Mozaik
DANSKI KRALJEVSKI PAR U HRVATSKOJ

Posjetili tri grada, pogledali film i
predstavu, kušali Kraljevsko pivo...
Objavljeno 24. listopada, 2014.
Održan je i dansko-hrvatski poslovni forum te regionalni forum o dijabetesu

Imali smo čast i zadovoljstvo ugostiti dansku kraljicu i njezina supruga. Moram reći da je to jedan od onih posjeta koji jačaju odnose naših zemalja. Uvjeren sam da će odnosi naših dviju zemalja time dobiti jednu bolju i višu dimenziju - rekao je predsjednik Ivo Josipović u izjavi novinara nakon susreta.

Kako je kazao, sukladno danskom političkom sustavu i običajima vodili su razgovore o onim temama kojima se jača prijateljstvo i odnosi dviju zemalja. Danska kraljica Margareta II., kći kralja Fridrika IX. iz dinastije Schleswig-Holstein-Soenderburg-Gluecksburg, predstavlja zemlju u inozemstvu, ali nije politička osoba i ne daje političke izjave.

- Riječ je od doista iznimno ugodnim i obrazovnim ljudima, ljudima dobre volje - rekao je hrvatski predsjednik.

Četiri dana je trajao državni posjet kraljevskog para Hrvatskoj koji se nastavio susretom s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom, a potom je hrvatski predsjednički par na Pantovčaku bio domaćin danskim gostima na državnoj večeri. Kraljica Margareta II. i predsjednik Josipović razmijenili su tijekom susreta najviša državna odličja - Josipović je dansku kraljicu odlikovao Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, a od Margarete II. dobio je dansko odličje Reda slona. Danski par bio je u prvom državnom posjetu Hrvatskoj od njezine samostalnosti, a ranije su tek jednom zajedno boravili na hrvatskoj obali 1978. godine.

Tijekom boravka sudjelovali su na nizu poduzetničkih, znanstvenih i kulturnih događaja u tri grada. Drugog dana posjeta, princ Henrik je sudjelovao na dansko-hrvatskom poslovnom forumu budući da je uz kraljevski par u Hrvatsku doputovalo i veće gospodarsko izaslanstvo. Kraljica je zajedno s predsjednikom bila nazočna regionalnom forumu o dijabetesu, a potom je kraljevski par posjetio i dva kulturna događaja, najprije predstavu u kazalištu Mala scena, hrvatsko-dansko-švedsku koprodukciju “Zašto baš ja?!”, te na Zagreb filmu festivalu hrvatsko-dansku koprodukciju “Itsi-Bitsi”. Film je sniman na dvadesetak hrvatskih lokacija i oslikava vrijeme kontrakulturnog pokreta u Skandinaviji, a prikazuje se izvan konkurencije.

Posjetili su i zagrebačku katedralu, crkvu sv. Marka, Gliptoteku HAZU gdje se održava izložba danske arhitekture pod naslovom "Kako smo živjeli – danska arhitektura od 1945. do 1975." te Etnografski muzej. Potom su posjetili Koprivnicu, tvrtke Carlsberg i Hartmann, a potom i Split. Margareta II. i princ Henrik, ranije francuski diplomat pravog imena Henri Marie Jean Andre de Laborde de Monpezat, putuju godišnje u prosječno dva državna posjeta i ove su godine prije Hrvatske bili u Kini.(T.K.)

Licitarsko srce i paška čipka

Danska kraljica Margareta II. posjetila je Etnografski muzej u Zagrebu. Za dobrodošlicu je dobila veliko licitarsko srce od djevojčica u narodnim nošnjama.

- S obzirom na to da se kraljica bavi kostimografijom odlučili smo joj darovati i nekoliko bogatih monografija o našim narodnim nošnjama i kulturi - rekla je glasnogovornica Etnografskog muzeja Mirjana Drobina, a Margareta II. dobila je i primjerak ručno izrađene paške čipke vrijednu oko 3.000 kuna.

Najčitanije iz rubrike