Osijek
NAMETNIK MEĐU UČENICIMA

Zbog ušiju kod djece dvije osnovne škole alarmirale Zavod za javno zdravstvo
Objavljeno 27. listopada, 2014.
Roditelj koji se ogluši o liječničke upute može biti prijavljen Centru za socijalnu skrb

I ove godine osnovne škole nije zaobišao problem malih parazita sivo-bijele boje. Tako su ovih dana dvije osnovne škole prijavile problem pojave ušiju u razredima, radi čega je Školska medicina Zavoda za javno zdravstvo podijelila letke za roditelje.

Razumljivo, jer onaj tko se ogluši o obvezoj higijeni djeteta, može biti prijavljen Centru za socijalnu skrb.

- Ako u školi vide da neki roditelj nije postupio prema naputku iz letka, imamo pravo pozvati roditelja i pojasniti mu kako treba postupiti. Dogodi li se da ponovno ne postupi prema naputcima, imamo pravo aktivirati i Centar. Ima, naime, roditelja koji smatraju da će pranjem kose svoga djeteta ukloniti uši, no to nije točno, odnosno nipošto nije dovoljno, pojašnjava dr. Vesna Buljan, voditeljica Školske medicine ZZJZ-a.

Naime, nakon temeljitog pranja šamponom protiv ušiju, kosa se obvezno mora dobro i dugotrajno iščešljavati gustim češljem koji se umoči u neki kiseli medij, bio to limunov sok, voda s octom ili kakvu drugu sličnu tekućinu. Nakon tjedan dana, savjetuje dr. Buljan, potrebno je ponoviti postupak, a obično se dogodi da već dan ili dva nakon prvoga temeljitog pranja i iščešljavanja uši, odnosno gnjide, budu uništene. Ipak, predostrožnosti radi, postupak se ponavlja, a obvezno je i promijeniti posteljinu te pregledati kosu ostalih ukućana. Inače, već ako jedna osoba u domaćinstvu ili kolektivu dobije uši, kaže dr. Buljan, postoji velika opasnost da će se proširiti i na ostale, jer taj parazit lako se dodirom prenosi na drugoga.

- Čim se tretmanom uši maknu iz kose, učenik može doći na nastavu. Treba voditi računa o tome da se lako širi, no ne treba paničariti. To je pojava koja se događa svake godine - dodala je dr. Buljan.

Marija MIHELIĆ
Mitovi o ovom parazitu

I dok je nekada bilo logično da će dijete koje dobije uši odmah ošišati kosu, dr. Buljan kaže da to više nije pravilo, no činjenica je da je mnogo lakše očistiti kratku nego dugačku kosu. - Ranije se mislilo i da uši samo idu na prljavu kosu, što nije točno. Isto tako, ima roditelja koji ne razlikuju perut i uši, jer su doista vrlo slični. Razlika je u tome što će uš nakon što se češalj provuče kroz vlas kose ondje i ostati, a perut će pasti. Stoga je nužna kisela tekućina koja će ga odvojiti - pojašnjava dr. Buljan.

Nije dovoljno samo oprati kosu, kaže dr. Vesna Buljan

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike