Regija
PONOVNO POPLAVE

Poljoprivredne površine na
slatinskom području još
jednom su pretvorene u jezera
Objavljeno 25. listopada, 2014.

SLATINA – Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić proglasio je u srijedu, 22. listopada, elementarnu nepogodu za područje općina Čađavica i Nova Bukovica zbog prevelikih količina oborina i poplava uzrokovanih vremenskim nepogodama. Poplave su na području tih općina nanijele velike materijalne štete na poljoprivrednim kulturama (soji, suncokretu, kukuruzu i povrću). Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obvezna su odmah ili u najkraćem mogućem roku izraditi izvješće, prvo priopćenje s procjenom ukupne štete, i dostaviti ga Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda, koje će zbrojne podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. Župan Tolušić u svojoj odluci obvezao je sve sudionike zaštite da provode mjere zaštite utvrđene Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda radi smanjenja i sanacije šteta od elementarne nepogode.
Već istoga dana došlo je do naglog zahlađenja i novih oborina u gotovo cijeloj državi pa je i u sljedeća dva dana padala obilna kiša i na području Virovitičko-podravske županije. Na pojedinim prometnim pravcima došlo je do izlijevanja vode iz prepunih putnih kanala na ceste pa je promet otežan i usporen. Na slatinskom području najviše vode ima na županijskoj cesti 4038 između Mikleuša i Borika. Postavljeni su prometni znakovi upozorenja, a vozačima se savjetuje da se pridržavaju svih prometnih propisa radi sigurnijeg prometovanja i izbjegavanja neželjenih posljedica.
Natopljene poljoprivredne površine, koje se nisu prosušile niti od prethodnih kiša, još jednom su pretvorene u jezera. Nepokošena soja bit će potpuno upropaštena, raskvašeno zemljište onemogućit će berbu kukuruza koji još nije obran, a jesenska sjetva još nije ni na vidiku.
Premda svi poljoprivrednici osjećaju posljedice ovakvog vremena, čini se da je posebno teško stanje na području općine Nova Bukovica, gdje je nekim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima uništeno i više od 90 posto ovogodišnje poljoprivredne proizvodnje.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike