Dome slatki dome
ZA RASCVJETANU JESEN U VRTU

Krizanteme mogu podnijeti i jače mrazeve
Objavljeno 30. listopada, 2014.
Već ove jeseni priuštite sebi nekoliko krizantema i uživajte u bogatstvu cvjetova i boja

Krizanteme su idelano cvijeće za jesen kada je u vrtu nedostatak cvjetajućih biljaka.

Kada većina biljaka počinje venuti, krizanteme će vas razveseliti stotinama cvjetova.

Krizanteme su izdržljive biljke koje mogu podnijeti i jače mrazeve. Međutim, krizanteme koje kupite u posudama nije lako održati u vrtu do sljedeće sezone. Krizanteme vole sunce, ali nemojte saditi jednu preblizu drugoj niti uza zid, jer im je potreban svjež zrak koji cirkulira. Sadite ih u razmaku od bar 30 cm. Danas postoji veliki broj varijacija krizantema, tako da mogu cvjetati u žutoj, bordo, boji lavande, bijeloj, narančastoj… Također se razlikuju i u veličini i obliku.

Kada počnu cvjetati, cvjetaju tjednima, potrebno je samo redovno uklanjati ocvale cvjetove. Krizanteme u vrtu sadite s rano cvjetajućim biljkama i biljkama koje od sredine ljeta ne izgledaju atraktivno. Veći dio sezone one će biti samo zeleni ukras svakog vrt. Kako bi krizanteme što više cvjetale i imale što bogatije grmove, potrebno ih je pincirati. Pinciranje započnite kod viših sorti kada budu visoke oko 20-ak cm, a kod kraćih sorti kada budu visoke desetak centimetara. Svaka tri tjedna skratite ih za otprilike tri cm. Pincirajte do početka srpnja kada trebate prestati kako bi formirale cvjetove. Krizanteme je potrebno zalijevati ali ne pretjerano, korijen im ne smije biti u vodi. Krizanteme se prihranjuju NPK gnojivom ili nekim drugim gnojivom bogatim fosforom.

Razmnožavaju se sjemenom, dijeljenjem korijena i reznicama. Krizanteme će vam se u vrtu najlakše primiti ako ih posadite u rano proljeće. Tada će imati dovoljno vremena da razviju korijenov sistem. Jednostavno iskopajte već primljene krizanteme i podijelite im korijen. Krizanteme se razmnožavaju na ovaj način svake treće godine.

Krizanteme su pravi simbol jeseni. Iako u našim krajevima prevladava mišljenje da je krizantema cvijeće za groblje, to nije istina, inače se ne bi zvala - kraljica jeseni. Već ove jeseni priuštite sebi nekoliko krizantema i uživajte u bogatstvu cvjetova i boja.(J.Kn.)

NAJBOLJE ODMAH U VRT

Ako ste ove jeseni kupili krizanteme u posudama, najbolje ih je odmah posaditi u vrt. Krizanteme koje se kupuju krajem ljeta i u jesen mnogo energije troše na cvjetanje pa im je teže stvoriti korijenje prije zime. Iskopajte rupu koja je nekoliko centimetara veća od veličine posude u kojoj ste krizanteme kupili. Skinite zemlju s korijena. Na dno rupe koju ste iskopali stavite kompost ili zemlju za cvijeće, postavite biljku, zatrpajte je kompostom. I dobro zalijte i prihranite. Redovno ih zalijevajte. Biljke nemojte više prihranjivati kako ne bi stvarale nove izdanke. Prije početka mrazeva biljku dodatno zagrnite zemljom.

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike