Crna kronika
ŽELJEZNIČKI PRIJELAZI U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

U nepune dvije godine vozači pokidali čak 83 HŽ-ova polubranika
Objavljeno 24. listopada, 2014.
U Velimirovcu su polubranici u četiri godine polomljeni deset puta

OSIJEK - U Osječko-baranjskoj županiji, koja ima 139 željezničko-cestovnih prijelaza, a u nepune dvije godine (godinu i devet mjeseci), na njima su polomljena čak 83 polubranika!

- U 2013. godini na pružnim prijelazima u Osječko-baranjskoj županiji dogodile su se dvije nesreće, u kojima, srećom, nitko nije stradao. Iste godine zabilježeno je 46 slučajeva lomova polubranika/branika. U prvih devet mjeseci ove godine u županiji je na željezničko-cestovni prijelazima jedna osoba, nažalost, smrtno stradala, a polubranici su lomljeni 37 puta, doznajemo od Martine Elizabete Lovrić, voditeljice Korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture.

Na željezničko-cestovnome prijelazu u Velimirovcu od 2010. godine pa do danas nije bilo nesreća, ali je zabilježeno deset slučaja lomova polubranika. Nerijetko policija nakon loma rampe traga za odbjeglim vozačem koji nije prijavio što se dogodilo, nego je otišao.

Na pružnom prijelazu u osječkoj Vukovarskoj ulici tijekom 2011. godine polubranici su lomljeni četiri puta. Koliko je važna svijest pojedinaca u odnosu na pružne prijelaze i znakove kojima su obilježeni, svjedoči i tragedija iz lipnja 2012. godine, u kojoj je na pružnom prijelazu u Dardi smrtno stradao 38-godišnjak iz Bilja. On je automobilom zaobilazio spuštene polubranike, kada je naišao vlak koji je udario u desnu stranu automobila. Vozač je na mjestu poginuo.

Šezdeset i šest osoba je poginulo, a 77 teško ozlijeđeno na hrvatskim pružnim prijelazima u šest godina. Na pješačkim prijelazima poginulo je dvoje ljudi. Iz HŽ-a navode da je i dalje glavni uzrok prometnih nesreća neopreznost vozača cestovnih vozila, kao i pješaka. Iako su željezničke nesreće znatno eksponiranije u medijima, one cestovne uzimaju mnogo više žrtava - u istom razdoblju poginulo je više od tri tisuće osoba (3066).

Sandra LACIĆ
AKCIJA “VLAK JE UVIJEK BRŽI”

S obzirom na brojne lomove polubranika na pruzi u Velimirovcu, HŽ Infrastruktura ondje će danas od 10.15 do 11.15 sati provesti akciju “Vlak je uvijek brži”. Akciji je svrha sudionike u prometu, od vozača cestovnih vozila do osnovnoškolske djece u školama, upozoriti na opasnosti koje vrebaju pri neopreznom prelaženju preko željezničko-cestovnih prijelaza ili igranju uz prugu. U akciji će sudjelovati predstavnici HŽ Infrastrukture, gradonačelnik Našica Krešimir Žagar i policajci.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike