11. DANI HRVATSKOG KULINARSTVA
Objavljeno 24. listopada, 2014.
Drugoplasirana Ksenija Sabo učenica je Srednje strukovne škole Vinkovci
Ove godine 11. Dani hrvatskog kulinarstva održani su u Umagu, gdje je za najboljeg kuhara proglašena Rozalija Neralić iz Zagreba, kuharica restorana Cvjetno naselje, Studentskog centra Zagreb.
Titulu najboljeg slastičara osvojila je ponovo Ivana Vidaković iz Poreča, slastičarka u restoranu Valamar Riviera hotela u Poreču koja je ovom pobjedom potvrdila prošlogodišnju titulu. Na 11. Državnom prvenstvu kuhara, u ukupnom poretku, iza Rozalije Neralić su se plasirali Šime Vučetić i Marko Martinac, oba kuhara iz Falkensteiner hotela u Zadru. Ove godine na prvenstvu su se kuhari natjecali u deset kategorija, od kojih većina ima i nekoliko potkategorija. U borbi za titulu prvaka države bilo je obvezno sudjelovati u prve tri kategorije u kojima su kuhari pripremili 13 različitih jela u dva dana.
Na Državnom prvenstvu slastičara iza Ivane Vidaković se plasirala Snježana Goluška iz restorana Mediteran hotela Melia Coral u Umagu, a na trećem je mjestu Martina Vladušić iz porečke Valamar Rivere. Prvenstvo slastičara održalo se šestu godinu u nizu, a natjecatelji su pokazali umijeće pripreme slastica u tri zahtjevne kategorije – svečana torta, topli i hladni desert, kolač i slatki pladanj s četiri vrste malih kolača. Na Kamelija kupu koji se održao deveti put u sklopu 11. Dana kulinarstva u Umagu u kategoriji menu s tri slijeda (hladno-toplo-desert) sa po četiri različita jela na zadane namirnice u mobilnim boks-kuhinjama učenici polaznici Srednje strukovne škole Vinkovci, Ana Marija Stanković i Estera Marić s mentorom-učiteljem kuharstva Mariom Janocikom osvojili su 3. mjesto u konkurenciji devet srednjih škola. Prvo mjesto osvojili su učenici Mateja Tomašković i Marin Sambolek iz Srednje gospodarske škole Varaždin.
U kategoriji slastičara pojedinca učenica Srednje strukovne škole Vinkovci Ksenija Sabo je osvojila drugo mjesto za svečanu tortu, mentor Ružica Šošić, prvo mjesto je osvojila Ana Marija Dorotić iz Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole u Samoboru. Uspjeh učenika Srednje strukovne škole Vinkovci najbolji je pokazatelj da je naša Slavonija i Srijem nepresušni bazen talenata “bijele struke”, koji na ovaj način najbolje obavljaju promidžbu kako Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije tako i cjelokupni bazen istočne regije. Dani hrvatskog kulinarstva održavaju se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike i Ministarstva turizma.
Mario KOKAJ