Dome slatki dome
ZA ZDRAVIJE STANOVANJE

Ekološke boje za dječje sobe i kuhinje
Objavljeno 30. listopada, 2014.

Malo je poznato kako tehnologija izrade ekoloških boja nije izmišljotina današnjice. Međutim, u tržišnom natjecanju te su boje obično gubile bitku. Tisućama godina poznat je recept za tzv. mliječnu boju, dobivenu od mlijeka. U kemijski složenoj mješavini miješaju se kazein i vapno, a mogu se dodavati i boraks te dodatni pigmenti. Kazein iz mlijeka djeluje kao organsko vezivo i omogućava da boja prione za podlogu. Te se boje i danas mogu naći u crkvama i na povijesnim spomenicima.

S brzim razvojem društva, promjenom načina stanovanja i sve većom tržišnom potražnjom takve su boje istisnute iz upotrebe. No danas, kada je povećana svijest o zdravom životu u svakom njegovom segmentu, dostupne su nam ekološke boje razvijenih karakteristika i produženog trajanja, za razliku od onih s početka priče, koju su trajale tek nekoliko dana.

Za razliku od konvencionalnih boja, koje sadržavaju štetne organske tvari i otapala koja lako isparavaju (VOC) te svojim isparavanjem dugoročno utječu na ljudsko zdravlje, ekološke boje nemaju takve štetne organske tvari i ne ispuštaju toksične plinove. Povezano s tim, pozitivno utječu na zdravlje čovjeka i štitite okoliš. To znači da nema ni simptoma poput iritacije očiju, nosa i grla ili glavobolja, za koje je dokazano da ih mogu prouzročiti boje koje sadržavaju toksine.

Bili ekološki osviješteni ili ne, upotreba ekoboja posebno se preporučuje za dječje sobe i prostore gdje se priprema hrana jer su neškodljive u svakom svom segmentu. Upotreba ekoloških boja dobrobit je za okoliš i zdravlje cijele obitelji.(Najboje.hr)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike