Osijek
OKRUGLI STOL “PRIJAVI I ZAUSTAVI”

Uskoro aplikacije za prijavu nasilja nad djecom
Objavljeno 27. listopada, 2014.

Svjetska istraživanja upozoravaju da čak 40 milijuna djece doživljava nasilje. U Hrvatskoj se svake godine policiji prijavljuju tisuće takvih slučajeva, ali mnogi oblici nasilja ostanu nepoznati jer se djeca ne usude tražiti pomoć ili odrasli ignoriraju opasnosti kojima su djeca izložena. Da je riječ o alarmantnom problemu, smatraju u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu. Stoga su u sklopu projekta za prevenciju nasilja nad djecom, jučer na Filozofskom fakultetu, organizirali okrugli stol pod nazivom “Prijavi i zaustavi”.

O problematici nasilja nad djecom govorili su brojni stručnjaci: dr. sc. Daniela Šincek, voditeljica Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu; Darko Laksar, dipl. iur., voditelj osječkog Ureda pravobraniteljice za djecu; Branka Bošnjak, dipl. sociolog, Centar za socijalnu skrb; Karmela Martinović Grčić, dipl. krim., voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije PU osječko-baranjske i gošća iz Rijeke, mr. Tamara Žakula Desnica, prof. psih., ravnateljica Dječjeg doma Tić.

Marijana Witovsky, mag. psych. iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, predstavila je projekt Prijavi i zaustavi. “Nasilje nad djecom događa se od najranije dobi pa su krajnji korisnici ovoga projekta djeca osnovnoškolske dobi. Projektom želimo izravno raditi s građanima, stručnjacima, odgojno-obrazovnim djelatnicima i roditeljima”, rekla je Witovsky. Rezultat suradnje s partnerima na ovom projektu bit će izrada edukativnih aplikacija za djecu i roditelje za prijavu nasilja nad djecom. Aplikacija za djecu bit će interaktivna slikovnica. V. Latinović

Najčitanije iz rubrike