Osijek
SVEČANOST ZA NAJAKTIVNIJE DOBROVOLJNE DAVATELJE KRVI

Svaki darivatelj samo jednim davanjem krvi spasio pet života
Objavljeno 28. listopada, 2014.
Krv je lijek bez alternative, poručila je dr. Samardžija

Ukupno 62 humane osobe koje su dale krv 35, 50, 55, 75 te stotinu pa i više puta okupile su se jučer na svečanosti u Velikoj županijskoj vijećnici kako bi im bila uručena zaslužena odličja i zahvalnice Hrvatskog Crvenog križa, ali i priznanje Osječko-baranjske županije.

Ovo je 61. put otkako se dobrovoljno davanje krvi obilježava u Hrvatskoj i to Danom darivatelja krvi, koji se obilježava 25. listopada, a koliko Osječani imaju osjećaja za empatiju potvrdila je dr. Marina Samardžija, voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu osječkog KBC-a, rekavši da je krvna banka u Osijeku druga po veličini u Hrvatskoj.

- Krvna banka osječkog KBC-a opskrbljuje sedam zdravstvenih ustanova, osim Osijeka još i Vinkovce, Vukovar, Viroviticu, Slavonski Brod, Našice i Novu Gradišku, odnosno ukupno oko 800.000 stanovnika. To ne bismo mogli bez svih vas, bez djelatnika Crvenog križa, a vaša je krv lijek koji nema alternativu - poručila je dr. Samardžija.

I župan osječko-baranjski, Vladimir Šišljagić, istaknuo je važnost davanja krvi rekavši da je riječ o tekućini koja jedina spašava ljudski život. Poznato je to i Denisu Ambrušu, zamjeniku gradonačelnika, koji je i sam ove godine davao krv, a činio je to i prijašnjih godina te najavio kako i nadalje neće odustati od ove humane akcije.

Uz ukupno 59 zahvalnica, uručene su i četiri povelje humanosti za darivatelje koji su krv dali stotinu i više puta. Jedan od njih je i 51-godišnji Vlado Bajamić, koji je krv do sada dao čak 105 puta i, kaže, činit će to i dalje. Krv je počeo davati kao 18-godišnjak i drago mu je, dodaje, da se dobrovoljno davanje cijeni, a današnja zahvalnica i odličje te priznanje motiv mu je za daljnji odaziv na akcije. Istog je mišljenja i 54-godišnja Nada Trajković, koja će upravo danas krv dati 57. put.

- Jednom sam pitala liječnika koliko se pacijenata spasi mojom dozom krvi i rečeno mi je - pet. Nema veće sreće nego da znam da sam spasila nečiji život i, iskreno, kad god sam zbog bolesti izostala u davanju, prekorila bih samu sebe što se ne čuvam. Zbog sebe, ali i drugih - iskreno je rekla Trajković.

Marija MIHELIĆ
Simo Bakić - “mali” koji je krv dao 159 puta

Respektabilnih 159 davanja, od kojih 155 u Osijeku, bilježi i 65-godišnji Osječanin Simo Bakić. Ovaj "umirovljeni" davatelj krv je prvi put dao davne 1968. godine i to zahvaljujući pokojnom dr. Ivici Čandrliću, koji je zapravo Simina oca pozvao na davanje krvi.

- Kad je čuo da otac ne može, dr. Čandrlić je rekao: 'Mali slobodno može dati krv.' To sam bio ja i od tada nisam promašio gotovo nijednu akciju. Štoviše, tijekom Domovinskog rata malo sam se i preforsirao pa sam davao krv svaka dva do tri tjedna. Bila je mi je želja prestići legendarnog Zvonka Đurišića, koji mi je bio uzor i u tome sam uspio - ispričao je Bakić, dodajući da mu je najveća hvala bila saznanje da je nekome svojom krvlju spasio život.

Plan će biti premašen

Osim onih koji su za svoj doprinos jučer dobili priznanja, brojni građani također su redovni darivatelji, a o uspješnosti akcija govori i u prva tri tromjesečja ove godine prikupljenih 6800 doza krvi, od ukupno planiranih 7900 za cijelu godinu. Marko Đukić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Osijek, istaknuo je da će plan za ovu godinu do kraja prosinca svakako biti premašen. Ujedno je i razveselio osam stostrukih darivatelja krvi u okviru Gradskog društva Crvenoga križa viješću da im je predsjednik Ivo Josipović prošloga petka darivao odličja Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Krvna banka osječkog KBC-a druga je po veličini u Hrvatskoj

Nagrađeni darivatelji

ZLATNI ZNAK PRIZNANJA ZA DDK - 100 puta darovanu krv - dobili su: Vlado Bajamić, Dražen Dumančić, Antun Džanko.

VELIKI SREBRNI ZNAK PRIZNANJA ZA DDK - 75 puta darovanu krv - dobili su: Miroslav Bahmajer, Petar Bašić, Alen hajba, Beljulj Halitović, Krešimir Klaić, Drago Mlinarić i Ivica Belotić, te žene Evica Amidžić i Nada Trajković za 55 puta darovanu krv.

MALI SREBRNI ZNAK PRIZNANJA ZA DDK - 50 puta darovanu krv - dobili su: Ivica Amidžić, Stjepan Bačani, Kristian Buhin, Žarko Buljubašić, Boro Danilović, Damir Domazet, Ivica Doppelhammer, Krešimir Dorić, Željko Dukmenić, Dalibor Dumenčić, Ian Ermenić, Damir Florek, Danijel Gašo, Željko Gerovac, Kamilo Grubišić, Željko Hidek, Ivica Hojsak, Željko Horvat, Damir Jambrečina, Zdravko Jambreković, Veseli Kokolari, Jovo Kostadinović, Mario Kovačević, Goran Karpata, Hrvoje Malbaša, Franjo Miler, Nikola Novaković, Zlatko Ognjenović, Zvonko Pinter, Dominik Sesvečan, Josip Slivac, Vladimir Slivac, Darko Stanić, Marko Stanić, Dario Stipić, Zlatko Stupnišek, Damir Šokić, Ivan Tukser, Mijo Tunuković, Stanko Vujanić, Tomislav Zagorščak i Robert Žganjar.

MALI SREBRNI ZNAK PRIZNANJA ZA DDK - 35 puta darovanu krv - dobili su: Nada Ernješ, Zdenka Hojsak, Lidija Sauer, Renata Štampfer i Sanela Štefanec.

ZAHVALNICU ZA DOPRINOS RAZVOJU DDK primili su Ignjo Batnjek, Marijan Gubina i Silvestar Vrček.

Najčitanije iz rubrike