Ekonomija
USPJEŠNA SEZONA U LOVIŠTIMA HRVATSKIH ŠUMA

Strani lovac u lovištu Zlatna greda odstrijelio jelena vrijednog čak 191 tisuću kn
Objavljeno 27. listopada, 2014.
Riječ je uglavnom o lovcima zapadnoeuropskih zemalja, bogatim industrijalcima, političarima, umjetnicima

Nakon ulaska naše zemlje u punopravno članstvo Europske unije očekivani značajniji rast zanimanja inozemnih lovaca za lov na visoku divljač, osobito jelensku i divljih svinja, u lovištima Hrvatskih šuma - Uprave šume Podružnice Osijek sada se u cijelosti i ostvaruje.

Lovišta šumarija Tikveš, Darda, Đakovo, pa i Osijek, sa svojim bogatim fondom divljači sve su zanimljivija meka lovaca iz brojnih zemalja Europske unije, a pomalo raste i udjel domaćih lovaca, koji se u teškom gospodarskom ambijentu još uvijek nerado odlučuju za takav “luksuz”.

- Osobito smo zadovoljni upravo završenom ovogodišnjom lovnom sezonom na jelensku divljač tijekom rike jelene, koja je počela 22. kolovoza odstrjelom prvog jelena. Iako su nas najave na to upućivale, inozemnih lovaca tijekom rike jelena bilo je više nego što smo to i optimistično mogli očekivati, pa su i svi naši smještajni i ugostiteljski kapaciteti bili popunjeni do posljednjeg mjesta, a cijelo to vrijeme tridesetak naših zaposlenika nije imalo vremena ni za odahnuti. Veli nam to Boris Ljubojević, voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek, ne krijući zadovoljstvo što su zapadnoeuropski lovci u tom vremenu odstrijelili čak sedam zlatnih jelena, onih s 210 i više točaka. Pritom izdvaja i ovogodišnjeg rekordera, kakvog lovci odstrijele rijetko kada na našim prostorima, a riječ je o jelenu koji je tijekom svog 11-godišnjeg vijeka ostavio bogato potomstvo u baranjskom lovištu, a za što je inozemni lovac u skladu s cjenikom Hrvatskih šuma platio čak 191 tisuću kuna, ali i značajan dodatni iznos za druge usluge kojima se pritom koristio. Inozemni lovci, njih više od stotinu, koliko ih je došlo, odstrijelili su i 16 srebrnih jelena (od 190 do 210 bodova) pojedinačne vrijednosti od 25.000 do 55.000, te 24 brončana jelena (od 170 do 190 bodova), pojedinačne vrijednosti od 10.000 do 25.000 kuna, kao i 26 jelena ispod kategorije srebrnih. Ovih dana počinje i uzgojni odstrjel jelena, košuta i teladi, u kojem će u većem broju sudjelovati i domaći lovci.

- Iako lovnoturističke agencije ne dopuštaju iznošenje podataka o identitetu inozemnih, pa i domaćih, lovaca, saznajemo da je uglavnom riječ o lovcima zapadnoeuropskih zemalja, bogatim industrijalcima, političarima, estradnim umjetnicima i drugim bogatim ljudima koji u ovdašnja lovišta dolaze vlastitim malim avionima. Pritom oni s velikim oduševljenjem izražavaju zadovoljstvo organiziranim lovovima, uz velike pohvale rastu kakvoće usluga smještaja i gastronomije u lovačkim kućama Hrvatskih šuma, na čemu je Uprava šuma Osijek u posljednje vrijeme inzistirala.

Ovih dana počet će i skupni lovovi na divlje svinje. Najave inozemnih lovaca iznimno su velike tako da su svi kapaciteti praktički popunjeni do kraja lovne sezone. Uz to, prema Ljubojevićevim riječima, prirodni prirast divljih svinja bio je iznimno povoljan pa će i njihov odstrjel moći biti veći nego prijašnjih godina.

Sve će to omogućiti da u ovogodišnjoj lovnoj sezoni Uprava šuma Osijek ostvari i više od planiranih pet milijuna kuna prihoda, što će već biti i znatno više nego u najboljim prijeratnim godinama.

Nikola VUKADINOVIĆ
Meso divljači i domaćim restoranima

- Uprava šuma Osijek u svojim hladnjačama ima i sve više mesa divljači, posljednih godina i cijele godine. Na taj se način omogućava njegova kupnja sve većem broju ovdašnjih zainteresiranih ugostitelja, čemu u Upravi šuma Osijek nastoje uvijek udovoljiti. No količine mesa divljači mnogo su veće od tih potreba pa se ono prodaje javnim pozivom, uglavnom domaćim trgovinama mesa divljači. Nažalost, domaćih, poglavito lokalnih, mesoprerađivača još uvijek nema pa meso divljači u zamrzivače robnih kuća, kao i suhomesnati proizvodi na bazi mesa divljači, stiže uglavnom iz uvoza.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike