Novosti
IZMJENE ZAKONA O CESTAMA - OKONČANJE ZLOUPORABA

Besplatna cestarina za hitne službe, ali samo ako su ugroženi život i imovina
Objavljeno 29. listopada, 2014.
Događalo se da se pod rotacijskim svjetlima prevozi krumpir ili nešto drugo...

Prema Zakonu o cestama, samo su osobe s određenim postotkom tjelesnog oštećenja oslobođene plaćanja cestarine. Od naplate su bila izuzeta i sva interventna vozila, no to do sada nije bilo potpuno zakonski regulirano.

Zbog toga Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture priprema izmjene Zakona kako bi se u oslobađanje od plaćanja cestarine uključile i grupe vozila koje se autocestom služe u hitnim intervencijama, aktivnostima spašavanja života i imovine. O tome je bilo riječi i na jučerašnjem sastanku u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu na kojem su bili predstavnici HAC-a, Ministarstva zdravlja i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Ravnateljica HZHM-a Maja Grba Bujević ističe da je odluka o početku naplate cestarine za Hitnu pomoć bila potaknuta prijašnjom odlukom kojom se željelo što šire uvesti ENC uređaje na autocestama, no plaćanje cestarine za Hitnu pomoć iziskivalo bi mnogo novca.

- Mislimo da kao djelatnost zaslužujemo izuzimanje od takve odluke jer se radi o pacijentima. Nas država plaća zato da radimo taj posao, a ne da novac ide na cestarinu - rekla je jučer Grba Bujević.

Kako je do sada bilo zlouporaba, u MPPI-ju još nisu odlučili koji će model upotrijebiti za kontrolu hitnih intervencija od onih koje to nisu. Renata Ivanović, glasnogovornica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, ističe kako su se do sada vozila hitnih službi nezakonito besplatno koristila autocestama. Naime, vozila koja imaju oznake rotacije, prema drugim zakonskim propisima koji ne reguliraju naplatu cestarine, imala su pravo prvenstva. Ponekad su te službe prakticirale doći pred naplatnu kućicu i tek tada upaliti rotaciju i, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, prolazile su besplatno. Ivanović podsjeća da je Vlada RH krajem kolovoza 2014. donijela odluku o stimulaciji upotrebe ENC-a za službena vozila te vozila državnih tijela i ustanova te da su im dali rok od 60 dana za njihovu nabavu. Kako je rok istekao, u Hrvatskim autocestama te Autocesti Rijeka-Zagreb počeli su se propitkivati kamo vozila hitnih službi idu pod rotacijom. Događalo se, tvrdi Ivanović, da su pod rotacijskim svjetlima prevozili krumpir ili što drugo, a kao takvi ne podliježu hitnim intervencijama.

- Najprije moramo regulirati izmjenu članka 88. Zakona o cestama, a prema čemu će vozila u akciji spašavanja imati kao i do sada besplatnu upotrebu. Jedan od modela bit će evidentiranje vozila, a upravitelji znaju točno koja vozila sudjeluju u intervencijama. Struka će odlučiti hoće li se na kraju mjeseca ispostavljati fakture i potom odrediti koja su vozila sudjelovala u hitnim intervencijama, a koja nisu. Primjerice, ako je u mjesecu prošlo stotinu vatrogasnih vozila, možda ih je 70 bilo u intervenciji, a 30 nije - pojasnila je Ivanović, dodavši da ima i dosta prijevoza bolesnika koji nisu životno ugroženi i stoga prijevoznici moraju platiti cestarinu, ali i sanitetskog prijevoza, u kojem se ne prevozi pacijente, već, primjerice, sanitetski materijal. Ivanović kaže da je dosadašnja praksa besplatnog prolaska bila nezakonita te će se do kraja godine pronaći odgovarajući model. Do tada će sve ostati kao dosad, a potom će se naći odgovarajuće i opće rješenje kako se ne bi dogodilo da se, primjerice, na jednoj naplatnoj kućici naplaćuje intervencija, a na drugoj ne naplaćuje.

Marija MIHELIĆ
VELIKI TROŠAK ZA OSJEČKU HITNU

- Danas smo prvi put platili korištenje autoceste, i to na zahtjev, a vozili smo bolesno dijete na operaciju u Zagreb i morali smo stati. Vrlo se često koristimo autocestom do Zagreba jer imamo dosta premještaja iz naše u druge bolnice. Ako se prijevoz ne smatra hitnom intervencijom, imat ćemo velik udar na budžet, a kad smo pravili izračun, vidjeli smo da će nas to stajati oko 12.000 kuna mjesečno. Osim toga, tu je i pitanje protočnosti vozila. Mi smo već kupili pet ENC-ova, no kako ih nismo dobili, morali smo platiti cestarinu. Bude li tako i ubuduće, koristit ćemo se okolnim cestama - kaže Silvana Sabo, voditeljica osječke Službe HMP-a.

RJEŠENJE

NAČINA NAPLATE BIT ĆE POZNATO DO KRAJA GODINE

Maja Grba Bujević

ravnateljica HZHM-a

Nas država plaća zato da radimo taj posao, a ne da novac ide na cestarinu