Novosti
PREGOVORI

U petak odluka hoće li radnici OLT-a nastaviti raditi ili zatražiti stečaj
Objavljeno 29. listopada, 2014.

Vezani članci

SINDIKAT : ILI PLAĆA SVAKI MJESECI ILI STEČAJ

Radnicima OLT-a (ipak) isplaćene plaće za svibanj

Nakon što osječki OLT d. d. kasni s isplatom plaća za lipanj, srpanj, kolovoz i rujan ove godine, jučerašnjim sastankom članova njegove uprave i čelništva tvrtkine podružnice Sindikata metalaca Hrvatske, nastavljeni su pregovori na tu temu, a s ciljem da se dobije informacija hoće li zaostala lipanjska plaća biti isplaćena do kraja ovoga mjeseca, odnosno do petka, kako je to i obećano, ili će se pred Trgovačkim sudom u Osijeku pokrenuti stačajni postupak, za što su radnici već dali svoj pisani pristanak.

Većinski vlasnici OLT-a, Gradnja d.o.o. Osijek i Željko Biloš, vlasnik Osimpexa, upravo su umjesto dosadašnjeg predsjednika Uprave Ante Ćerluke, na to mjesto imenovali novog predsjednika - Ivana Kosa, iz Osimpexa, koji je sastanku i nazočio. Kako smo saznali od Frane Kopića, glavnog regionalnog povjerenika SSSH za OBŽ i VSŽ, novom su OLT-ovom direktoru iznijeli svoje stavove oko rješavanja problema neisplaćenih plaća, odnosno da će, ako im se do petka ne isplati plaća za lipanj, pokrenuti stečajni postupak nad OLT-om.

- Kos nam je rekao da će funkciju predsjednika Uprave OLT-a početi obnašati od ponedjeljka, 3. studenoga, no već do tada će sagledati potraživanja koja OLT ima od svojih poslovnih partnera i kupaca te će vidjeti koliko je realna njihova naplativost, a u nastojanju da se što je moguće prije isplati još jedna zaostala plaća radnicima - rekao nam je nakon jučerašnjeg sastanka Kopić te dodao kako je dogovoreno da se novi sastanak u istom sastavu održi u petak, 31. listopada, u 12 sati.

- Tada će Kos otvoreno reći što je moguće učiniti, ima li mogućnosti za to odmah, ili će pak od nas zatražiti dodatno vrijeme od tri do deset dana, u kojemu će on doći do svih potrebnih informacija o tome. Nakon toga s time ćemo na zboru radnika upoznati i sve djelatnike OLT-a kako bi se oni mogli postaviti prema cijeloj toj priči te prihvatiti ponuđeno, ili pak ustrajati na pokretanju stečajnog postupka, ističe Kopić. Pritom odaje da “sve ono što je na jučerašnjem sastanku novi predsjednik Uprave OLT-a govorio vezano uz budućnost OLT-a, jest da on ima vjere u OLT i u njemu vidi tvrtku koja bi mogla nastaviti raditi. Da li u tradicionalnom proizvodnom programu OLT-a, ili ga mijenjati i nadopunjavati novim poslovima, utvrdit će se za neko vrijeme - kada se riješe problemi vezani uz zaostale plaće”.

- Nadamo se da će on, na neki način, u tome i uspjeti, tim više što je on mlad i ambiciozan stručnjak, a i otac mu je poznati osječki gospodarstvenik - zaključio je Kopić.

Pavle Krmpota, član glavnog povjerenstva OLT-ove sindikalne podružnice, izrazio je stanovitu skepsu prema svemu tome, uz žaljenje što tako nešto nije učinjeno bar šest mjeseci prije, ali i činjenicu da je u pogonima tvrtke premalo novih poslova.N.Vukadinović

Novi šef uprave do 31. listopada utvrdit će koliko je realna naplativost OLT-ovih potraživanja