Novosti
ULAZAK U SVIJET RADA OTEŽAVAJU NEPROMIŠLJENOŠĆU

Gotovo 4 posto mladih rano napušta školovanje
Objavljeno 27. listopada, 2014.
Rani prestanak obrazovanja može značiti nepovratno izgubljenu šansu, kaže prof. Žganec

Iako tržište rada, kao i drugi čimbenici, sve više podiže letvicu kada je o zahtjevnosti naobrazbe riječ, brojni mladi i dalje rano napuštaju školovanje, ne razmišljajući da će danas-sutra njihova pozicija na sve zahtjevnijem i napučenijem tržištu rada biti vrlo loša ili nikakva.

Prerano napuštanje školovanja rezultira usporenim i teškim ulaskom u svijet rada, sporijim socioekonomskim osamostaljivanjem, ali i brojnim socijalnim posljedicama.

- Srednjoškolsko obrazovanje, koje se još u ne tako davnoj povijesti smatralo dugotrajnim ili teško priuštivim, pa i svojevrsnim privilegijem užeg sloja stanovništva, posljednjih se desetljeća prometnulo gotovo u conditio sine qua non modernog čovjeka koji želi računati na vlastitu socijalnu sigurnost, društvenu afirmaciju, a često čak i na osnovnu egzistenciju. Zahtjevi 21. stoljeća, kao stoljeća zasnovana na znanju i informacijama, glede kvalitete i dužine obrazovanja daleko su veći nego ikada prije te rano napuštanje školovanja može značiti nepovratno izgubljenu šansu - navodi prof. dr. sc. Nino Žganec s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Upozorava na to i Udruga Pragma, koja je izdala publikaciju “Potpora mladima, roditeljima i stručnjacima - sprječavanje ranog napuštanja školovanja“.

U RH se uz taj problem veže srednjoškolska dob, od 15. godine nadalje, a u EU od 18. do 24. godine, pri čemu se dijelom te skupine smatraju svi oni koji nisu u sustavu školovanja, osposobljavanja ili zapošljavanja jer se drži da ranim napuštanjem školovanja poslije neće uspjeti ni na tržištu rada, da su ti mladi u velikom riziku izbivanja na tom tržištu, a što za sobom vuče i velike dodatne troškove u zdravstvenom i socijalnom sustavu, šteteći tako i pojedincu i društvu. Predsjednik Pragme i urednik publikacije Nedjeljko Marković kaže da u RH službeno 3,7 % mladih rano napušta (srednjoškolsko) školovanje.

– No mi kažemo da je taj postotak veći, poglavito u strukovnim školama - obrtničkim, industrijskim, tehničkim…, gdje zna biti i do previsokih 10 %. Trogodišnje su škole, naime, puno rizičnije. Učenici koji pohađaju takve škole i trogodišnje programe često dolaze iz slabije obrazovanih sredina - kaže Marković.

– Toga ima u školi, s tim što mi djeci uvijek pokušavamo nekako dati mogućnost da polažu razredne ispite, da odrade praktičnu nastavu i da ostanu uključeni u obrazovni proces. Više odustanu kada padnu godinu, ne mogu svladati gradivo, sve obaveze - kaže ravnatelj Srednje strukovne škole A. Horvata u Đakovu, prof. Mirko Ćurić.

Smanjenje broja tih mladih za jedan posto Europi bi godišnje donijelo pola milijuna kvalificiranih mladih.

Suzana ŽUPAN
Teško se osamostaljuju

Mlade u Hrvatskoj pogađa visoka stopa nezaposlenosti (čak bez obzira na postignuti stupanj obrazovanja), a dugotrajna nezaposlenost ozbiljno usporava njihovo socioekonomsko osamostaljivanje. Pokazalo se da se mladi bez završene srednje škole uglavnom zapošljavaju na određeno vrijeme (51,6 %), a samo ih oko trećine (30,9 %) pronađe stalno zaposlenje. Dostupni podaci govore o čak 14,4 % mladih koji rade u sivoj ekonomiji. Rano napuštanje školovanja ima i dugotrajne posljedice u području stanovanja, što zbog nezaposlenosti i siromaštva što zbog manjka životne perspektive. Ti mladi teško se osamostaljuju i stječu vlastiti životni prostor.

U EU prednjači Bugarska

Prema Eurostatu, u ovom problemu u EU prednjači Bugarska, gdje je 12,5 posto mladih koji rano napuštaju školovanje. Slijedi Velika Britanija s 12,4 te Mađarska s 11,8 posto. Na dnu popisa je Litva sa 6,3 %. U Strategiji EU-a Europa 2020. suočavanje s problemom ranog napuštanja školovanja snažno je povezano s učinkovitim gospodarskim rastom - prevencija i suočavanje s problemom izravno utječu na zapošljivost mladih i pridonose prekidanju ciklusa deprivacije, siromaštva i socijalne isključenosti, kojoj su izloženi mladi bez formalnog završetka obrazovanja.

uzroci su svima poznati

Među prvim razlozima ranog napuštanja školovanja su izostanci iz škole, neopravdani sati, markiranje, neprihvatljivo ponašanje u školi, loša materijalna situacija u obitelji, zdravstvene teškoće, sve do problema s emocionalnim stanjima. Trudnoća je razlog u manjem opsegu, kaže Marković.