Regija
NAJTEŽA BITKA CERIĆANKE I VUKOVARCA

Magdaleni Dakić (14) i Tomislavu
Čolaku (34) bolest je preko
noći preokrenula život
Objavljeno 25. listopada, 2014.
Troškovi liječenja i boravka u Zagrebu preveliki su za ove obitelji

CERIĆ, VUKOVAR – Magdalena Dakić iz Cerića pokraj Vinkovaca ima samo 14 godina, a ljetos se njezina bezbrižna mladost u samo jednom danu prometnula u borbu za ozdravljanje. Jednako je bolnom postala i svakodnevica Vukovarca Tomislava Čolaka (34), kojem je prošle godine dijagnosticiran zloćudni tumor na mozgu. Dvije su to priče s istoka Slavonije koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

“Zovem se Magdalena Dakić, iz Cerića sam pokraj Vinkovaca (Vukovarsko-srijemska županija). Liječim se na Zavodu za hematologiju i onkologiju Pedijatrijskog odjela KBC-a Zagreb od zločeste akutne limfatične leukemije!” napisala je na Facebooku ta vedra 14-godišnjakinja, kojoj ni teška bolest, kako kaže njezin otac Tomislav Dakić, nije uspjela slomiti optimizam. Magdalena je na društvenoj mreži podijelila teškoće s kojima se, u borbi protiv bolesti, dodatno njezina obitelj mora suočavati.

“Tata mi je samohrani otac, dragovoljac Domovinskog rata i 20 posto hrvatski ratni vojni invalid. Kako njegova primanja u iznosu od 2600 kuna nisu dostatna za troškove liječenja i boravka u Zagrebu, molim dobre ljude, neizmjerno zahvalna, za makar i simboličnu financijsku potporu”, napisala je ta hrabra djevojčica, objavivši na FB-u i broj žiroračuna, dok se njezin otac nastoji izboriti, sam i kako zna i umije, da svom djetetu pomogne i bude uz Magdalenu u danima borbe protiv bolesti.

Bez prava na pomoć?

– Slučajno smo, srećom u ranoj fazi, otkrili bolest jer je Magdalena početkom ljeta trebala na manji operativni zahvat kod stomatologa, i tada su krvni nalazi pokazali da nešto jako nije dobro. Već istog dana vozilom Hitne pomoći stigli smo u Zagreb i počelo je liječenje – priča Magdalenin otac o tome kako su saznali za dijagnozu leukemije.

– Sjeo sam na klupu ispred bolnice, nisam znao što bih, svijet se srušio – progovara Tomislav Dakić o teškim trenucima koje i danas prolazi dok je njegova Magdalena na trećem ciklusu kemoterapija.

– Ta se bol ne može opisati, ni izreći – kaže otac, koji se u teškoj financijskoj situaciji, boreći se za svoje dijete čije će liječenje i boravak u Zagrebu potrajati, obratio “svom” Ministarstvu branitelja sa zamolbom za jednokratnu novčanu pomoć.

– Sa svom dokumentacijom zatražio sam pomoć, rekli su mi da nemam pravo jer moja primanja prelaze cenzus od 800 kuna po članu obitelji. Tražio sam pomoć i od Zaklade branitelja, i dobio isti odgovor. Ogorčen sam, razočaran, zar mi danas 'moje' ministarstvo nije u stanju pomoći u bolesti mog djeteta?! Poslao sam žalbu i ministru Predragu Matiću, i više od 20 dana nisam dobio nikakav odgovor – kaže Magdalenin otac, kojeg je zaboljela, kako kaže, bezosjećajnost institucija u slučajevima poput njegova. No, otac i kći izdržat će sve, dodaje Tomislav Dakić, hrabreći jedno drugo s optimizmom i vjerom u Magdalenino ozdravljenje.

Vjeruju u čudo

Vukovarac Tomislav Čolak, otac 3,5-godišnjeg sina Jakova, bori se za život. U svibnju 2013. godine suočio se s dijagnozom zloćudnog, neoperabilnog tumora na mozgu, i lošim prognozama.

– Liječnici mi nisu davali puno šanse, govorili su o još tri mjeseca života, ali uspio sam, uz molitvu, dočekati današnji dan – napisao je taj mladi otac u zamolbi za pomoć, govoreći o nadi svoje obitelji u čudo, da će otac gledati svoga sina kako raste.

– Sinova obitelj živi od 1500 kuna njegove mirovine koju je nedavno dobio jer je nesposoban za rad i 700 kuna dječjeg doplatka. Troškovi liječenja izuzetno su veliki i jednostavno ih nismo u mogućnosti sami snositi – ispričala je suznog glasa majka Tomislava Čolaka, Đurđica, čiji je sin, dok se nije pojavila bolest, radio u vlastitoj autolakirnici u Vukovaru.

Mladoj obitelji svaka je pomoć dobrodošla, a pomoć im se može uplatiti na žiroračun u Raiffeisen banci, broj HR1924840083115683657.

– Unaprijed svima zahvaljujem, u nadi da ova teška bolest neće biti jača od moje vjere i nade u ozdravljenje – napisao je mladi otac.

Sanja BUTIGAN
Ako možete, pomozite!

Magdalena je, uz zamolbu na pomoć, na Facebooku objavila i broj žiroračuna. I mladoj obitelji Čolak svaka je pomoć dobrodošla, a može se uplatiti na žiroračun u Raiffeisen banci, broj HR1924840083115683657.

Najčitanije iz rubrike