Novosti
BROJNI UZVANICI NA PROMOCIJI U NADBISKUPIJSKOM PASTORALNOM INSTITUTU

Predstavljena Sabrana djela nadbiskupa Marina Srakića
Objavljeno 24. listopada, 2014.

Sabrana djela umirovljenoga đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića predstavljena su u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zahvalio je nadbiskupu Srakiću na okupljanju oko njegovih knjiga koje daruje Crkvi i hrvatskom narodu. U ime Hrvatske biskupske konferencije skupu se obratio predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Osvrćući se na impozantan opus, istaknuo je kako on predstavlja ono čime se autor služio da bi postigao svoj plemeniti cilj - uvesti čovjeka u tajnu Božjeg života te otkrivati i ukazivati na otkupiteljsko otajstvo Božje ljubavi. Između redaka osjeća se njegovo biskupsko geslo "Radom i nadom". “Knjige su namijenjene suvremenim tražiteljima nade koji imaju volje i hrabrosti propovijedati povijest iz drugoga motrišta malenih i otpisanih. Zato smo zahvalni autoru što se nije plašio izići na medijsko poprište, na prostore suvremenog aeropaga i izreći Božju i svoju riječ o svemu što su ga ljudi pitali i okolnosti izazivale”, rekao je nadbiskup Puljić. Član Uprave Glasa Slavonije d.d., koji je napravio grafičku pripremu, Marijan Beljan, zahvalio je Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji na ukazanom povjerenju. Također je izrazio radost što su Sabranim djelima objavljeni i razgovori i prilozi objavljeni u Glasu Slavonije. Osvrt na sadržaj Sabranih djela dao je predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović.

Predstavljanju su nazočili nadbiskupi i biskupi koji sudjeluju na jesenskom zasjedanju HBK, apostolski nuncij u RH Alessandro D'Errico, predsjednik Sabora Josip Leko, zagrebačko-ljubljanski metropolit Porfirije, kao i predstavnici drugih vjerskih zajednica, predsjednik HAZU akademik Zvonimir Kusić, novi predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. Tonči Matulić, te rektor Bogoslovnog sjemeništa mr. Anđelko Košćak.(E.S.)

PREGLED ŽIVOTA I RADA

Urednik izdanja mons. dr. Vladimir Dugalić pojasnio je nit vodilju te tijek petogodišnjeg rada na materijalima koji su sabrani i objavljeni u 12 knjiga. “Prije pet godina prikupljena je građa koju je nadbiskup Srakić napisao i objavio tijekom svoga plodnog tridesetogodišnjeg profesorskog i znanstvenog, te 50 godina pastirskog rada kako bi se sakupljeni znanstveni i stručni radovi, predgovori, govori, razgovori, prigodne homilije... objedinili u njegova sabrana djela. Skupljajući svu građu pokušali smo je tematski razvrstati tako da svaka knjiga predstavlja kamenčić koji oslikava segment nadbiskupova života i rada i zapravo svih 12 knjiga daju pregled onoga što je nadbiskup Srakić za svoga života napisao i objavio”, rekao je Dugalić.