Zdravlje
PROBLEMI S VIDOM NE SMIJU SE IGNORIRATI

Pregled očiju svakako treba napraviti kada uđete u 40-e
Objavljeno 27. listopada, 2014.
Problemi s vidom su svaka pojava koja se ne smije ignorirati

Često pacijenti pitaju oftalmologa kako sačuvati dobar vid, a osnovna je redovna godišnja kontrola očiju kod oftalmologa. Zdrave navike koje su dobre za cijeli organizam gode i oku. Problemi s vidom su svaka pojava koja se ne smije ignorirati.

Postoji više problema s vidom koje možemo sami primijetiti, a neki od najčešćih su aureole oko svjetla, zamagljen vid i slijepe pjege u vidnom polju. Najčešći problemi na koje se ljudi žale nastaju zbog pretjeranog naprezanja očiju. Čitanje noću sa slabim osvjetljenjem kod mladih ne izaziva problem, izuzev nepotrebnog naprezanja i ponekad glavobolje. Kod starijih pacijenata može čak izazvati i akutni napad glaukoma, odnosno skok očnog tlaka. Osobe koje nose kontaktne leće nikako ne smiju spavati s njima. Specijalisti napominju i kako je nužno uvijek nositi odgovarajuće naočale, i to prema uputama oftalmologa, nikada ih ne treba posuđivatii od drugih ili kupovati na tržnici, ma koliko se činilo da odgovaraju.

Prvi pregled

- Ako osoba nikada nije imala problema s očima i vidom, prvi bi pregled trebala svakako obaviti kada uđe u četrdesete godine. Obvezno ako u tom razdoblju u životu počne osjećati peckanje očiju ili glavobolje. Ako u obitelji postoji nasljedna bolest vezana uz oči i vid, novorođenu djecu treba dovesti na prvi pregled vida već u dobi od pet-šest mjeseci. Kada su u pitanju predškolska djeca, ona budu pregledana prvi put u sklopu pregleda za polazak u školu, no tu ima i onih koji se “provuku” kroz te preglede pa ih roditelji trebaju dovesti na dodatni pregled vida ako uoče teškoće u praćenju nastave. Osobe koje, pak, već nose ili su nosile naočale ili leće trebaju ići na preventivne preglede vida jednom godišnje i kada osjete teškoće, objašnjava mr.sc. Dorotea Ivančić, dr.med., spec. oftalmolog, ravnateljica osječke Poliklinika za očne bolesti dr. Ivančić.

Važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju ima i pigment lutein. Ljudski organizam ga ne može sintetizirati, zato se mora unositi hranom ili suplementima. Hranom, prije svega zelenim lisnatim povrćem i citrusnim voćem, ne unesemo ni trećinu tog pigmenta važnog za dugovječnost makule, odnosno mjesta najjasnijeg vida, koje s godinama slabi. Neka istraživanja pokazuju da proizvodi koji sadrže dovoljne količine luteina (od 6 do 8 mg) povećavaju gustoću makularnog pigmenta za čak 43 %. Takođe, osim dosad upotrebljavanih vitamina i minerala, važnu ulogu u zdravlju očiju imaju i omega-3 masne kiseline koje su se uglavnom spominjale samo kao saveznici u borbi protiv bolesti srca i krvnih žila.

Dodaci prehrani

Osim onima koji boluju od katarakte i glaukoma ili imaju druga oštećenja vida, dodaci prehrani s luteinom i omega-3 masnim kiselinama sve se češće preporučuju i onima koji su izloženi umjetnoj rasvjeti i računalima. Prema statistikama, u posljednjih deset godina problem suhog oka kao direktne posljedice prekomjernog sjedenja pred računalom, gotovo se udvostručio. Sati i sati pred računalom ne čine dobro očima. Računalni sindrom nastaje kad se oko više sati napreže gledajući u ekran računala. Iritacija, crvenilo, svrbež, zamagljen vid, jasni su signali da s očima nešto nije u redu. Te simptome ne treba ignorirati, iako 86 posto onih koji ih imaju, te smetnje zanemaruju. Odrasla osoba prosječno provede 50 sati tjedno pred kompjutorom i TV ekranom. Jedan od najčešćih problema s očima je suhoća oka. Nastaje jer pri radu na računalu trepćemo pet puta manje nego u normalnim uvjetima, a upravo je treptanje ono što smanjuje mogućnost iritacije.

Odmor za oči

- Dobro je dodatno unositi A vitamin te lutein i makulin za zdravlje centralnog vida. Posebno se vitamini preporučuju pušačima nakon 40. godine, ako već ne mogu prestati pušiti. Za zdravlje očiju nije dobro ni pretjerano gledanje u ekrane računala, televizora... ali, na žalost, riječ je o uređajima koji su sastavni dio mnogih radnih mjesta, tako da se od toga ne da pobjeći. Savjetujem ljudima koji rade na računalima da prave stanke i odmaraju oči. Također, ne bi bilo loše nositi naočale sa zaštitom od 'prljavog svjetla' koje se mogu nabaviti s '0' dioptrijom. Gledanje u ekrane može se i treba smanjiti u djece, maksimalno na nekoliko sati dnevno. Važna je zaštita očiju od sunca, posebno u osoba svijetlih očiju, i to pomoću kvalitetnih sunčanih naočala - kaže mr. Ivančić.

Nefreteta Z.EBERHARD
5 SAVJETA ZA ZDRAVE OČI
 
 

LEĆE - Svi koji nosite leće, strogo se pridržavajte preporučenog vremena nošenja leća i obvezno navečer nosite naočale. Leće su često sklone smanjiti propusnost kisika u oko, što dugoročno može izazvati dodatna oštećenja.

SUNČANE NAOČALE – nije dovoljno da na naočalama piše da je prisutna UV zaštita nego je potrebno da su UV filtri doista ugrađeni u stakla. Ako sumnjate u to, posjetite optiku u kojoj će za nekoliko sekundi napraviti UV provjeru.

OČI U SOLARIJU – u solariju je, pogotovo ako su odlasci u određenom vremenu češći, nužno nositi za to propisane naočale. Nije dovoljno samo zatvoriti kapke jer zračenje prodire kroz njih i dugotrajno izlaganje može izazvati oštećenja svih struktura oka.

OSIGURAJTE DOBRU RASVJETU - Izbjegavajte jeftina rasvjetna tijela kojih je tržište prepuno, a koja često izazivaju glavobolje i nervozu. Posebno povedite računa da je rasvjeta optimizirana za prostorije u kojima uče i borave djeca.

KOMPJUTORI – nabavite kvalitetan monitor, pri kupnji odvojite nekoliko sati i raspitajte se. Ako provodite puno vremena pred kompjutorom, najgore što možete je kupiti monitor za prosječne korisnike i u nižem cjenovnom rangu. Profesionalna je preporuka izbjegavati TN i fokusirati se na VA i IPS matrice.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike