hranom uvijek moći plasirati svoje proizvode. Ako naše tržište preplave jeftiniji američki proizvodi, ne očekujemo da će svaki potencijalni kupac imati dovoljno znanja i kompetencije pri kupovini. On će, kao i većina ljudi, u prvom redu gledati cijenu.

Tomislav LEVAK
"Najviše od svih zastupnika spominjem Slavoniju"

Jedina ste europarlamentarka iz istočne Slavonije i Baranje. Osjećate li se kao svojevrsna "zaštitnica" ovog dijela Hrvatske?

-To je velika čast, ali i odgovornost. Slavoniju gotovo da ne spominje ni jedan hrvatski zastupnik. Primjerice, načelno će svakako reći da je za cestovni Koridor 5C, ali mi koji se vozimo autocestom Slavonikom i jedva sretnemo neko vozilo, svjesni smo da ta cesta, dokle god se ne poveže s Budimpeštom i Pločama, neće biti relevantna ni frekventna.

Možda ste propustili...

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola