Kultura
DANI JOSIPA I IVANA KOZARCA

Pjesma ''Pogovor'' Ivone Babić najbolji literarni rad učenika srednjih škola
Objavljeno 26. listopada, 2014.
VINKOVCI-Završnom manifestacijom Jutro poezije spušten je zastor na ovogodišnje jubilarne 20. po redu Dane Josipa i Ivana Kozarca, koje su u se u Vinkovcima održali od 23. -25. listopada, a u organizaciji Slavonske naklade ''Privlačica'' Vinkovci, Društva hrvatskih književnika, Hrvatske šume Podružnica Vinkovci, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.
U Kavani Aurelia, održano je Jutro poezije kojemu je misija poticati literarno stvaralaštvo vinkovačkih srednjoškolaca te poslušati pjesnički izričaj već afirmiranih vinkovačkih pjesnika.
Ovogodišnje Jutro poezije započelo je sjećanjem na velikana hrvatske književnosti Antuna Gustava Matoša, povodom 100-e obljetnice njegove smrti, a njegovo stvaralaštvo predstavili su učenici Srednje strukovne škole Vinkovci: David Marčinko, Paula Jergović, Tomislav Knežević, Martina Zahorai i Mirela Grigić. Učenike je uvježbala Ivana Petričević, prof., koja je ujedno bila i voditeljica prvoga dijela programa. U uvodnom dijelu dvjema glazbenim dionicama predstavila se Vedrana Vrtarić, učenica Srednje strukovne škole Vinkovci.
Nakon recitatorskoga bloka svima nazočnima obratili su se književnici Pajo Kanižaj i Tito Bilopavlović, koji su iznijeli nekoliko duhovitih književnih ostvaraja.
Središnji dio programa vodila je Višnja Sorčik, prof., te zahvalila svim učenicima i njihovim mentoricama što su prepoznali vrijednost poticanja pisanoga stvaralaštva. Sudjelovale su učenice iz triju vinkovačkih srednjih škola: Ivona Babić (Zdravstvena i veterinarska škola dr. A. Štampara, Vinkovci; mentorica Vlasta Galić), Paula Jergović (Srednja strukovna škola Vinkovci; mentorica Ivana Petričević), Jelena Janjić i Nikolina Jurković (Gimnazija M. A. Reljkovića, Vinkovci; mentorica Nikolina Maletić). Među literatima sudjelovala je i jedna bivša učenica Gimnazije i dugogodišnja sudionica Jutra poezije Mateja Jurčević, koja je trenutno studentica 1. godine komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U glazbenom dijelu nastupio je gimnazijski rock sastav  Revolution, a najave učenica iščitavala je Terezija Albertović, učenica Gimnazije M. A. Reljkovića, Vinkovci.
U trećem dijelu programa nastupile su pjesnikinje Larisa Janičev-Stojanović i Tatjana Kurolt Belamarić, koje su iščitale nekoliko svojih objavljenih pjesama.
 Članovi Prosudbenoga povjerenstva: Pajo Kanižaj, Tito Bilopavlović i Šima Dominković najboljim literarnim radom proglasili su pjesmu Pogovor Ivone Babić.Mario Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike