Sport
PRIPREME U ERNESTINOVU

Srebrni olimpijac David Šain za olimpijsko zlato priprema se u kanalu!
Objavljeno 30. listopada, 2014.

Višestruki svjetski prvak u četvercu na pariće i osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu, David Šain počeo je trenirati na kanalu u Ernestinovu koji spaja Bobotski kanal s Vukom.

Hvatajući brzinu brzim zaveslajima između ribiča na obalama i labudova na kanalu dugom 1800 metara, taj vrsni sportaš, podrijetlom iz Ernestinova, kaže kako sa željom da nastupi na sljedećim Olimpijskim igrama u Brazilu, trenira petnaestak puta tjedno. Šain bira vrijeme treninga i izbjegava vikende kako ne bi ometao ribiče koji mu, umjesto da su oduševljeni što takav sportaš trenira u njihovoj sredini, prijete da će mu probušiti čamac, takozvani samac i gađati ciglama jer im plaši ribu!? Stvarno, složit će se mnogi, svakavih nas ima. Jedino se valjda labudovi nisu bunili zbog uznemiravanja.

Načelnik Općine Ernestinovo Matija Greif kaže kako će prvaku pružiti svu potporu kao što su to napravile i Hrvatske vode koje su Šainu dopustile treniranje na kanalu koji je pod njihovom, a ne ribičkom “jurisdikcijom”. Posebice, pojašnjava Greif, jer je s Davidom dogovorio kako bi se jedna lijepa ideja angažiranja mladih za ovu vrstu sporta mogla ostvariti. Jer Greif i Općina su otvoreni i za opcije pokretanja veslačkog kluba, a David Šain kaže kako je spreman dati savjet i preporuke, i uključiti se u akciju sa školama iz okolnih mjesta pa s ostalim kolegama iz osječkog Iktusa poraditi s djecom, ali i trenirati na kanalu. Greif kaže kako mu je drago da je Šaina uspio dovesti u Ernestinovo te da će se angažirati kako bi se napravio manji ponton zbog olakšavanja spuštanja čamca u vodu, ako to ne naprave Hrvatske vode.

- Čudi me kako do sada 'ernestinovački kanal' kod najveće u Hrvatskoj crpne stanice nije 'otkriven'. Idealan je za vježbanje jer je stajaćica. Kanalu nedostaje 200 metara dužine da bude u skladu s pravilima, no, tko zna, u daljnjoj budućnosti možda bi se kanal mogao produljiti, pa i proširiti uz sredstva Unije pa bi se na njemu mogla održavati i natjecanja. Na ovom kanalu mogu vježbati i znati svoju realnu brzinu jer je čamac opremljen GPS-om. Iako nam je Drava pod nosom, ona je virovita, a i ne može se pokazati prava brzina jer je ponekad prebrza - priča David Šain.

Darko PEJIĆ
U Italiji izbjegavao jahte

David priča kako je prije trenirao u kanalu u Italiji nedaleko od kosog tornja u Pisi, koji spaja taj grad s 15 kilometara udaljenim gradom Livorno. “Taj je kanal vrlo prometan, pa sam morao stalno izbjegavati nailazeće jahte. Osim u Ernestinovu, treninge ću imati i u Zagrebu, na Jarunu i na Jadranu”, kaže Šain.

Šain je više puta bio sportaš godine u Osječko-baranjskoj županiji i Osijeku

Možda ste propustili...

SUSJEDI SE GADNO POSVAĐALI, VIDJET ĆE SE I NA SUDU

Krstanović: Ponaša se kao budala; Komak: Tužit ću ga

POBJEDNICI MADRIDA DOBIT ĆE GOTOVO MILIJUN EURA

Donna u 1. kolu čeka kvalifikanticu

Najčitanije iz rubrike