Novosti
USKOK O BIVŠEM V.D. ŠEFA OSJEČKOG UPRAVNOG ODJELA ZA GOSPODARSTVO

Prgomet osumnjičen za namještanje
natječaja za zakup gradskih lokala
Objavljeno 24. listopada, 2014.

Protiv Zvonimira Prgometa (40), bivšeg v. d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka, Zvonimira Lončarića (42), bivšeg višeg savjetnika u Odsjeku za gospodarenje poslovnim prostorom Grada Osijeka te 39-godišnjeg direktora jednog i 44-godišnjeg zaposlenika drugog trgovačkog društva Uskok je pokrenuo istragu zbog sumnje na primanje i davanje mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. USKOK u svom priopćenju ne navodi imena okrivljenika, već njihove funkcije, a istraga je pokrenuta zbog namještanja gradskih natječaja za dodjelu atraktivnih poslovnih prostora u središtu Osijeka.

Uskok sumnjiči Prgometa da je kao v. d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo zadužen za poslove gospodarenja poslovnim prostorima u vlasništvu Grada, od početka kolovoza do kraja prosinca 2012. godine, u Osijeku, drugookrivljenom 39-godišnjem direktoru jednog trgovačkog društva, na njegovo traženje obećao da će njegovoj tvrtki, bez obzira na ostale ponuditelje, na budućem natječaju osigurati da dobije u zakup gradski prostor. S drugookrivljenikom Prgomet je dogovorio da će zauzvrat sudjelovati u podjeli dobiti od obavljanja djelatnosti u poslovnom prostoru. Zbog toga je natječaj prilagođen uvjetima koji su odgovarali društvu 39-godišnjaka. Prgomet se sumnjiči da je podatke drugih ponuditelja dostavljao 39-godišnjaku koji je potom, sukladno dogovoru i prema naputcima prvookrivljenika, dostavio ponudu koja je odabrana kao najpovoljnija. Nakon toga je Grad s tvrtkom 39-godišnjaka sklopio ugovor o zakupu poslovnog prostora. Nadalje, Prgometa se sumnjiči da je i 44-godišnjem četvrtookrivljeniku, zaposleniku jednog trgovačkog društva, na njegovo traženje obećao da će mu, bez obzira na ostale ponuditelje, na natječaju osigurati dobivanje u zakup gradskog prostora, a on će mu zauzvrat u tom poslovnom prostoru zaposliti dvije osobe prema njegovu izboru. Kako bi se realiziralo dogovoreno, bivši je v. d. šefa Upravnog odjela za gospodarstvo, sumnja Uskok, od trećeokrivljenog Zvonimira Lončarića zatražio da uvjete natječaja prilagodi tako da poslovni prostor dobije tvrtka 44-godišnjaka. Lončarić je napravio ono što je šef od njega i tražio. Potom je s četvrtookrivljenim dogovorio tekst natječaja na koji je pristigla samo ponuda društva 44-godišnjaka s čijim je poduzećem Grad Osijek i sklopio ugovor o zakupu poslovnog prostora.

Kako neslužbeno doznajemo u gradskoj upravi, Lončarić je suspendiran.S.Lacić

TROJICA U PRITVORU

Na prijedlog Uskoka, sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je istražni zatvor protiv prve trojice okrivljenika zbog mogućnosti utjecanja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja djela. Jedna osoba obuhvaćena ovom istragom nakon ispitivanja je puštena da se brani sa slobode.

SADAŠNJI i BIVŠI GRADONAČELNIK BEZ SAZNANJA O KAZNENOM DJELU

Ivica Vrkić, osječki gradonačelnik, nije želio komentirati pokretanje istrage protiv dvojice djelatnika Grada Osijeka. “Nisam upoznat za kakva kaznena djela se terete. U svakom slučaju postupit ću prema zakonu kad vidim o kakvom je kaznenom djelu riječ. Znam i da je riječ o nečemu iz 2012. godine, kada je čelnik gradske vlasti bio Krešimir Bubalo, pa bi trebali o tome pitati njega”, kazao je Vrkić. Bivši gradonačelnik Bubalo kaže kako također nije upoznat za što Uskok sumnjiči dvojicu gradskih djelatnika. “Ti su ljudi radili i dok sam ja bio gradonačelnik, ali i poslije mene. Sve je išlo putem natječaja, ali ne znam detalje istrage pa ne bih za sada ništa komentirao”, kazao je Bubalo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike