Dome slatki dome
PENJAČICE - PANDOREA JASMINOIDES

Brzorastuća australska ljepotica
Objavljeno 30. listopada, 2014.

Penjačica Pandorea jasminoides zimzelena je biljka podrijetlom iz Australije. Odgovaraju joj priobalna područja, no ipak treba zaštitu od vjetra. Omiljena je zbog lijepog zelenog lišća i prekrasnih velikih cvjetova u obliku trubice. U nas se može uzgajati u cvjetnoj posudi i posaditi u vrt u proljeće kad prođe opasnost od mrazeva.

Cvjetovi su bijeli ili nježnoružičasti, tamniji u sredini. Raste vrlo brzo, pa joj obvezno treba osigurati dobar potporanj, uz redovno orezivanje.

Biljku je najbolje orezati u rano proljeće. Ponovno će ju trebati orezati sredinom ljeta kako se ne bi previše raširila. Uklonite sve oštećene ili osušene grančice. Prilikom orezivanja pazite da rez bude centimetar iznad zdravog pupa. Nikada nemojte glavnu stabljiku odrezati do kraja - ne smije se odrezati više od trećine biljke u svakom razdoblju orezivanja.

Prihranjujte biljku nakon proljetnog orezivanja i dobro ju zalijte. Zemlja treba biti vlažna, ali ne i konstantno mokra.

Tijekom sezone cvjetanja uklanjajte uvele cvjetove.

Ova brzorastuća penjačica može dosegnuti visinu od deset metara. Cijele sezone vrtu daje prekrasnu boju, kako zbog lijepih cvjetova, tako i zbog nježnog lišća jasne zelene boje. Atraktivna je i kad ne cvjeta.

Biljku možete pričvrstiti uz bilo kakav potporanj ili zid. Ako ju sadite u vrtu, na jesen ju morate izvaditi jer ne podnosi mrazeve. Možete ju orezivati kako želite, biljka je otporna.

Tijekom prve godine morate ju dobro zalijevati, no neka se zemlja lagano osuši između zalijevanja.

Starija biljka posađena u vrt ne treba mnogo vode, obično joj je dovoljna kiša.

Kako bi sačuvali vlagu u tlu i spriječili pojavu korova, oko biljke pospite malč debljine nekoliko centimetara. Malč nemojte nagrnuti oko same stabljike jer može uzrokovati trulež, neka taj prostor ostane slobodan.

Biljku dodatno prihranite sredinom ljeta jer raste vrlo brzo.(J.Kn.)

Možda ste propustili...

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

Najčitanije iz rubrike