Osijek
VELIKI KONCERT U HNK-U U POVODU 90. OBLJETNICE ROĐENJA JULIJA NJIKOŠA

Sav je prihod namijenjen za Đulinu bistu
Objavljeno 27. listopada, 2014.

Četvrti dani Julija Njikoša obilježeni su sinoć Velikim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku u povodu 90. obljetnice rođenja tog poznatog osječkog skladatelja, dirigenta i muzikologa.

U organizaciji udruge Šokačka grana, a uz pokroviteljstvo Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, na koncertu su nastupili: Vera Svoboda, Blanka Došen, Viktorija Kulišić Đenka, Marta Nikolin, Vlatka Kopić Tena, Stjepan Jeršek Štef, Igor Delač, Antun Nikolić Tuca, Slavonsko tamburaško društvo Pajo Kolarić, Šokačka grana (muška i ženska pjevačka skupina, dječji folklor i tamburaši) te tamburaški sastavi Ravnica, Pleter, Dženltmeni i Zlatni vez. Program je vodila Vlasta Ramljak.

U uvodnom dijelu koncerta brojnim uzvanicima i publici obratili su se župan Vladimir Šišljagić i zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham. Pozdrave je uputila i Vera Erl, predsjednica udruge Šokačka grana te istaknula da je ovaj donatorski koncert početak prikupljanja sredstava za podizanje spomen-biste Osječaninu Juliju Njikošu, zaslužnom velikanu tamburaške glazbe. Šokačka grana Osijek inicirala je Dane Julija Njikoša kao i podizanje njegove spomen-biste, u suradnji s obitelji, posebno s kćerkom Vesnom Njikoš Pečkaj, dodala je.

Ideja je da se bista Juliju Njikošu postavi na Preradovićevu šetalištu, uz poprsja Franje Kuhača, Paje Kolarića i Huge Conrada v. Hötzendorfa. Kao predložak za Njikoševu bistu trebao bi poslužiti njegov portret koji je izradila Ana Dragić, apsolventica na Umjetničkoj akademiji, inače članica Šokačke grane i voditeljica njezina projekta Šokački suveniri Osijeku. Inače, prijedlog za podizanje spomenika Juliju Njikošu, koji je za mnoge bio Đula, Šokačka grana uputila je gradskim vlastima još prije dvije godine, a ove godine svoj je zahtjev ponovila.

Vesna LATINOVIĆ
JEDINSTVENI PROMICATELJ TAMBURAŠKE GLAZBE

“Cjelokupni životni opus Osječanina Julija Njikoša, posebno onaj vezan uz etnomuzikologiju, melografiju i publicistiku, zaslužuje divljenje, štovanje i pamćenje. U širokom spektru Njikoševih interesa i djelovanja u prvom je planu njegova najveća ljubav – tambura i tamburaška glazba svih izričaja, gdje je njegov radni, organizacijski, promidžbeni i autorski uradak nemjerljiv. Od svih neosporno zaslužnih osobnosti u području tamburaške glazbe, nitko nije utkao toliko energije, ljubavi, emocija i godina rada na promicanju tamburaške glazbe, kako je to učinio Julije Njikoš”, stoji u obrazloženju za postav biste Juliju Njikošu.

Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike