Gastro
11. DANI HRVATSKOG KULINARSTVA

Vinkovčanki Kseniji drugo mjesto za svečanu tortu
Objavljeno 24. listopada, 2014.
Drugoplasirana Ksenija Sabo učenica je Srednje strukovne škole Vinkovci

Ove godine 11. Dani hrvatskog kulinarstva održani su u Umagu, gdje je za najboljeg kuhara proglašena Rozalija Neralić iz Zagreba, kuharica restorana Cvjetno naselje, Studentskog centra Zagreb.

Titulu najboljeg slastičara osvojila je ponovo Ivana Vidaković iz Poreča, slastičarka u restoranu Valamar Riviera hotela u Poreču koja je ovom pobjedom potvrdila prošlogodišnju titulu. Na 11. Državnom prvenstvu kuhara, u ukupnom poretku, iza Rozalije Neralić su se plasirali Šime Vučetić i Marko Martinac, oba kuhara iz Falkensteiner hotela u Zadru. Ove godine na prvenstvu su se kuhari natjecali u deset kategorija, od kojih većina ima i nekoliko potkategorija. U borbi za titulu prvaka države bilo je obvezno sudjelovati u prve tri kategorije u kojima su kuhari pripremili 13 različitih jela u dva dana.

Na Državnom prvenstvu slastičara iza Ivane Vidaković se plasirala Snježana Goluška iz restorana Mediteran hotela Melia Coral u Umagu, a na trećem je mjestu Martina Vladušić iz porečke Valamar Rivere. Prvenstvo slastičara održalo se šestu godinu u nizu, a natjecatelji su pokazali umijeće pripreme slastica u tri zahtjevne kategorije – svečana torta, topli i hladni desert, kolač i slatki pladanj s četiri vrste malih kolača. Na Kamelija kupu koji se održao deveti put u sklopu 11. Dana kulinarstva u Umagu u kategoriji menu s tri slijeda (hladno-toplo-desert) sa po četiri različita jela na zadane namirnice u mobilnim boks-kuhinjama učenici polaznici Srednje strukovne škole Vinkovci, Ana Marija Stanković i Estera Marić s mentorom-učiteljem kuharstva Mariom Janocikom osvojili su 3. mjesto u konkurenciji devet srednjih škola. Prvo mjesto osvojili su učenici Mateja Tomašković i Marin Sambolek iz Srednje gospodarske škole Varaždin.

U kategoriji slastičara pojedinca učenica Srednje strukovne škole Vinkovci Ksenija Sabo je osvojila drugo mjesto za svečanu tortu, mentor Ružica Šošić, prvo mjesto je osvojila Ana Marija Dorotić iz Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole u Samoboru. Uspjeh učenika Srednje strukovne škole Vinkovci najbolji je pokazatelj da je naša Slavonija i Srijem nepresušni bazen talenata “bijele struke”, koji na ovaj način najbolje obavljaju promidžbu kako Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije tako i cjelokupni bazen istočne regije. Dani hrvatskog kulinarstva održavaju se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike i Ministarstva turizma.

Mario KOKAJ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike