Ekonomija
PERICA MITROVIĆ

Stečaj nad Gradskom bankom okončat ćemo do kraja 2015.
Objavljeno 29. listopada, 2014.
Banka trenutno zapošljava 10 zaposlenika koji će okončati dio poslova do kraja godine

Prije približno mjesec dana nadležni Trgovački sud u Zagrebu imenovao je Pericu Mitrovića novim stečajnim upraviteljem Gradske banke u stečaju Osijek umjesto dotadašnjeg stečajnog upravitelja Većeslava Račkog.

Takva odluka donesena je posvema sigurno zbog toga što je Mitrović uspješno vodio/vodi stečajne postupke nekoliko poznatih hrvatskih tvrtki, Đakovštine i Dalmacijavina poglavito, a u uvjerenju da će uspješno okončati i stečajni postupak nad Gradskom bankom koji se vodi punih 15 godina i predstavlja pravi nonsens neuspješnog i inertnog hrvatskog sudstva.

Kako ste se primili toga, još jednog odgovornog posla, te što će biti vaši neposredni sljedeći zadaci u okončanju stečajnog postupka nad Gradskom bankom?

- Na temelju Rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu imenovan sam za stečajnog upravitelja Gradske banke d.d. u stečaju Osijek. Dana 23. rujna 2014. godine obavio sam primopredaju dužnosti s razriješenim stečajnim upraviteljem Većeslavom Račkim. Stečajni sudac je odluku o mom imenovanju donio jer je smatrao da sam dovoljno mlad za brz i uspješno okončanje ovog stečajnog postupka.

Otpis nenaplativih potraživanja

Što je zapravo preostalo da se zaključi stečajni postupak nad Gradskom bankom te kakve upute glede toga imate od Trgovačkog suda u Zagrebu?

- Preuzimanjem dužnosti stečajnog upravitelja u Banci utvrdio sam da se još vode 322 sudska postupka, čija vrijednost predmeta spora iznosi 422 milijuna kuna. Jedan dio postupaka će se obustaviti, jer su iscrpljene sve mogućnosti naplate i vidljiv je neuspjeh u daljnjem postupanju. Stoga ću predložiti Odboru vjerovnika Banke da se obustave takvi postupci i otpišu nenaplativa potraživanja. Predložit ću da se sjednica Odbora vjerovnika održi do kraja studenoga 2014. godine. Ovakvom Odlukom dio rezerviranih sredstava bio bi raspoloživ za djelomičnu diobu vjerovnika sukladno odredbama Stečajnog zakona. Prema redoslijedu namirenja to je vjerovnik Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB).

Nadalje, potrebno je održati Skupštinu vjerovnika na kojoj ću predložiti donošenje Odluke o prodaji neunovčene imovine (nekretnine, potraživanja) bez isticanja početne cijene, prikupljanjem pisanih ponuda i odabirom najpovoljnije ponude. Ako se imovina ne uspije ni tako prodati, ponudit ću istu da otkupi DAB-a koja je i najveći vjerovnik banke s potraživanjem od 290 milijuna kuna.

Koliko je, prema vašem uvidu, dosadašnji stečajni postupak nad Gradskom bankom vodio zakonito i transparentno?

Nastavak unovčenja potraživanja

- Smatram da je stečajni postupak nad Bankom vođen u skladu sa Stečajnim zakonom i drugim važećim propisima budući, sukladno članku 27. Stečajnog zakona, tijela stečajnog postupka (stečajni sudac i Skupština vjerovnika) nisu ranije razriješila bivšeg stečajnog upravitelja.

Gradska banka u stečaju još uvijek zapošljava određeni broj djelatnika?

- Banka trenutno zapošljava deset zaposlenika koji će okončati dio poslova do kraja godine, a na temelju smanjenog obujma posla smanjivat će se i broj zaposlenih.

Kolikim kapitalom trenutno raspolaže Gradska banka u stečaju, i što će biti s tim sredstvima?

- Sredstva na žiroračunu Banke iznose cca 42 milijuna kuna, od kojih je 41 milijun kuna oročen u Croatia banci radi rezerviranja sredstava za pokriće sudskih postupaka, a ostatak slobodnih sredstava služi za podmirenje troškova stečajnog postupka (plaće, režije i dr.) Ostalu imovinu Banke čine nekretnine i utužena novčana potraživanja u iznosu od cca 140 milijuna kuna, čija vrijednost se vodi u bilanci Banke. Navedena imovina je predmet nastavka stečajnog postupka koju planiram unovčiti tijekom 2015. godine. U slučaju da se dio imovine za koju se vode sudski postupci ne unovči do zaključenja stečajnog postupka, zatražit ću suglasnost stečajnog suca da me ovlasti na vođenje postupaka u korist Stečajne mase Banke.

Reprogram potraživanja od NK Osijek

Koja još velika potraživanja Gradske banke u stečaju treba realizirati, uz poseban osvrt na stečajna potraživanja od NK Osijek, te kako to planirate riješiti?

- Banka ima potraživanje od NK Osijeka u iznosu od cca 39 milijuna kuna, koja će se reprogramirati u postupku predstečajne nagodbe. Naime, Odlukom Odbora vjerovnika prihvaćen je predloženi izmijenjeni Plan NK Osijeka, na način da se dio tražbine GBO u iznosu od 4,6 kuna reprogramira na rok od šest godina, a dio tražbine u iznosu od 34,6 milijuna kuna pretvori u kapital. Druga velika potraživanja odnose se na potraživanja za koja se vode parnični i ovršni postupci, a budući da nisu pravomoćno okončani u korist Banke, ne bih ih posebno isticao.

Ističem da su stečajni vjerovnici Banke do sada namireni kroz dvije djelomične diobe u ukupnom iznosu od cca 713 milijuna kuna. To su vjerovnici I. višeg isplatnog reda (HNB), II. višeg isplatnog reda (zaposlenici), i djelomično III. višeg isplatnog reda (DAB). Vjerovnik DAB je preuzela potraživanja od vjerovnika IV. višeg isplatnog reda (štediša) u iznosu od cca 180 milijuna kuna i na taj način je DAB postala vjerovnik i IV. višeg isplatnog reda.

Kada bi bi zapravo trebalo očekivati okončanje stečajnog postupka nad Gradskom bankom?

- Razvidno je da daljnje vođenje stečajnog postupka zahtijeva najvećim dijelom poslove unovčenja preostale imovine, otpis nenaplativih potraživanja i obustavu nepotrebnih sudskih postupaka. Na temelju svog osobnog iskustva siguran sam da ću zajedno s ostalim tijelima stečajnog postupka okončati stečaj do kraja 2015 godine.

Nikola VUKADINOVIĆ
Stečajni postupak do sada ajao 170 milijuna kuna

I raniji ministar financija, Slavko Linić imao je velikih primjedbi na vođenje stečajnog postupka nad Gradskom bankom, posebno zbog visokih troškova ostvarenih pri tome, te čak zbog toga i podignuo tužbu protiv Račkog. Koliko je zapravo do sada državu stajao stečajni postupak nad Gradskom bankom i koliki se novi troškovi stvaraju svakog mjeseca?

- U tijeku stečajnog postupka koji traje 15 godina, troškovi su iznosili oko 170 milijuna kuna, a čine ih troškovi sudskih postupaka, troškovi režija za preuzetu imovinu te troškovi za plaće zaposlenika. Prosječni mjesečni troškovi stečajnog postupka u prvih šest mjeseci 2014. godine iznosili su cca 300 tisuća kuna. Do kraja godine planiram mjesečne troškove smanjiti obustavom sudskih postupaka, unovčenjem dijela imovine i smanjenjem broja zaposlenih.

322

sudska postupka još vodi Gradska banka u stečaju

422

milijuna kuna iznosi ukupna vrijednost tih sporova

42

milijuna kuna ima na žiroračunu Gradske banke

41

milijun kuna od toga je oročen u Croatia banci

Možda ste propustili...

IZGRADNJA DALEKOVODA I TRANSFORMATORSKE STANICE

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

Najčitanije iz rubrike