Zdravlje
UDRUGE PACIJENATA:

Izdvojiti HZZO iz državne riznice
Objavljeno 27. listopada, 2014.

Predstavnici udruga pacijenata Remisija, HUCUK, HULOH Hepatos, Europa Donna i SURD apelirali su na sve članove Vlade da podrže izdvajanje HZZO-a iz državne riznice kao pravo rješenje za transparentno, odgovorno i pravodobno upravljanje sredstvima namijenjenima za zdravstvenu zaštitu. Udruge smatraju da se jedino vođenjem HZZO-a kao izvanproračunskog fonda dugoročno mogu riješiti ključni problemi koji muče brojne pacijente, poput lista čekanja i kvalitete usluge koju dobivaju.

„S izdvajanjem HZZO-a iz riznice građani će konačno moći biti sigurni da se novac koji uplaćuju koristi isključivo kako bi jednog dana, u slučaju potrebe, dobili kvalitetno liječenje”, rekao je između ostaloga Nenad Horvat, predsjednik udruge Remisija.

Pacijenti su suočeni s konstantnim nedostatkom novca za lijekove i uskraćivanjem zdravstvene usluge za bolesnike, između ostaloga i zato što ne postoji stalan priljev novca na koji sustav može računati. U ovakvom sustavu pacijent je trošak i na njemu se štedi kako bi se pokrpale rupe u proračunu. Bolesnik s reumatoidnim artritisom u svijetu normalno obavlja svoj posao, a u Hrvatskoj je osuđen biti na dugotrajnom bolovanju ili na rani odlazak u invalidsku mirovinu. Upalne bolesti crijeva zbog pojedinih komplikacija osim do nesposobnosti za rad dovode čak i do smrtnog ishoda, a bolesnici s hepatitisom u Hrvatskoj ne mogu ostvariti svoje pravo na liječenje standardnim protokolima.(J.Kn.)

Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike