Regija
BORBA ZA PRIZNAVANJE OČINSTVA I ALIMENTACIJU

Da bi dobila alimentaciju, mora
dati 500 kn za očeva zastupnika
Objavljeno 30. listopada, 2014.
Na nekoliko zakazanih parnica otac se nije pojavio

BELI MANASTIR - Upoznali su se slučajno, jedno drugom svidjeli i počeli hodati. Trajalo je to tri-četiri mjeseca, sve dok ona nije ostala trudna. Navodno joj je ponudio novac kako bi se riješila djeteta, ali ona to nije htjela. Više se nisu vidjeli. Dogodilo se to 2011. godine, od kada traje njezina pravosudna borba. Prvo za dokazivanje očinstva, a potom i za alimentaciju.

- Dijete se rodilo u siječnju 2012. godine, a mjesec dana poslije podnijela sam tužbu za utvrđivanje očinstva. Unatoč sudskim pozivima, djetetov otac nije se odazivao na Medicinski fakultet u Osijeku na DNA test. Utvrđivanje očinstva zakazivano je tri puta, a budući da nije došao nijednom, sud ga je, sukladno Zakonu, proglasio ocem - priča naša sugovornica (podaci poznati redakciji) sa suzama u očima.

Čim je presuda postala pravomoćna, krenula je u novu bitku, ovaj put za alimentaciju. No tu je naišla na prepreku koju, bar za sada, ne može svladati.

- Živim s ocem, majkom, bratom i sada 2,5-godišnjim sinom. Nitko od nas ne radi. Mjesečni prihodi kućanstva su nešto veći od 1500 kuna, od čega 800 kuna plaćamo najam - žali se, naglašavajući kako se često događa da nemaju za kruh i mlijeko.

Najviše joj je, kaže, žao djeteta koje, ni krivo ni dužno, ispašta. Zahtjev za alimentaciju podnijela je u lipnju prošle godine, ali do današnjeg dana ništa nije riješeno.

- Zakazano je nekoliko parnica, međutim on se nijednom nije pojavio. Rečeno mi je da imaju problema s dostavom sudskog poziva pa mi je naloženo da platim 500-tinjak kuna kako bi mogli angažirati privremenog zastupnika tuženika, oca mog djeteta. Pa, ljudi moji, zar ne mogu shvatiti da nemam novca i da to ne mogu platiti? Ne kažem da sud ne postupa po zakonu, ali mora postojati nekakav način da mi se iziđe u susret. Vjerujem da nisam jedina koja ima takvih problema - povišenim glasom objašnjava nezavidnu situaciju u kojoj se našla naša sugovornica.

Njezinu priču potvrđuje predsjednik belomanastirskog Općinskog suda, Robert Gojević.

- Točno je da stranka mora platiti privremenog zastupnika jer se tuženik ne odaziva na pozive - objašnjava Gojević, naglašavajući kako je riječ o građanskoj parnici pa tuženika policija ne može privesti zbog izbjegavanja dolaska na sud, kao što je to slučaj s kaznenim predmetima.

Ivica GETTO
Zahtjev u Centar za socijalnu skrb

Ravnatelj belomanastirskog Centra za socijalnu skrb, Đimi Fuštin, kaže kako bi se stvar, ipak, bar djelomice, mogla riješiti.

- Savjetujem joj da dođe u Centar i podnese zahtjev za pomoć. Naše stručne službe zahtjev će razmotriti i ako postoje uvjeti, pomoć će joj biti isplaćena - objašnjava Fuštin.

Riječ je o građanskoj parnici pa tuženika policija ne može privesti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike