Osijek
U EU NEDOSTAJE 20.000 VOZAČA

Posao vozača autobusa u Njemačkoj primamljiv i Osječanima - plaća 3000 eura
Objavljeno 27. listopada, 2014.
Zbog dobre plaće čak i dva vozača autobusa GPP-a otišli u Njemačku

Prema tvrdnjama Sindikata hrvatskih vozača, u Njemačkoj u ovom trenutku nedostaje 16.000 vozača autobusa, a potreba za vozačima u cijeloj Europskoj uniji je velika, jer ih velik dio odlazi u mirovinu, a ne školuju se novi.

Tako će u EU do 2020. nedostajati doista veliki broj vozača. Ova informacija dobro je poznata i vozačima osječkog GPP-a pa su iz ove gradske tvrtke u Njemačku otišla već dva vozača koji su do jučer vozili na redovitim gradskim autobusnim linijama.

- Kolege su se sami snašli. Tako je jedan od njih našao tvrtku u Mainzu koja traži vozače na gradskim linijama javnog prijevoza. Ugovor koji je sklopio podrazumijeva da prvih nekoliko mjeseci prijepodne uči njemački jezik, a poslijepodne odlazi na obuku prometovanja linija, odnosno uči gdje će i kojim ulicama voziti po Mainzu. Osigurani su mu smještaj i hrana, a odluči li se na noćne vožnje, imat će mogućnost da zaradi mjesečno i do 3000 eura. Istovremeno plaća vozača u GPP-u kreće se od 4000 do 6000 kuna, ovisno o tome koliko ste imali odrađenih vikenda i noćnih vožnji, odnosno koliko imate staža i djece. Zbog situacije u gradskom proračunu postoje i najave smanjenja svih ostalih dodataka na plaću, poput božićnica ili uskrsnica. Ne treba govoriti ni kolika je razlika u kvaliteti voznog parka. Stoga razumijemo kolege koji se odlučuju na odlazak u Njemačku - kaže Miljenko Genc, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika GPP-a.

Prema tvrdnjama Sindikata hrvatskih vozača, u Italiji se plaće vozača kreću oko dvije tisuće eura mjesečno, u Njemačkoj od 2500 do tri tisuće eura, u Švedskoj i Danskoj oko 3500.

- Uz sve te plaće, čovjek ima i društveni život i slobodno vrijeme. U Hrvatskoj se radi od ponedjeljka do subote. U subotu dođeš doma i u nedjelju navečer već krećeš dalje. Tako da postoji izuzetno velik interes za radom u inozemstvu, što će, tvrdi, dovesti do deficita vozača u Hrvatskoj. Tada ćemo, kaže kritizirajući odnos politike prema njima, uvoziti vozače iz Rumunjske i Bugarske s kojima su Talijani već imali loših iskustava - upozorio je javno Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskih vozača.

Nefreteta Z.EBERHARD
Jagma i za vozačima kamiona

U Njemačkoj vlada i velika potražnja za vozačima kamiona. Razlog je što svake godine oko 20.000 vozača kamiona u Njemačkoj odlazi u mirovinu. Prema procjenama, oko 40 posto vozača kamiona u Njemačkoj će se umiroviti u sljedećih deset godina. Stoga agencije za zapošljavanje nezaposlenima nude obuku u trajanju od devet mjeseci. Troškove obuke koji iznose 25.000 eura snose Savezna agencija za rad i EU socijalni fond. Procjenjuje se da će u idućih deset godina Njemačkoj trebati oko 150.000 vozača. Spomenimo i da je mjesečna plaća iskusnog vozača kamiona u Njemačkoj i do 2300 eura.

DOMAĆI PRIJEVOZNICI

MOGLI BI BITI PRIMORANI UVOZITI VOZAČE IZ RUMUNJSKE I BUGARSKE

4000-6000

kuna plaća je vozača u GPP-u

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike