Novosti
BRANITELJI NE ODUSTAJU

“Doći ćemo pred Sabor na štakama i u kolicima”
Objavljeno 28. listopada, 2014.
Predstavnici vlasti nisu se odazvali okruglom stolu, nego su poslali svoje izaslanike

Smjena ministra branitelja Predraga Matića i njegovih suradnika Bojana Glavaševića i Vesne Nađ te donošenje Ustavnog zakona o pravima branitelja, koji bi obuhvaćao sve branitelje i jamčio njihova prava, bez obzira na političku opciju na vlasti i dalje su zahtjevi prosvjednika - stopostotnih vojnih invalida Domovinskog rata i branitelja koji već deseti dan prosvjeduju u Zagrebu.

Ti su zahtjevi ponovljeni i na konferenciji za novinare u šatoru podignutom od prosvjednika u Savskoj ulici ispred zgrade Ministarstva, održanoj umjesto najavljenog okruglog stola na kojem se nije pojavio nitko od predstavnika vlasti, odnosno poslali su svoje izaslanike. Tako je na skupu bio izaslanik predsjednika Republike Vinko Kovačić, a u ime predsjednika Sabora predstojnica njegovog ureda Đurđica Pralas.

- Ne prosvjedujemo zbog materijalnih primanja, već zbog onog što čini Milanovićeva vlada. Naše dostojanstvo nećete gaziti - rekli su jučer prosvjednici, izviždavši pismo premijera Zorana Milanovića u kojem je ponovio kako ministar Matić uživa njegovo povjerenje.

Najavili su kako će u četvrtak u 12 sati, u povorci, pješice, na štakama i u kolicima, doći u Hrvatski sabor i tako se odazvati Leki na njegov poziv na sastanak.

- Kako je njima teško doći do nas, stopostotni invalidi će doći do Sabora - rekao je Đuro Glogoški, jedan od organizatora prosvjeda i predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida te pozvao branitelje da ne dižu ruku na sebe.

- Za svaki drugi izgubljeni život, bolest koja se bude dogodila hrvatskom branitelju, smatrat ćemo odgovornima one koji nemaju razumijevanja - rekao je Glogoški.

Glogoški je zahvalio svim braniteljima i drugim građanima na donacijama i potpori u vrijeme prosvjeda.

Premijer je ovih dana braniteljima u više navrata poručio kako se ništa u njihovim pravima neće mijenjati te apelirao na njih da se raziđu.

Prosvjednike je, međutim, dodatno razljutio Nenad Stazić, zastupnik SDP-a i potpredsjednik Sabora, koji je na Hrvatskom radiju rekao kako su oni “politička grupacija, vojno krilo HDZ-a”. Te je njegove tvrdnje potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) nazvao besmislicama.

Predsjednički kandidat Milan Kujundžić je, pak, otvorenim pismom pozvao ministra Predraga Matića “na podnošenje ostavke kao čina moralne odgovornosti.”

“Do smrti Nevenke Topalušić jednostavno nije smjelo doći, nije se nipošto smjela dopustiti uzavrela atmosfera u kojoj će još jedan branitelj podići ruku na sebe, štoviše, javno se zapaliti pred očima Hrvatske, prosvjedujući protiv odnosa vlasti prema njemu i njegovim nekadašnjim suborcima, te protiv općeg stanja u Hrvatskoj. To je u najmanju ruku moralna odgovornost ministra branitelja, a zatim i predsjednika Vlade, koji ga i dalje bezrezervno podržava, omalovažavajući prosvjednike”, ističe u pismu Kujundžić.

Dijana PAVLOVIĆ
BRANITELJ SE ZAPALIO KAKO BI SKRENUO POZORNOST NA PROBLEM

Pedesetogodišnji Damir Čakanić, koji se u ponedjeljak navečer zapalio u vrijeme prosvjeda ispred Ministarstva branitelja, izvan je životne opasnosti, ali mu predstoji dugotrajno liječenje. Kako je medijima izjavio predstojnik Klinike za traumatologiju Aljoša Matejčić, konstatirane su mu teške ozljede zbog opeklina gornjeg dijela tijela. Opečeno mu je 40 posto ukupne tjelesne površine. U bolnici ga je posjetio njegov zapovjednik iz 15. brigade, Damir Loborec, koji je potom pozvao branitelje da ne dižu ruku na sebe i da ne idu toliko radikalno u prosvjede. Dodao je kako se njegov suborac zapalio kako bi skrenuo pozornost na probleme. “Mirovina mu je smanjena s 1100 na 800 kuna i postao je socijalni slučaj. Bio je ogorčen cijelom situacijom u kojoj se nalaze branitelji”, rekao je Loborec.

ĐURO GLOGOŠKI

predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida

Za svaki izgubljeni život, bolest hrvatskog branitelja, smatrat ćemo odgovornima one koji nemaju razumijevanja.