Magazin
TJEDNI OSVRT

Za dostojanstven Dan sjećanja na Vukovar
Objavljeno 25. listopada, 2014.
Ponavljanje lanjskog slučaja bilo bi još jedno oskvrnuće poginulih za domovinu, ali ne ovakvu - punu podjela i mržnje

Kao i prošlih i ove godine 18. studenoga, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, organizira Grad Vukovar. Razlika je samo u tome što je prošle godine gradonačelnik grada heroja bio SDP-ovac Željko Sabo, a danas je to HDZ-ovac Ivan Penava.

A kako se veliki dan sve više bliži, sve češće se postavljaju i pitanja može li se ponoviti prošlogodišnji scenarij kada je najvišem državnom vrhu zapriječeno sudjelovanje na čelu kolone sjećanja. Poniženi državni dužnosnici Vukovar su, s pravom ili ne, napustili, a poslije svega ostala je samo jedna velika mrlja, jer tako nešto naprosto se nije smijelo dogoditi. Institucije vlasti predstavljaju i većinu koja ih je birala pa je samim time taj neprimjereni potez bio pljuska i tom dijelu hrvatskih građana. I malo tko razuman taj je čin odobravao.

Iz Vukovara se ovaj put odašilju poruke da su Predsjednik države, Vlade i Sabora sa suradnicima 18. studenoga u Vukovar dobrodošli, ali nitko sa sigurnošću ne može tvrditi da se nešto slično prošlogodišnjem neće ponoviti. Navodno, nitko, pa valjda ni gradonačelnik Penava, ne može govoriti u ime nezadovoljnog naroda i dijela branitelja. A državni vrh će se prema najavama u Vukovaru ipak pojaviti, i treba, jer dok je na vlasti tamo mu je i mjesto i dužnost pokloniti se žrtvama vukovarske tragedije.

Slučajno ili ne, već nekoliko dana ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu prosvjeduje stotinjak branitelja, među kojima je i više stopostotnih invalida Domovinskog rata. Prosvjeduju kako se jedva uspjeva iščitati, jer su upoznati da će im Vlada i iduće godine kresati dio prava, a što u Ministarstvu izričito demantiraju pa ne vide razlog za iscrpljujuće pregovore. Iako bi razgovarati trebalo, a trebao bi se braniteljima, ako je u pravu, obratiti i sam premijer Zoran Milanović, no ipak nije baš jasno tko tu koga za sve i za što optužuje. Ministar branitelja Predrag Matić tvrdi da je riječ o “uvijek istoj grupici branitelja”, pa se između redaka u aktualnom prosvjedu naslućuje i mogućnost još žešćeg izljeva netrpeljivosti tijekom svečanog vukovarskog mimohoda. A, ako u tome ima i dijela istine, onda će to biti još jedno oskvrnuće svih poginulih hrvatskih branitelja, koji su herojski dali živote za domovinu, ali sigurno ne ovakvu - punu podjela i mržnje suprotstavljenih političkih opcija. Kako bi sve dobilo na dodatnoj težini traži se i ostavka ministra Matića i njegovih pomoćnika, prije svega Bojana Glavaševića, koji se na nedavnoj tribini u Vukovaru nespretno izrazio, što je bilo dovoljno da mu se rečenica izvuče iz konteksta, a on optuži za izjednačavanje agresora i žrtve.

Bilo bi ipak pristojno da se od svih loših predviđanja ništa ne dogodi, naročito jer se navodno zna tko iza svega stoji, i to baš u vrijeme predizborne kampanje za predsjednika Republike.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike