Sport
DINAMO UVJERLJIVO SVLADAO OSIJEK

Bijelo-plavi u naelektriziranoj atmosferi
na Maksimiru pali bez ispaljenog metka
Objavljeno 26. listopada, 2014.

Nogometaši Osijeka doživjeli su težak poraz u 13. kolu MAXTv Prve lige izgubivši u Maksimiru od Dinama s 5:0. Bilo je to blijedo izdanje bijelo-plavih koji su potpuni potop doživjeli u drugom poluvremenu, kada su Zagrepčani i stigli do uvjerljive pobjede i tako malo zaliječili europske rane.

S dosta promjena u sastavu trener Osijeka Tomislav Rukavina izveo je sastav u Maksimiru, izostali su kartonirani Kurtović i Špehar, ozlijeđeni Borna Barišić, na vrata se vratio Mikulić umjesto Lončarića, a nije bilo ni Mišića.

Čop prvi svladao Mikulića

Škorić je već nakon 20 sekundi zapucao prema Dinamovim golu, no njegov pokušaj s 20-ak metara nije predstavljao problem za Eduarda. Dinamo je uzvratio u 9. minuti preko Vukojevića, koji je pucao s ruba kaznenog prostora, ali ravno u Mikulića. Samo minutu kasnije Zagrepčani su poveli i to praktički ni iz čega. Pinto je neometan dovukao loptu do 30-ak metara od Osijekovog gola i uposlio Soudanija koji je ubacio u kazneni prostor. Tamo Novaković nije najbolje reagirao, samo je umirio loptu, do koje je ispred Jonjića stigao Čop i sa sedam-osam metara svladao Mikulića. Bio je to još jedan od klasičnih “Osijekovih” primljenih pogodaka, jer Dinamo praktički nije stvorio ni priliku, a već u 10. minuti imao je prednost. U 12. je glavom pokušao Pjaca, nakon slobodnog udarca Antolića slijeva, no ravno u ruke Mikulića. Pokušao je na drugoj strani uzvratiti Dugandžić, pucao je s 25 metara, ali ravno u Eduarda. Osijek se uglavnom branio s devetoricom na svojih 30 metara, uz samo isturenog Dugandžića, no to ne znači da je Dinamo stvarao pritisak. Naprotiv, bila je to prava uspavanka, a jedino uzbuđenje bio je pokušaj Šimunovića s 20 metara koji je zamalo završio preko grede. U 39. minuti umalo je bilo 2:0, Čop je ubacio s desne strane, a Soudani iz prve desnom nogom, neometan s 13 metara zatresao gredu.

“Pometeni” u nastavku

I dok je Osijek u prvih 45 minuta još uspijevao držati kakav-takav priključak i nadu u pozitivan rezultat, u nastavku je potpuno “pometen” s terena. Već u 51. minuti prednost domaćih udvostručio je Taravel, neobranjivo nakon kornera pogodivši glavom gornji desni kut. Samo dvije minute kasnije ponovno su, ovaj puta potpuno bijeli, zakazali u skoku, sada je asistent bio Brozović, a strijelac glavom bio Soudani. U 55. minuti Osijek je imao najbolju priliku za postizanje pogotka, Matas je prošao po desnoj strani i uposlio Dugandžića, no njegov je udarac Eduardo obranio. Već u sljedećem napadu Pavić je nakon slaloma Pjace umalo zatresao vlastitu mrežu, no ona nije ostala dugo netaknuta. Nepunih 60 sekundi nakon ulaska u igru u strijelce se upisao i Fernandes, zabivši glavom u 62. minuti iz blizine na asistenciju Soudanija. Čileanac je dvije minute kasnije bio blizu i svog drugog pogotka, ostao je potpuno zaboravljen na deset metara, ali je nakon njegovog udarca glavom lopta završila na gredi. U 70. minuti i peti je put lopta odsjela iza Mikulićevih leđa, a precizan je s 20 metara bio Soudani. Bio je to i posljednji pogodak u susretu, iako je kalvarija Osječana mogla biti još teža. Soudani je u 82. pucao u blok, Čop (83.) je izišao sam pred Mikulića, koji mu je obranio udarac, kao i spriječio u 88. da Soudani asistira Čopu za još jedan pogodak. Igrači Osijeka neće imati previše vremena za “vidanje” rana, jer ih već u srijedu očekuje kup susret kod Splita, a potom u nedjelju u Gradskom vrtu dočekuju Zagreb.

Goran ROGULJIĆ

ZAGREB - Stadion Maksimir. Gledatelja: 750. Teren i vrijeme pogodni za igru. Sudac: Mario Zebec (Cestica) 6. Strijelci: 1:0 Čop (10), 2:0 Taravel (51), 3:0 Soudani (53), 4:0 Fernandes (62), 5:0 Soudani (70). Žuti kartoni: Mešanović (Osijek), Vukojević, Andrijašević (Dinamo)

IGRAČ UTAKMICE: EL ARABI HILAL SOUDANI (DINAMO)

Dinamo

5 (1)

Eduardo 6,5, Pinto 6,5, Taravel 6,5, Šimunović 6, Ibanez 6, Vukojević 6, Antolić 6,5 (od 69. Goncalo), Brozović 6,5 (od 61. Andrijašević 6), Pjaca 6 (od 61. Fernandes 7), Soudani 8, Čop 7.

Osijek

0 (0)

Mikulić 5, Matas 5, Jonjić 5, Novaković 5, Pavić 5, Vitaić 5 (od 46. Glavaš 5), Šorša 5, Jamak 5, Mešanović 5 (od 57. Baraban 5), Škorić 5, Dugandžić 5 (od 75. J. Barišić -)

1:0

Povukao je loptu Pinto sa svoje polovine terena, uposlio Soudanija na desnoj strani koji je ubacio u kazneni prostor, tamo je Novaković samo primirio loptu za Čopa, koji je ispred Jonjića sa sedam metara iskosa zdesna pogodio suprotni kut

2:0

Antolić je izveo korner s desne strane, a Taravel pored Škorića u skoku glavom poslao loptu u desni gornji kut te uz pomoć vratnice zatresao mrežu

3:0

Nije Osijekova obrana raščistila situaciju pred svojim golom, lopta je stigla do Brozovića na lijevoj strani, koji je ubacio u kazneni prostor, a tamo je Soudani nadskočio Pavića te glavom sa šest metara zatresao mrežu

4:0

Soudani je ubacio s desne strane, a Fernandes neometan glavom s tri metra zakucao loptu u mrežu

5:0

Soudani je uzeo loptu na 30-ak metara od Osijekovog gola, povukao par koraka i prizemnim udarcem s 20 metara svladao Mikulića

Plus

Nezaustavljiv je u jučerašnjem susretu bio Soudani, koji je gotovo sam porazio Osječane. Alžirac je bio nerješiva enigma za gostujuću obranu koja mu je u nekoliko navrata i neshvatljivo ostavljala previše prostora. Soudani je zabio dva pogotka, asistirao za još dva, pogodio i gredu te je bez dvojbe bio prvo ime maksimirskog ogleda.

Minus

Često se Osijek poražen vraćao s gostovanja kod Dinama, tako da su samo rijetki jučer sanjali o bodu ili sva tri, ali ipak su svi navijači bijelo-plavih očekivali jači otpor hrvatskom prvaku. Međutim, osim jalovosti prema naprijed, jučer su Osječani bili vrlo porozni u obrani, ostavljajući domaćim igračima previše prostora, što su oni lako kažnjavali.

susret visokog rizika
Policajaca i zaštitara gotovo kao i gledatelja

Susret Dinama i Osijeka dobio je oznaku visokog rizika. Naime, u petak navečer dogodio se obračun u zagrebačkom naselju Dubrava, u kojem su ranjena dvojica pripadnika Bad Blue Boysa koji nisu skloni aktualnom čelništvu. Počinitelj još uvijek nije uhvaćen, no dio navijača Dinama priopćenjem su optužili izravno Zdravka Mamića da je odgovoran i naručitelj pokušaja ubojstva te najavili povratak na sjevernu tribinu, a noć prije utakmice njih stotinjak okupilo se ispred kuće Zdravka Mamića. Na dan utakmice priopćenje su poslali i iz GNK Dinamo, negirajući bilo kakvu povezanost s tim incidentom, a Hrvatski nogometni savez osudio je oružani napada u Zagrebu, poručivši kako nogomet ne smije biti izgovor za nasilje. Vodstvo HNS-a najavilo je kako će posjetiti dvije žrtve ovog napada. Srećom, uoči i tijekom same utakmice nije se dogodio nikakav veći incident. Policajaca i zaštitara na i oko Maksimira bilo je gotovo kao gledatelja. Službeno, na stadionu se okupilo 750 gledatelja. Bad Blue Boysi su bili podijeljeni, veći dio njih navijali su sa sjevera, dok je onaj skloniji sadašnjoj Upravi preselio na zapadnu tribinu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike