Regija
PROJEKT POBOLJŠANJA VODNO-KOMUNALNE INFRASTRUKTURE U BARANJI

EU će financirati projektnu dokumentaciju
Objavljeno 29. listopada, 2014.

BELI MANASTIR - S 11 glasova za i sedam suzdržanih, belomanastirsko Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog Odluke o sudjelovanju grada u projektu ''Projekt Baranja - poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području Baranje'', vrijednom 4,6 milijuna kuna. Njegov je nositelj Baranjski vodovod, a grad Beli Manastir partner. Od ukupnog iznosa, na darovnicu otpada 3,9 milijuna kuna, dok je udio partnera 690.600 kuna. Cilj je projekta izrada projektne dokumentacije za gradnju preostalog dijela mreže sustava odvodnje otpadnih voda (približno 30 kilometara) na području grada, s proširenjem postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju dijela sustava gradske vodoopskrbe u duljini od 45 kilometara, od čega se 22 kilometra odnosi na mrežu sustava u Belom Manastiru, a ostatak na kompletnu mrežu prigradskih naselja Šumarine i Branjinog Vrha.

- Projektna dokumentacija je preduvjet za ishođenje građevinske dozvole i samu gradnju, za koju se nadam da će biti financirana sredstvima EU - ističe gradonačelnik, Ivan Doboš, podsjećajući i na obvezu koju je EU nametnuo RH, a odnosi se upravo na gradnju vodovoda i kanalizacije do točno određenog roka. Istaknuo je kako je riječ o vrlo važnom projektu koji gradu najvjerojatnije donosi novih 83 milijuna kuna koliko će koštati radovi na gradnji preostalog dijela mreže sustava odvodnje otpadnih voda i izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju dijela sustava gradske vodoopskrbe. Iako je riječ o točki dnevnog reda za koju se mislilo da će glatko proći, pokazalo se kako je bila povod za prilično žučljivu raspravu. Oporbi je zasmetalo što se odlukom daju neka ovlaštenja gradonačelniku Dobošu i Alenu Hraniću, direktoru Baranjskog vodovoda, prilikom budućeg potpisivanja ugovora s Hrvatskim vodama i Ministarstvom poljoprivrede te mogućih potpisivanja akata tijekom realizacije projekta, uključujući i one financijske.

- Hranić nas je već nekoliko puta prevario i ne vjerujemo mu - istaknuo je dr. Davorin Bubalović, a Robert Jankovics predložio brisanje određenih dijelova odluke, na što vladajući nisu pristali, obrazlažući to tvrdnjom da su odluku i ugovor sastavljale stručne osobe. I.Getto

OPORBI ZAMJERILI OPSTRUKCIJU

Većina vijećnika u svojim je diskusijama pohvalila projekt, nazivajući ga izuzetno važnim za budućnost Belog Manastira. Oporbi su zamjerili opstrukciju. ''Zamjerate nam da ne radimo, a s druge strane kočite ovako vrijedan projekt'', istaknuo je dogradonačelnik, Marko Bogatić, naglasivši kako razumije političko neslaganje, ali ne razumije opstrukciju razvoja grada. No, iz oporbe su poručili kako nisu protiv projekta, već dijela koji slijedi, a za koji Gradsko vijeće neće imati nadzor.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike