Regija
90-POSTOTNE ŠTETE U OPĆINI NOVA BUKOVICA

Četvrta poplava ove godine:
Propala mu soja na čak 80 hektara
Objavljeno 27. listopada, 2014.

NOVA BUKOVICA – Najnovije obilne kiše prouzročile su velike nevolje poljoprivrednim proizvođačima čije su površine obilno natopljene, ili su potpuno pod vodom. Među njima je i Matija Škrnički, iz Brezika, u Općini Nova Bukovica, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koji obrađuje 140 hektara poljoprivrednog zemljišta. U tri dana obilne kiše potopile su veliki dio tih površina.

– Ovo je već četvrta poplava ove godine i ponovno sve pliva. Na 80 hektara zasijana je soja od koje ove godine nema ništa - kaže nesretni poljoprivrednik.

Do sada je pokošena soja na 25 hektara, a preostalu površinu vjerojatno neće niti kositi. Uzrok poplavama je neočišćena Branjinska rijeka, za koju Škrnički kaže da je Hrvatske vode ne čiste, a čini mu se, dodaje, da nisu niti zainteresirani za njezino čišćenje.

– Neki sporedni kanali su pokošeni, a na ostalima su nastale brane od trave i naraslih vrba pa voda ne može prolaziti i negdje se mora izliti.

U poljoprivrednu proizvodnju Škrnički je ove godine uložio oko milijun kuna, a ako uspije obrati još nešto kukuruza, ostat će u dugu od oko 700.000 kuna.

– Nešto se mora riješiti, jer doista ne znam kako dalje. Mislim da bi Hrvatske vode morale odgovarati za nastalu štetu. Kod mene je sve uništeno više od 90 posto - žali se Škrnički.

Dodaje da je radio 23 godine u IPK Osijek Radna jedinica Brezik, a velika poplava bila je samo 1974. godine. Poslije nikad nije bilo ni većih poplava ni većih šteta.

– To dokazuje da je ovakvo stanje nastalo isključivo zbog neodržavanja kanala. Branjinsku treba očistiti od šume od Donjih Bazija do Donje Bukovice, u duljini približno tri kilometra - zaključuje.

U kanalima koje spominje Matija Škrnički izrasle su vrbe i do 50 centimetara promjera.

– Zbog velikih količina oborinskih voda došlo je do izlijevanja kanala i mi smo obavijestili Hrvatske vode da poduzmu potrebne radnje - rekao nam je načelnik Općine Nova Bukovica Željko Vencl. – U njihovim planovima je čišćenje kanala i izgradnja akumulacijskog jezera. Mislim da se oni boje pustiti vodu prema Bazijama i Zvonimirovcu, jer dolazi do problema kad je Drava visoka - tada se ta ista voda vraća.

Načelnik Vencl kaže da je najveći problem između Donje Bukovice i Gornjeg Viljeva, gdje se voda prelijeva i preko županijske ceste. Proglašene su dvije elementarne nepogode, za prvu je već obavljena i procjena.

Inače, na području Općine Nova Bukovica 42 su OPG-a, koji uglavnom u zakupu obrađuju 3200 hektara poljoprivrednog zemljišta. Petar Žarković

Matija Škrnički će, ako uspije obrati još nešto kukuruza, ostati

700

tisuća kuna u dugu

Proglašena elementarna nepogoda

Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić proglasio je u srijedu, 22. listopada, elementarnu nepogodu za područje općina Čađavica i Nova Bukovica zbog prevelikih količina oborina i poplava izazvanih vremenskim nepogodama. Poplave su na području tih općina nanijele velike materijalne štete na poljoprivrednim kulturama (soji, suncokretu, kukuruzu i povrću). Na pojedinim prometnim pravcima došlo je do izlijevanja vode iz prepunih putnih kanala na ceste pa je promet otežan i usporen. Natopljene poljoprivredne površine, koje se nisu prosušile ni od prethodnih kiša, još jednom su pretvorene u jezera. Nepokošena soja bit će potpuno upropaštena, raskvašeno zemljište onemogućit će berbu kukuruza koji još nije obran, a jesenska sjetva još nije ni na vidiku.

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike