Novosti
PRIZIV SAVJESTI JEDAN TIM ĆE MORATI OBAVLJATI POBAČAJE

Sarnavka: Pobačajima se ne smijemo ponositi, ali ih ni uskratiti pacijentici
Objavljeno 25. listopada, 2014.
Tri slavonske bolnice odbijaju obavljati pobačaje, u osječkom ih KBC-u obavljaju

Čak tri slavonske bolnice, ona u Našicama, Vinkovcima i Požegi, pacijenticama su onemogućile pravo na abortus.

No, prema najavama Ministarstva zdravlja, ravnatelji u javnim bolnicama morat će osigurati pravo na pobačaj u skladu sa zakonom, odnosno osigurati liječnički tim koji će pobačaje obavljati čak i ako unutar bolnice ima liječnika koji se pozivaju na priziv savjesti.

- Još uvijek nisam primio nikakav dopis, niti je itko iz Ministarstva sa mnom razgovarao o tome. Mislim da se razgovori odnose na ravnatelje onih bolnica gdje odbijaju obavljati pobačaje. Kod nas, u osječkom KBC-u, obavljamo pobačaje, čak nisam siguran poziva li se koji liječnik na Ginekologiji na priziv savjesti. Sve ide uobičajenim tijekom - poručio je Saša Lamza, sanacijski upravitelj osječkog KBC-a.

Da je Ministarstvo puno prije trebalo razmišljati o obvezi osiguravanja liječničkoga tima, smatra Sanja Sarnavka, predsjednica Udruge B.a.B.e, dodajući da ta usluga treba biti na raspolaganju u svakom liječničkom središtu. Sarnavka dodaje da raspolaže informacijama kako neki liječnici koji se pozivaju na savjest zapravo razmišljaju potpuno drukčije, jer u svojim privatnim klinikama obavljaju pobačaje, a sve dok ih građani plaćaju, smatra, dužni su poštovati zakone.

30% djece je siromašno

- Prema istraživanju UNICEF-a, 30 posto rođene djece živi ispod granice siromaštva i stoga je neumjesno na ovakav način miješati se u tuđe živote. Naravno, pobačaj nije nešto čime se trebamo ponositi, nego bi trebalo osigurati edukaciju da potrebe za pobačajima bude što manje - poručuje Sarnavka, dodajući da je apsurdno da se unutar zdravstvenog odgoja protivi podučavanju seksualnog odgoja, a istovremeno je sve više maloljetničkih trudnoća. Edukacijom, smatra naša sugovornica, može se postići da se pobačaji svedu na najmanji mogući broj. Za sada žene koje žele obaviti pobačaj, zbog atmosfere koja vlada, pobačaje obavljaju u većim gradovima. Inače, reakciju Ministarstva zdravlja pozdravlja i Đula Rušinović-Sunara, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, te je mišljenja da ravnatelji moraju pronaći rješenje za ovu situaciju te da ne smiju ostaviti ženu bez zdravstvene usluge.

- S jedne strane zbog priziva savjesti ne smiju otpuštati radnike, a s druge taj isti priziv ne smiju zabraniti. Čak ne smiju na temelju priziva odbiti liječnika za posao, odnosno to ne smije biti razlog zbog čega netko ne bi bio primljen. Jednostavno, ravnatelji su dužni naći rješenje kako žene ne bi ostale bez medicinske usluge - poručila je Rušinović-Sunara.

Legalan 36 godina

Da žena ima pravo na legalan i dostupan abortus, pokazuje i broj članova u istoimenoj grupi na društvenoj mreži Facebook. Na stranu žena stali su i političari, pa je tako nedavno iz ORaH-a poručeno kako podržavaju prava žena na suverenitet nad tijelom, ali i smatraju da liječnici zbog priziva savjesti ne smiju biti diskriminirani. Za razliku od njih, predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić rigidnog je mišljenja da bi pravo žene na pobačaj trebalo ograničiti te predlaže savjetovanja sa psiholozima, čak i sa svećenicima, onim ženama koje ne odustaju od pobačaja. Potonju tezu svakako će srušiti Ministarstvo nakon što razgovara s ravnateljima javnih bolnica i osigura pravo na pobačaj, koji je, učinjen do desetog tjedna trudnoće, legalan punih 36 godina.

Marija MIHELIĆ
U 2013. godini 3161 legalno inducirani pobačaj

U ukupno 31 bolnici u Hrvatskoj 2013. godine obavljen je 3161 legalno inducirani pobačaj, stoji u izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Najviše ih je učinjeno u KBC-u Rijeka (562) te u OB-u Varaždin (496), a KBC Osijek s ukupno 346 obavljenih pobačaja na trećem je mjestu. Bolnice s najmanje legalno induciranih pobačaja su OB Požega i KB Merkur, sa po tri, te OB Nova Gradiška s četiri pobačaja. U bolnicama u Pakracu, Našicama i Metkoviću nije obavljen ni jedan pobačaj.

Požeška bolnica nema prigovora pacijentica

Opća županijska bolnica Požega zbog priziva savjesti liječnika ne provodi pobačaje još od kraja 1992. godine. No provodili su se pobačaji u svim slučajevima prema medicinskoj indikaciji. Ako zbilja nije bilo nikakvih medicinskih indikacija da se napravi pobačaj, pacijentice su savjetovane i upućivane na zahvat u bolnicu u Slavonski Brod i Pakrac, koji su pobačaje obavljali.

- Od te, 1992., godine nismo imali nikakvih pritužbi, jer smo u svakom slučaju koji nismo riješili uputili žene u obližnje bolnice. Od ove godine i formalno i zakonski obavljamo pobačaje, jer je bolnica u Pakracu pripojena Općoj županijskoj bolnici Požega, i na tom se odjelu pobačaji normalno obavljaju. Inače, na jednoj lokaciji tih dviju bolnica izvodimo samo neke zahvate, npr. operaciju očne mrene samo u Požegi, pobačaje samo u Pakracu itd. – rekao je ravnatelj, prof. dr. sc. Željko Glavić.(AGM Kruna)

346

pobačaja obavljeno je 2013. godine u KBC-u Osijek

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike