Novosti
RATNI INVALIDI NE ODUSTAJU OD PROSVJEDA

Premijer: Braniteljima nije
smanjeno ni jedno pravo, osim
mirovina većih od 5000 kuna
Objavljeno 23. listopada, 2014.
Branitelji su održali komemoraciju za preminulu Nevenku Topalušić

Vezani članci

MINISTAR KOMENTIRAO PROSVJEDE

Matić: Ne manipulirajte braniteljima zbog izbora

Nastavljen je prosvjed najtežih ratnih invalida ispred zgrade Ministarstva branitelja.

Okupljeni branitelji traže ostavke ministra branitelja Predraga Freda Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića, jer, kako tvrde, toleriraju nepoštivanje dostojanstva hrvatskog branitelja. Povod svemu, kako je poznato, bila je Glavaševićeva izjava o PTSP-u, kojom je, prema njihovoj interpretaciji, izjednačio žrtvu i agresora.

I premijer Zoran Milanović na početku jučerašnje sjednice Vlade osvrnuo se na prosvjed branitelja, rekavši kako u političke motive ne želi ulaziti. Ustvrdio je da ministar Matić ima njegovu potporu. “Ako ovakav ministar s ovakvim ratnim putem i njegovi pomoćnici koji su ovih dana fizički napadani, nisu dovoljni dobri i nemaju dovoljno povjerenja da rade taj posao, onda stvarno ne znam tko bi to mogao raditi bolje u Hrvatskoj”, istaknuo je Milanović, ponovivši kako ni jedno pravo branitelja tijekom mandata ove vlade nije smanjeno, osim mirovina većih od 5000 kuna, a to su, kaže, dva i pol puta veće mirovine od prosječnih.

- Ništa drugo nije dirano, ne zato što bi se bilo tko bojao, nego zato što je to ispravno i jer je to credo Vlade i ministra koji je prošao ratni i logoraški put. Tako će ostati do kraja mandata naše vlade i drugog mandata naše vlade. Oni koji se žele politički obračunavati neka to rade, to je njihovo pravo, no neka se suzdrže od nasilja koje smo vidjeli s Bojanom Glavaševićem. U gotovo tri godine ni jedno pravo iz principijelnih razloga nije dirano. Znamo da je velika većina zadužila Hrvatsku i zaslužila prava koja imaju, ali postoji glasna manjina koja nas neće pokolebati u onome što radimo - rekao je Milanović.

Branitelji su ispred Ministarstva održali i komemoraciju za, tijekom prosvjeda preminulu (od plućne embolije) pripadnicu Gromova Nevenku Topalušić, braniteljicu sa 100-postotnim ratnim vojnim invaliditetom. Na skupu u Savskoj ulici u Zagrebu, duž koje su zapaljene svijeće, unatoč lošem vremenu okupilo se nekoliko tisuća branitelja i invalida Domovinskog rata pa je promet privremeno obustavljen. Skupu, koji se održao u šatoru, potporu su dali i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, zastupnici Zvonimir Milas i Josip Đakić, umirovljeni generali Mladen Markač, Damir Krstičević, Ljubo Ćesić Rojs te drugi. Iako najavljen, ministar se nije pojavio.

Na komemoraciji je predsjednik Zbora gardijskih brigada Ante Deur kazao da su ponovno, kao i 1991., suočeni s bešćutnom politikom i ideologijom. O pokojnici je rekao kako je ugradila cijelu sebe u borbi za Hrvatsku i istinu o njoj sada. Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata I. kategorije zahvalio je svima na potpori i donacijama.

Igor BOŠNJAK

MARIJANA ADRIĆ

Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata Đakovštine

Glavašević se ruga braniteljima

Dio slavonskih udruga podržava zahtjev za smjenom Matića i suradnika. Nezadovoljni su njegovim radom, javnim nastupima i odnosom prema braniteljima. “Ministar se ne ponaša kao naš ministar (ministar branitelja), nego njihov ministar (ministar SDP-a), iako kaže da je nestranački”, ističe Udruga dragovoljaca Đakovštine 1990.-1991. Vukovarsko-srijemska podužnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata prosvjeduje “protiv nasilne i opće jugoslavizacije društva i rada Ministarstva branitelja koje samo po imenu ima dodir s braniteljima i izjednačuje žrtvu i agresora”. “Smatramo da se Bojan Glavašević ruga braniteljima i hrvatskom narodu te da bi ministru i njegovom pomoćniku bilo pametno da odsele iz države u kojoj izazivaju nered”, stoji u priopćenju Udruge civilnih žrtava Domovinskog rata Đakovštine, s potpisom predsjednice Marijane Adrić.(M.K./M.Mu.)

57.000

branitelja ima status ratnog invalida

58.000

branitelja ostvarilo je pravo na braniteljsku mirovinu

6

milijardi kuna izdvojila je država za njihove potrebe 2013. godine

IVAN ANUŠIĆ

predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a

Izjednačeni žrtva i agresor

Ivan Anušić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i načelnik općine Antunovac kaže kako je “nedopustiva zamisao Ministarstva da se na braniteljima i njihovoj žrtvi koju su dali za domovinu pokušava izjednačiti žrtva i agresor, a upravo je to ono što se pokušava. Dičimo se nekakvom europskom obitelji, a istodobno dok Europa veteranima ističe dužno poštovanje, u Hrvatskoj se pokušava nametnuti stav kako su branitelji teret koji što prije treba maknuti”, tvrdi Anušić. I Savez udruga branitelja priključuje se zahtjevima prosvjednika, dopunjujući to i zahtjevom za ostavkom ministra Siniše Hajdaš Dončića te predsjednika Uprave i Nadzornog odbora HŽ-Carga, koji su, ističu, “56 hrvatskih branitelja, radnika HŽ-a, s obitelji bacili na cestu”.