Regija
AKCIJA “I TI MOŽEŠ SPASITI ŽIVOT”

Simulator prevrtanja oduševio Vinkovčane
Objavljeno 30. listopada, 2014.

VINKOVCI - U pješačkoj zoni Vinkovaca jučer je prikazan simulator prevrtanja u automobilu u sklopu projekta "I ti možeš spasiti život", koji je 21. listopada 2014. godine pokrenut u suradnji HAK-a i Hrvatskog Crvenog križa.

- Projektu je prethodio Memorandum o razumijevanju kojeg su u svibnju 2014. godine potpisale Međunarodna automobilistička asocijacija ( FIA) i Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC). U Hrvatskoj je u prometnim nesrećama od 1964. do 2013. godine poginulo 47.206 osoba, što odgovara veličini Siska ili Varaždina, a nekoliko tisuća osoba godišnje umre jer im nitko nije pomogao u prvih nekoliko minuta od trenutka nesreće. Zato je cilj projekta smanjivanje broja ozlijeđenih i smrtno stradalih na cestama - istaknuo je mr. sc. Krešimir Viduka iz HAK-a.

Hrvatski autoklub za ovu je priliku u pješačkoj zoni postavio automobil – simulator prevrtanja, te su mnogi zainteresirani mogli vidjeti i na simulatoru iskušati kako izgleda prometna nezgoda s prevrtanjem automobila. U to se uvjerio i gradonačelnik dr. Mladen Karlić, koji je pri izlasku iz automobila samo kratko rekao kako je to jako opasno.

Na kraju je predsjednik Autokluba Vinkovci Ivo Bikić darovao Branku Tomiću, ravnatelju Gradskog društva Crvenog križa, lutku za reanimaciju, dok su članovi Mladeži Crvenog križa građanima darovali osnovne setove prve pomoći.M.Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike