Kultura
U VINKOVCIMA POČELI 20. DANI IVANA I JOSIPA KOZARCA

Velik značaj za hrvatsku književnost
Objavljeno 25. listopada, 2014.

VINKOVCI - Dani Josipa i Ivana Kozarca hrvatska je tradicijska kulturna manifestacija u Vinkovcima posvećena hrvatskim književnicima Josipu (Vinkovci 1858.- Koprivnica 1906.) i Ivanu Kozarcu (Vinkovci 1885. - 1910.). Na manifestaciji sudjeluju književnici i književni znanstvenici iz cijele Hrvatske, a ove godine održava se 20., jubilarno izdanje, od 23. do 25. listopada, posvećeno također i stotoj obljetnici smrti hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša.

Nakon polaganja vijenaca na grobove Josipa i Ivana Kozarca na Gradskom groblju Vinkovci, priređeno je predstavljanje izabranih djela Josipa Kosora, u Gradskoj vijećnici na kojoj su sudjelovali akademik Dubravko Jelčić, Marica Liović, profesorica Filozofskog fakulteta u Osijeku, te Anica Bilić, ravnateljica Centar za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima.

- Sabrana djela Josipa Kosora sadrže devet knjiga. Budući da sam ja jedan od onih koji je mnogo više od ostalih pisao o Kosoru i istraživao njegovu ostavštinu, imam udjela i u tim sabranim djelima. Inače, velik je značaju Kosora u hrvatskoj književnosti - istaknuo je Jelčić. Osim toga priređeno je predstavljanje knjige Julijane Matanović “I na početku i na kraju bijaše kava”, na kojoj su osim autorice govorili Božidar Petrač i Ružica Pšihistal.

Drugog dana održavanja Dana, vinkovačka Gimnazija bila je domaćin predavanja o hrvatskom jeziku, a sudjelovali su Agneza Szabo, Mirjana Horvat, Ermina Ramadanović, Stjepan Damjanović, Marko Samardžija i mnogi drugi.

Kao i dosadašnjih godina imali smo priredbu “Živi kapitali”, gdje je održan nastup hrvatskih književnika Tita Bilopavlovića, Ljerke Car Matutinović, Josipa Cvenića, Jakše Fiamenga, Paje Kanižaja, Gorana Rema, Adama Rajzla, Julijane Matanović, Miroslava S. Mađera, Božidara Petrača i Mladena Kušeca u dvorani Gimnazije Vinkovci. Nakon priredbe “Živi kapitali” organiziran je odlazak na Lovište “Kunjevci”, gdje je održana književna večer “Putevima Jose i Ive Kozarca”.

Dvadeseti jubilarni Dani Ivana i Josipa Kozarca završavaju danas u 10 sati u Kavani “Aurelia”, gdje će se održati “Jutro poezije” i 100. obljetnica smrti A. G. Matoša, a nastupit će vinkovački pjesnici i učenici vinkovačkih srednjih škola. M.Kokaj

NAGRAĐENI KNJIŽEVNICI

Nagradu za životno djelo dobio je književni zanstvenik Marko Samardžija, nagradu za knjigu godine (proza) dobila je Julijana Matanović za knjigu “I na početku i na kraju, bijaše kava”, za knjigu godine iz područja znanosti nagrađen je Stjepan Damjanović za publikaciju “Novi filološki prinosi”, a Povelju uspješnosti za knjigu dobile su Milica Lukić i Vera Blažević-Krezić, za nedavno objavljenu knjigu “Divanimo, dakle postojimo”.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića